Opdracht wetenschappelijke review leerlingenbegeleiding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Prof. dr. Chia Longman UGent
Advertisements

CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
De Opleidingsschool als leerwerkplek: op zoek naar kwaliteitscriteria.
Beleidsbeïnvloeding door VGC-jeugdraad VGC-jeugdraad juni 2013.
Dienst Time Out Projecten
Zijn er al effecten te zien in de samenwerking CLB – school ?
Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen
Grensoverschrijdende participatie van leerlingen en leerkrachten
Subsidiëring lokale kinderarmoedebestrijding
Realisatie kindcentrum
Iedereen gelijke kansen op school
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
0 ‘Zorgen voor een zorgbeleid’ Determinanten van een goede socio-emotionele leerlingenbegeleiding in de eerste graad SO BOF-project Promotor:
28 april 2014 Output Systeemdenken & Nieuwe kennis Brussel
Nieuwe kennis Lerend netwerk lerarenopleiding 6 september 2013 Leuven.
BBC en Meerjarenplanning Jan Verschueren – VVSG Internationaal.
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
SES-Omkadering BaO Uitgangspunten Juni 2012.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Herinrichting openbare ruimte project Van Ballegooijsingel
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Programmaraad CJG 20 februari 2014 Pilot met huisartsen 1.
Netwerk Lokale Economie 27/09/2013 Voorstelling Streekpact RESOC.
ondersteuningsprofielen PPO Rotterdam
Armoedebeleid Gent Armoedebeleidsplan Gent
HBO5 in Vlaanderen LEIDO, 8 april 2013 Liesbeth Hens
De lege schoolbank. Het Vlaams beleid tegen spijbelen.
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
Schoolweigering: stappen naar een oplossing
Spijbelbegeleiding: CLB aan zet!
Project rond kleuterparticipatie en kinderarmoedebestrijding
RONDE VAN VLAANDEREN – VOLWASSENENONDERWIJS Beleidsdomein Onderwijs en Vorming De (specifieke) lerarenopleiding De (specifieke) lerarenopleiding.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Voorstelling Synthesedocument Voedselverlies in Vlaanderen
Effectiviteit en efficiëntie vanuit overheidsperspectief Sofie De Smet Afdeling Beleidsontwikkeling Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Interne Audit van de Vlaamse Administratie
Netwerk organisatiebeheersing Krachtlijnen auditstrategie
Twinning 2011 Verruiming door kennis
CLB en CAR twee partners, samen sterk in zorg. Evoluties binnen de C.A.R. 1 Nieuwe conventie vanaf 01/05/2012 Centra moeten zich meer richten op ‘medische.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Waarom Europa? “Kennis over Europa bij jongeren beperkt!”  En dan!? Jongeren laten zich positief uit over de Europese integratie… maar de belangstelling.
5de collegagroep voor zorgcoördinatoren 26 maart 2014
4 ste collegagroep voor zorgcoördinatoren 18 februari2014 Beatrijs Van de Casteele & Luc lemarcq PBD Gent.
Begeleiding van experimenterende alcohol- en druggebruikende jongeren Werkgroep onderwijs, werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening.
Lianne Ringoir, projectmanager
Presentatie STOPOZ 2012 Excellent presteren.
Zin en onzin van het gebruik van Kinderrechtenindicatoren KEKI, 25 juni 2012 Danielle van Kalmthout Studiedienst Gezinsbond.
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
Auteurs : Ellen Claes Marc Hooghe Tim Reeskens. Een maatschappelijk en pedagogisch probleem.
GO!2020 Workshop Hervorming SO. Eerste graad Eerste niveau  Tweede niveau  Derde niveau  Vierde niveau –Viveau.
Update 1 september 2014 Marijke Wilssens opleidingscoördinator
22 oktober 2014 Wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister”
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Samenwerking Onderwijs en Gemeenten Meer mogelijkheden voor ondersteuning voor leerling, school en thuis
Wisselstroom 24/02.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Administrateur-generaal
Programma Sociaal Domein De Nieuwe Regio Gemeenteraden 11 februari.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
HvK Welzijnszorg Kempen Ivan Pauwels Consulent Huizen van het Kind Kind en Gezin Provincie Antwerpen
Netwerk SW Brugge – 19 november 2014.
ondersteuningmodel sessie twee: samenwerkingsverbanden
Voorstelling Meerjarenprogramma
Slotevent lerend netwerk 2.0. Welkom!
Inschrijvingen voor schooljaar Wat verandert er
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Zet je kinderopvang lokaal op de kaart
Transcript van de presentatie:

Opdracht wetenschappelijke review leerlingenbegeleiding Infosessie 22 juli 2014

Situering Doel: input leveren voor vernieuwd beleid leerlingenbegeleiding. Aanleiding: Masterplan Hervorming Secundair Onderwijs Reeds lopend: Performance audit CLB’s (PwC) Dossierbehandelaars: inhoudelijk: Evi Neven (evi.neven@ond.vlaanderen.be). Procedureel: Caroline Gijselinckx (caroline.gijselinckx@ond.vlaanderen.be)

Cf. Masterplan Secundair Onderwijs “Er wordt een audit uitgevoerd teneinde de gehele werking van de CLB’s qua effectiviteit en efficiëntie door te lichten. In de audit wordt ook de samenwerking met en enting op het welzijnsaanbod en de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren in kaart gebracht en geëvalueerd naar efficiëntie en effectiviteit. Concreet gaat het hierbij over de preventieve gezinsondersteuning in de Huizen van het Kind, de strijd tegen kinderarmoede, de IJH, het actieplan suïcidepreventie en de organisatie van de preventieve gezondheidszorg op de eerste lijn.”

Performance audit Opdrachtnemer: PwC Doel: efficiëntie en effectiviteit CLB’s onderzoeken Opzet: Tevredenheidsanalyse Middelenanalyse Takenpakketregistratie Top-down procesonderzoek Deadline: eind februari 2015 Resultaten moeten meegenomen worden in wetenschappelijke review

Wetenschappelijke review Systematische literatuurstudie De stand van zaken van wetenschappelijke kennis (uit Vlaanderen en buitenland) op vlak van leerlingenbegeleiding presenteren, met bijzondere aandacht voor de visie erop en de domeinen die daaronder gerekend worden, de actoren die daarin een rol opnemen met hun onderlinge relaties en verantwoordelijkheden, en de randvoorwaarden waaronder deze systemen werken. Ook de resultaten van de performance audit door PwC meenemen. Doel: formuleren van theoretisch en empirisch onderbouwde aanbevelingen voor een meer efficiënte en effectieve organisatie van leerlingenbegeleiding. Valorisatie: beleidsmakers moeten op basis van deze gefundeerde input een toekomstig beleid omtrent leerlingenbegeleiding in Vlaanderen kunnen uitwerken. Deadline: eind juni 2015

Wetenschappelijke review Vlaams onderzoek dat zeker moet meegenomen worden in de wetenschappelijke review – naast internationaal onderzoek: Struyf, E., e.a. (2012). Zorgbeleid in het gewoon basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen: kenmerken, predictoren en samenhang met taakopvatting en handelingsbekwaamheid van leerkrachten (OBPWO 09.05). Devos, G. e.a. (2013). Bestedingspatroon van personeelsmiddelen in basis- en secundaire scholen voor de invulling van hun administratieve, beleids- en pedagogisch ondersteunende taken. Van Tomme, N., K. Verhoest & J. Voets i.s.m. B. De Peuter (2011). Evaluatie van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de integrale jeugdhulp. Leuven: Instituut voor de Overheid/KU Leuven. Spruyt, B., e.a. (2014). Van occasionele tot reguliere spijbelaar: een onderzoek naar het profiel van spijbelaars en de invloed van school en omgeving op spijbelen (OBPWO 11.03). Verschueren, K. e.a. (nog lopend). Buitenschoolse hulpverlening en zorg op school: Samenhang, afstemming en verklarende factoren (OBPWO 12.01). Struyf, E. (nog op te starten). Toeleiding naar het zorgaanbod. Een onderzoek naar bestaande praktijken en verklarende factoren op kind-, gezins- en schoolniveau in het gewoon en buitengewoon onderwijs in Vlaanderen (OBPWO 13.01).

Opmerkingen Belang van gedegen kennis van de wetenschappelijke literatuur en het beleid in het buitenland inzake leerlingenbegeleiding Geen eigen empirisch onderzoek, maar bundelen van bestaande inzichten uit wetenschappelijke literatuur en uit goed (inspirerend voor Vlaanderen) en slechte (zicht op valkuilen) beleid in het buitenland Rekening houden met de beleids- en onderwijscontext van Vlaanderen Aanbevelingen voor een vernieuwd beleid op vlak van leerlingenbegeleiding in Vlaanderen Elementen: de visie erop en de domeinen die daaronder gerekend worden, de actoren die daarin een rol opnemen met hun onderlinge relaties en verantwoordelijkheden, en de randvoorwaarden waaronder deze systemen werken