Raadsledenbijeenkomst April 2011. Enkele resultaten enquete Ongeveer 1700 raadsleden bereikt 270 ingevulde enquetes retour (16%) 138 positieve reacties.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Participatiewiel: samenhang in beeld Alle 6 terreinen
Resultaatgericht Samenwerken
Ervaringen in samenwerking
Nederland participatieland?
Centrale werkwinkel D:
Wet maatschappelijke ondersteuning De Kracht van verbinden November 2010.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Sport en WMO: Kwetsbare groepen
VÓÓR Welzijn Loosduinen
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
TIJD VOOR SENIORENSPORT 'Bewegen als levenslange uitdaging' Task Force 50+ Sport en Bewegen Donderdag 1 december 2005 Remco Boer, Hans Arends (NISB)
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
Veranderingen in de zorg
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Sport en Wmo relatie met beleidsbrief sport en gezondheidsnota VWS Sportcongres 9 november 2011.
Maatschappelijk Aanbesteden
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
Het Oude Ambt is een brede organisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke ontwikkeling in Oost-Groningen. Door middel van.
Bedrijfsbezoek ‘Active Ageing’
Project: Coöperatie Esbeek
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Zorgcoöperatie Hoogeloon. “Werk maken van ondersteuning” Over de relatie tussen WMO en WWB SRE, PSW en PRVMZ Carlton De Brug 5 oktober 2006 Zorgcoöperatie.
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij
C H I L D F R I E N D L Y C I T I E S School-buurtspeelpleinen Froukje Hajer Spelen zonder (schoolplein)hekken Groningen 11 november 2006.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
Herstructurering Sociaal Domein
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
Vitale opgaven voor de Stad november 2014
Olympisch Plan 2028 ´ Heel Nederland naar Olympisch niveau´ [Naam bijeenkomst] [Datum] [Naam spreker]
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
TRAJEKT Presentatie Jongerenbuurtbemiddeling 1. Wat is Jongerenbuurtbemiddeling (JBB)? Mediation Conflicthantering Richt zich op jeugd onderling of volwassenen.
Sport en bewegen in de buurt Buurtsportcoaches in Deurne.
Een Leven Lang Sporten Erik Lenselink manager Sportontwikkeling NOC*NSF 3 november 2010.
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
De Toekomst van adviesraden Bert Holman Voorzitter Koepel Wmo-raden Heereveen 29 oktober 2015.
Sportieve omgeving / onderneming Hulsberg Jack Opgenoord Huis voor de Sport.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
ClubMonitor. Algemeen Finance & admin. Lidmaatschapsvorm Sponsoring Hockeyvormen Families Communicatie Breedtesport Betaalde krachten Algemeen Andere.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Sport in collegeprogramma’s: belangrijke bijzaak Ronald Huijser, Vereniging Sport en Gemeenten.
Heeze-Leende in beweging!? Bijeenkomst MM 29 februari 2012.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Maatschappelijke Zorg ZHZ Adviescommissie 14 juni 2011.
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Ledenvergadering 16 november Verkiezingsprogramma Alphen aan den Rijn, van groei naar bloei!
Ledenvergadering De WMO op Slochter schaal.. Ledenvergadering Wat is de WMO. De WMO is een nieuwe zorgwet.De WMO is een nieuwe zorgwet. Legt de uiteindelijke.
Participatie Advies Raad De PAR in het kort Presentatie over PAR voor Sportcafe1.
Resultaatgericht Samenwerken
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Basistekst : Talentontwikkeling
Sportplatform De ontwikkeling van HARDERWIJK ACTIEF
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Raadsledenbijeenkomst April 2011

Enkele resultaten enquete Ongeveer 1700 raadsleden bereikt 270 ingevulde enquetes retour (16%) 138 positieve reacties voor bijeenkomsten –64 sportwoordvoerders –74 andere portefeuille

Is er voldoende aandacht voor sport en bewegen?

Aan welke terreinen kan sport gerelateerd worden?

Sport en de WMO Kan de WMO de kapstok zijn voor integraal beleid ten aanzien van sport en bewegen?

Sport en de WMO Negen prestatievelden waarbij met name in de eerste vijf volop haakjes zitten.

Prestatieveld 1 Het bevorderen van de sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten –Buurt, onderwijs Sport –Brede school

Prestatieveld 2 Op preventie gerichte ondersteuning van jeugdigen met problemen met opgroeien en van ouders met problemen met opvoeden –Sportopbouwwerk –WhozNext –Jeugdsportfonds

Prestatieveld 3 Het geven van informatie, advies en cliëntenondersteuning –Informatievoorziening Waar kan ik sporten? –Fit & Vitaalmarkt voor senioren –Sportkennismaking Welke faciliteiten?

Prestatieveld 4 Het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers –Ondersteuning sportvrijwilligers Verenigingsondersteuning Deskundigheidsbevordering Vrijwilliger van het jaar –Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd, een methodisch aanpak voor het werven van vrijwilligers

Prestatieveld 5 Het bevorderen van de deelname aan het maatschappelijke verkeer en van het zelfstandig functioneren van mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en van mensen met een psychosociaal probleem –Aangepast sporten –G-teams –Sport en bewegen doelgroepen

Welzijn nieuwe stijl De 8 bakens: 1.gericht op de vraag achter de vraag; 2.gebaseerd op de eigen kracht van de burger; 3.direct er op af; 4.formeel en informeel in optimale verhouding; 5.doordachte balans van collectief en individueel; 6.integraal werken; 7.niet vrijblijvend, maar resultaatgericht; 8.gebaseerd op ruimte voor de professional.

Wmo en Olympisch Plan 2028 Het doel is het realiseren van een sportland op Olympisch niveau (in 2016), dat mogelijk resulteert in een kandidaatstelling. De hele Nederlandse samenleving wordt bij het Olympisch Plan 2028 betrokken. Met ‘Nederland op Olympisch niveau’ wordt een maatstaf nagestreefd op deze ambities. In die zin is het Olympisch Plan een aanjager om de ambities waar te maken.

Doel van het Olympisch Plan Olympische Spelen 2028 als inspiratie Sport als middel om heel Nederland naar Olympisch niveau te brengen Mogelijke uitkomst Olympische en Paralympische Spelen in Nederland 14

Welke fasen kent het Plan? Onderzoeksfase (afgerond) –Plan van aanpak op hoofdlijnen Opbouwfase –Heel Nederland naar Olympisch niveau Kandidaatfase vanaf 2016 –Eventuele kandidaatstelling en organisatie van de Spelen

Missie We gaan met sport in de volle breedte heel Nederland naar Olympisch niveau brengen. Daar hebben we allemaal profijt van, nu en in de toekomst, op sociaal- maatschappelijk, economisch, ruimtelijk en welzijnsgebied. Met als mogelijk resultaat Olympische en Paralympische Spelen in 2028 in Nederland.

Acht ambities 1.Topsportambitie 2.Breedtesportambitie 3.Sociaal-maatschappelijke ambitie 4.Welzijnsambitie 5.Economische ambitie 6.Ruimtelijke ambitie 7.Evenementenambitie 8.Media-aandacht ambitie

Breedtesportambitie Nederland is in 2016 een samenleving waarbij het beoefenen en beleven van sport voor jong en oud een belangrijke kwaliteit is in hun leven. Minimaal 75% van de Nederlanders, uit alle lagen van de (multiculturele) samenleving, doet in 2016 regelmatig aan sport.

Sociaal-maatschappelijke ambitie Nederland heeft in 2016 een sociaal klimaat waarin burgers met plezier samenleven, trots zijn Nederlander te zijn en graag iets bijdragen aan de maatschappij.

Welzijnsambitie Nederland heeft in 2016 een gezonde bevolking: fitte werknemers, vitale ouderen, en minder mensen (en vooral kinderen!) met overgewicht. Voldoende beweging en gezonde voeding zijn de norm.

Ruimtelijke ambitie Nederland is in 2028 een land met een goed leefklimaat, voldoende sportaccommodaties, en een goede mobiliteit, zodat het organiseren van Olympische en Paralympische Spelen nog beter mogelijk is.

Betekenis van het Olympisch plan voor Zuid-Holland Ruimtelijke ordening Bereikbaarheid Cultuur, recreatie en toerisme Sportparticipatie en infrastructuur Werkgelegenheid en acquisitie bedrijven Innovaties Randstad/Zuidvleugel samenwerking Zichtbaarheid voor, tijdens en na de Spelen

Betekenis van het Olympisch Plan voor gemeenten Inspiratie Extra impuls bij het waarmaken van gemeentelijke ambities Verbinding van sport met andere beleidsterreinen Versterking van de instrumentele inzet van sport door de koppeling WMO- OP’28

Betekenis van het Olympisch plan voor sportverenigingen Belangrijke rol voor sportverenigingen Gemeenten stimuleren verenigingen tot vraaggericht aanbod Inzet op doelgroepen

Inzet doelgroepen De baby/peuterfase –Focus: Leren bewegen De basisschooljeugd –Focus: Kwaliteit kader De jeugd in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs –Focus: Behoud leden en sporters Studenten en jong werkenden zonder kinderen –Focus: Behoud

Tot slot Hartelijk dank voor uw aandacht en gelegenheid tot afrondende discussie en vragen Meer informatie op