De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Nederland participatieland?
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
Transitie van AWBZ naar WMO De Kanteling
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Mantelzorg: zwakke schakel of ijzersterke verbinding in de zorgketen?
“VRAAG OM DE HOEK, WERK OM DE HOEK” “Innovatie van persoonlijke dienstverlening aan huis” PROJECTPLAN MIDDEN - BRABANT.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Dordrecht.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
Dorpspunt Godlinze Lisette Stuut, SW&D
Sport en Wmo relatie met beleidsbrief sport en gezondheidsnota VWS Sportcongres 9 november 2011.
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
WMO Presentatie les drie
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Van zorgen voor, naar zorgen dat…
Nieuwe Wmo – Platform VO
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
28 april 2012Huis voor de Zorg1 Wmo Wat komen de Wmo-raden tegen? Basiscursus Wmo 28 april 2012 Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Zorg en Welzijn in (naam van uw gemeente) voor raadsleden.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Zorgcoöperatie Hoogeloon. “Werk maken van ondersteuning” Over de relatie tussen WMO en WWB SRE, PSW en PRVMZ Carlton De Brug 5 oktober 2006 Zorgcoöperatie.
1 1.
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
‘Meer zicht, beter gericht’
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
WMO in Ouwsterhaule Met het oog op de toekomst. WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning Doel: betaalbaar houden van zorg Samenvoeging van 3 wetten De Wet.
Samen verder!.
‘Actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving AWBZ-Wmo en de gevolgen voor de vrijwillige ouderenadviseurs’ Inleiding voor vrijwillige ouderenadviseurs.
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
Publieke Zaak Publieke Zaak. WELKOM DEELNEMERS BIJEENKOMST 11 MAART 2011.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Van AWBZ naar Wmo: van verzekerde rechten naar compensatieplicht Drs. Linda Hazenkamp Vereniging van Nederlandse Gemeenten 28 maart 2011.
Raadsledenbijeenkomst April Enkele resultaten enquete Ongeveer 1700 raadsleden bereikt 270 ingevulde enquetes retour (16%) 138 positieve reacties.
Welkom Wmo-beleidsplan Dordrecht 3 september 2014.
Veranderingen in ABWZ, veranderingen in onderwijs?
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Maatschappelijke Zorg ZHZ Adviescommissie 14 juni 2011.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Ledenvergadering De WMO op Slochter schaal.. Ledenvergadering Wat is de WMO. De WMO is een nieuwe zorgwet.De WMO is een nieuwe zorgwet. Legt de uiteindelijke.
Financiering van de zorg
een quick-scan door de rekenkamercommissie
De Kanteling Compensatie Van verzekerd recht en zorgplicht naar….
een quick-scan door de rekenkamercommissie
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Wmo beleid in de Drechtsteden
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Transcript van de presentatie:

De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007

Stelselwijziging in de zorg Posities in zorg verschuiven: Overheid trekt zich terug Marktpartijen aan zet Van aanbod naar vraagsturing Hulp in PGB of natura Preventie belangrijker

WMO Doel is: meedoen van alle burgers Stimuleren onderlinge betrokkenheid burgers Organiseren van activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving Lokaal beleid Negen prestatievelden Compensatiebeginsel Wetten bundelen (WVG, Welzijnswet, OGGZ, deel Awbz)

Prestatievelden 1.het bevorderen van de sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten; 2.op preventie gerichte ondersteuning bieden aan jongeren met problemen met opgroeien en van ouders met problemen met opvoeden; 3.het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning;

Prestatievelden 4.het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers; 5.het bevorderen van de deelname aan het maatschappelijke verkeer en van het zelfstandig functioneren van mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en van mensen met een psychosociaal probleem;

Prestatievelden 6.het verlenen van voorzieningen aan mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en van mensen met een psychosociaal probleem ten behoeve van het behoud van hun zelfstandig functioneren of hun deelname aan het maatschappelijk verkeer; 7.maatschappelijke opvang, waaronder vrouwenopvang en huiselijk geweld 8.het bevorderen van openbare geestelijke gezondheidszorg, met uitzondering van het bieden van psychosociale hulp bij rampen 9.het bevorderen van verslavingsbeleid.

Compensatiebeginsel Gemeenten hebben de opdracht om voorzieningen te treffen ter compensatie van de beperkingen die hun burgers ondervinden in zelfredzaamheid en de maatschappelijke participatie.

Doelstelling compensatie Door deze voorzieningen kunnen (kwetsbare) burgers: 1.een huishouden voeren; 2.zich verplaatsen in en om de woning; 3.zich lokaal verplaatsen per vervoermiddel; 4.medemensen ontmoeten en op basis daarvan sociale verbanden aangaan

Gebruikers/cliënten –Toename druk mantelzorg –Waar ben ik nog van/voor verzekerd –Kleine groep voor gemeenten Instellingen –Discontinuïteit –Afname kwaliteit Overheden –Kostenbeheersing –Draagkracht van de samenleving Onzekerheden

Kansen Betrokkenheid dichter bij huis Op gemeentelijk niveau aandacht voor mensen met psychische problematiek Een lokaal loket waar mensen terecht kunnen met vragen over wonen, zorg en welzijn De gemeente moet nu iets met uw vragen Toegankelijkheid voorzieningen verhogen

Betekenis voor GGzE Deel van het geld gaat over naar de gemeente Contact met gemeenten verbeteren Doelgroep op de kaart zetten Activiteiten ´verkopen´ Er zijn voor complexe problematiek Samenwerken met maatschappelijke instanties Ondersteunen familie- en cliënten organisaties

Welke GGzE activiteiten in de WMO Diensten bij wonen met zorg Deel van Preventie Bemoeizorg OGGZ Dienstverlening Ondersteuning mantelzorg en vrijwilligers

Wat wordt belangrijk In 2007 verandert er nog niet zoveel Lokale inspraak Lokale loketten Wonen, Welzijn, Zorg Goede ondersteuning van mantelzorg regelen Invulling geven aan compensatiebeginsel

Veranderend beroepsperspectief voor hulpverleners Nieuwe functies: kwartiermaker; ervaringsdeskundige; cliëntondersteuner en functies tussen zorg en welzijn in. Minder intra en semi intramuraal: meer ambulant Belangrijk: ondersteuning, coaching en opleiding mantelzorgers en vrijwilligers

Aantallen zorgvragers in NL » Totaal >65 jaar Lichamelijke beperking Chronisch ps. Problemen Verstandelijke beperking Ps. Sociale of materiële pr Opvoedings-opgroeipr Huiselijk geweld Meervoudige problemen