De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Dordrecht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Welkom op de Wmo ledenbijeenkomst W. Kuiper, lid directieraad VNG 29 maart 2006.
Centrale werkwinkel D:
Decentralisatie AWBZ naar Wmo Projectleiders Genie Hendriks, directie Ontwikkeling Caroline Krijnen, directie Ontwikkeling 15 juni.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Transitie van AWBZ naar WMO De Kanteling
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Sport en WMO: Kwetsbare groepen
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
“VRAAG OM DE HOEK, WERK OM DE HOEK” “Innovatie van persoonlijke dienstverlening aan huis” PROJECTPLAN MIDDEN - BRABANT.
Veranderingen in de zorg
Dorpspunt Godlinze Lisette Stuut, SW&D
Sport en Wmo relatie met beleidsbrief sport en gezondheidsnota VWS Sportcongres 9 november 2011.
Decentralisatie AWBZ april 2013
WMO - Communicatie- Inspraak belangenbehartigers Praktijk WMO-adviesraad in de gemeente Brummen.
WMO Presentatie les drie
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Kansen & uitdagingen Een b r e d e participatiewet
Nieuwe Wmo – Platform VO
28 april 2012Huis voor de Zorg1 Wmo Wat komen de Wmo-raden tegen? Basiscursus Wmo 28 april 2012 Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Zorg en Welzijn in (naam van uw gemeente) voor raadsleden.
Beleid bestrijden dakloosheid startconferentie Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Mieke Pollmann Ministerie van VWS 4.
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Zorgcoöperatie Hoogeloon. “Werk maken van ondersteuning” Over de relatie tussen WMO en WWB SRE, PSW en PRVMZ Carlton De Brug 5 oktober 2006 Zorgcoöperatie.
PRESENTATIE TRANSITIE AWBZ
1 1.
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
‘Meer zicht, beter gericht’
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport OGGZ in de Wmo Maandelijkse bijeenkomst pilotgemeenten Wmo 12 juni 2006.
Regiobijeenkomsten voor gemeenten 24 oktober, Eindhoven
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
WMO in Ouwsterhaule Met het oog op de toekomst. WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning Doel: betaalbaar houden van zorg Samenvoeging van 3 wetten De Wet.
Hoe nu verder met de WMO? Deventer Debat Jetty Voermans Wethouder gemeente Zeevang.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
De samenhang van de drie transities presentatie dorpsraadvergadering Nederwetten stand van zaken 29 september 2014.
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
Publieke Zaak Publieke Zaak. WELKOM DEELNEMERS BIJEENKOMST 11 MAART 2011.
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Van AWBZ naar Wmo: van verzekerde rechten naar compensatieplicht Drs. Linda Hazenkamp Vereniging van Nederlandse Gemeenten 28 maart 2011.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
Vrijwilligersbeleid & Mantelzorg voorlichtingsavond 19 september 2007 Hans Hoes.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Van AWBZ naar Wmo begeleiding Van AWBZ begeleiding naar Wmo ondersteuning 24 januari 2012.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Maatschappelijke Zorg ZHZ Adviescommissie 14 juni 2011.
Decentralisaties sociaal domein VNG Regiobijeenkomsten MO-groep maart 2013.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Ledenvergadering De WMO op Slochter schaal.. Ledenvergadering Wat is de WMO. De WMO is een nieuwe zorgwet.De WMO is een nieuwe zorgwet. Legt de uiteindelijke.
De Kanteling Compensatie Van verzekerd recht en zorgplicht naar….
Congres “Op weg naar nieuw evenwicht” 9 december 2010
Wmo beleid in de Drechtsteden
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Transcript van de presentatie:

De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Dordrecht

Doelstelling van de Wmo Het doel van de wet is MEEDOEN: Jong, oud, gehandicapt, niet gehandicapt; de samenleving is van iedereen. Wmo is participatiewet en geen zorgwet

Uitgangspunten Gezondheidszorg, Zorg en Maatschappelijk Ondersteuning in een drietal wetten Zorgverzekeringswet: de gezondheidszorg AWBZ: de zorg voor de onverzekerbare risico’s Wmo: de maatschappelijke ondersteuning

Inhoud WMO Op 1 januari 2007 Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregeling uit AWBZ (bijv. mantelzorgondersteuning, subsidieregeling diensten bij wonen met zorg) OGGZ-middelen (60 miljoen) De Huishoudelijke Verzorging Deze kabinetsperiode alleen de HV uit de AWBZ

De stand van zaken Stemming amendementen 7 februari Stemming wet 14 februari Wijzigingen n.a.v. amendementen -Invoeringsdatum 1 januari Compensatieplicht ipv zorgplicht -Reikwijdte PGB -Backoffice 1-loket Wet naar Eerste Kamer

Kenmerken van de Wmo Planverplichting t.a.v. prestatievelden Verplicht advies lokale belangenbehartigers Versterking cliëntparticipatie Wettelijke positie voor mantelzorgers en vrijwilligers Jaarlijks tevredenheidsonderzoek Benchmarkgegevens Compensatiebeginsel

Het huishouden kunnen voeren Verplaatsen in en om de woning Lokaal verplaatsen per vervoermiddel Medemensen ontmoeten en sociale verbanden kunnen aangaan

Prestatievelden I 1. het bevorderen van de sociale samenhang en leefbaarheid; 2. op preventie gerichte ondersteuning van jeugdigen met en problemen van ouders; 3. het geven van informatie en advies en cliëntondersteuning; 4. het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers; 5. het bevorderen van de deelname aan het maatschappelijke verkeer van mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en van mensen met een psychosociaal probleem;

Prestatievelden II 6. het verlenen van voorzieningen aan mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en van mensen met een psychosociaal probleem; 7. maatschappelijke opvang, waaronder vrouwenopvang; 8. het bevorderen van openbare geestelijke gezondheidszorg, met uitzondering van het bieden van psychosociale hulp bij rampen; 9. het bevorderen van verslavingsbeleid.

De Wmo en Rehabilitatie Prestatieveld 5: Deelname maatschappelijk verkeer bevorderen Prestatieveld 6: Verlenen van voorzieningen Prestatieveld 7: Maatschappelijke opvang Prestatieveld 8: Bevorderen openbare geestelijke gezondheid

Regierol van gemeenten Integraal gemeentelijk beleid Verbindingen met wonen/zorg en welzijn Relaties met de WWB OGGZ Plan van aanpak maatschappelijke opvang

Financiering Schoon aan de haak Gemeentefonds: - Verdeelsleutel - Vraagontwikkeling/vergrijzing Invoeringskosten (aan gemeenten): Euro 45 miljoen Eigen bijdrage (komt AMVB voor)

Uitgangspunt en doel van de implementatie De implementatie is primair gericht op de gemeenten in Nederland. Het eerste doel is het leveren van bijdragen waardoor gemeenten in staat zijn op 1 juli 2006 de Wmo adequaat uit te voeren. Het tweede doel richt zich op het uitvoeren van de brede Wmo na Vanaf zomer 2006 implementatie gericht op de partners van de gemeenten.

Vijf implementatietrajecten 1. Landelijke gereedschapskist met instrumenten t.b.v. de gemeentelijke implementatie. 2. De invoeringstrajecten. 3. Ontwikkelpilots gericht op thema’s en prestatievelden uit de Wmo en mogelijke nieuwe thema’s. 4. Cliënten- en ouderenparticipatie

1. Gereedschapskist Handreiking beleidsnotitie en stappenplan Handreiking samenwerking tussen gemeenten Modellen voor interne gemeentelijke organisatie Planning en controle Financieel risicomodel Handreiking huishoudelijke verzorging Signalement subsidieregelingen Instrumenten voor ketensamenwerking Aanbieders en inkoopvormen Handreiking burgerparticipatie Communicatieplan voor raden, burgers en cliënten Handreiking voor raadsleden

2. De invoeringstrajecten Informatie en advies / het lokale loket. Cliëntondersteuning. Ondersteuning mantelzorg Versterken vrijwilligerswerk. Het PGB in de Wmo hoe en wat.

3. Ontwikkelpilots I Thema’s en prestatievelden uit de Wmo. (regierol, inclusief beleid, civil society, etc.) De ontwikkelpilots gericht op de (mogelijke) uitbreiding vanuit de AWBZ richting Wmo (functies ondersteunende en activerende begeleiding).

4. Ontwikkelpilots II Waalwijk, Breda, regio Eindhoven, Hoogeveen, Almere, Leeuwarden, regio Zuidwest Friesland, Nunspeet, Doetinchem, gemeente Groningen, samenwerkingsverband Wonen, Welzijn, Zorg Groningen, regio Zuid-Limburg, Helden (namens Kessel, Maasbree en Meijel), Amsterdam, Haarlem, Kampen, Enschede, Utrecht, gewest Eemland, Middelburg, Hulst, regio Drechtsteden, samenwerkingsverband Midden-Holland, regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, Ede-Veenendaal en het samenwerkingsverband tussen Schermer, Beemster en Zeevang en Graft-De Rijp.

5. Cliënten en ouderenparticipatie Vanuit gemeente perspectief (interactief beleid) Vanuit klantperspectief

Lokale keuzes Herijking van de WVG en de welzijnsvoorzieningen? Wat te doen met de huishoudelijke hulp? Wat te doen met de mantelzorgondersteuning? Vernieuwing van het lokale loket? Eigen bijdrage systematiek? Organiseren van toegang tot de voorzieningen ?

De rol van de provincie Ondersteuningsfunctie. Facilitering van m.n. kleine gemeenten. Stimuleren samenwerkingsverbanden. Herijking cliëntenparticipatie.

Contacten met het veld Implementatie VWS en VNG gezamenlijk Relevante partijen betrokken bij invoeringstrajecten en de ontwikkelpilots Klankbordgroep cliënten / vrijwilligers / mantelzorgers. Klankbordgroep branche organisaties Voorlichting aan gemeenten, veldpartijen en de burgers.

WEBSITE & HELPDESK: Website: Telefoon helpdesk: