De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zet je kinderopvang lokaal op de kaart

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zet je kinderopvang lokaal op de kaart"— Transcript van de presentatie:

1 Zet je kinderopvang lokaal op de kaart
VVSG Zet je kinderopvang lokaal op de kaart

2 Historiek 2002 Foto 2019

3 Evolutie Aanvankelijk opvang op de scholen
Schepen Jeugd nadien komt kinderopvang erbij Aanstelling coördinator kinderopvang KO = deel van JD Sterk engagement van schepen 1997: opstart LOK in Eeklo. De vraag naar de uitbouw van een IBO groeit. 2001: nieuwe legislatuur voor het eerst een schepen van Kinderopvang in Eeklo. Kort daarop volgt de aanstelling van de coördinator kinderopvang. Op dat moment is er opvang op de scholen, georganiseerd door de scholen zelf. Kinderopvang start vanuit jeugddienst. Het eerste jaar blijft alles op de scholen en start er een verkenning van het bestaande aanbod en voorbereidingen tot uitbouw. Sterk engagement van de schepen die in haar komende legislatuur op alle locaties een IBO wenst los van de scholen.

4 Elk kijkt door eigen bril
Belang van overleg Wekelijks overleg Nota’s worden vooraf besproken Van bij het begin is er wekelijks overleg dat vandaag nog altijd essentieel is. Het wekelijks overleg richt zich op evoluties, beleidsmatige zaken, input vanuit vergaderingen, samen construeren, personeel. Veel hangt af van welke ‘hot items’ er zijn. Bv er werd vorige week een vraag gesteld tot gratis gebruik van een kinderopvang voor een bepaald gezin. Als verantwoordelijke ken je de context van het gezin en kan je een feitenrelaas geven. Je kan niet alles verklaren in een nota of teveel in detail gaan. Dit kan wel mondeling besproken worden met de schepen vooraf. Wat hebben de verschillende organisaties als gedaan om het gezin te ondersteunen, wanneer kwam het OCJ tussen,… Een ander voorbeeld is de integratie van de kinderopvang in het sportpark. We hadden toen een gebouw in de buurt van de school, die wel wat uitbreiding kon gebruiken. Maar na de staten generaal 2014 kwam er een overleg met de sportdienst. Door het overleg kwamen we ertoe om een kinderopvang te integreren in het nieuwe sportpark. De bijeenkomsten erna werd samen met de schepen overlegd op welke manier we dit vorm kunnen geven. Voor meer informatie over het project verwijs ik graag naar de markt (nominatie Gouden Kinderschoen). Ondanks dat er al veel gerealiseerd is blijven we samen kijken en zoeken naar een verdere optimalisatie van de kinderopvang.

5 Bril van de coördinator
Overleg is nodig om combinatie tussen operationele en beleid mogelijk te maken Elkaars verwachtingen kennen en hierin grenzen kunnen aangeven Samenwerking met andere diensten Overleg is nodig om combinatie tussen operationele en beleid mogelijk te maken: in de praktijk is het soms een evenwichtsoefening om erover te waken dat er een duidelijke scheiding blijft tussen beide. Een coördinator is noodzakelijk voor de dagelijkse werking van de kinderopvang en het kan niet dat een schepen hier de taken gaat overnemen. Andersom is het ook zo dat een schepen verantwoordelijk is voor het beleid. Bijgevolg is overleg tussen beide nodig om een vlot lopende machine in gang te houden. Bv de integratie van de kinderopvang in het sportpark. We hadden toen een gebouw in de buurt van de school, die wel wat uitbreiding kon gebruiken. Maar na de staten generaal 2014 kwam er een overleg met de sportdienst. Door het overleg kwamen we ertoe om een kinderopvang te integreren in het nieuwe sportpark. De bijeenkomsten erna werd samen met de schepen overlegd op welke manier we dit vorm kunnen geven. Voor meer informatie over het project verwijs ik graag naar de markt (nominatie Gouden Kinderschoen). Als verantwoordelijke houd ik het aantal kinderen per half uur bij. Jaarlijks worden deze zaken doorgegeven aan de schepen zodat zij deze cijfers kan meenemen bij besprekingen. Met de komst van het nieuwe decreet buitenschoolse activiteiten wordt gevraagd aan de dienst kinderopvang om een voorstelling te geven aan het schepencollege waarin de krijtlijnen staan. Elkaars verwachtingen kennen en hierin grenzen kunnen aangeven. Als verantwoordelijke moet je de klemtonen kennen van de verantwoordelijke schepen. Het samen uitwerken van een beleidsplan biedt hier zeker voordelen. Samenwerking met andere diensten. Je hoort veel in andere diensten en kan samen met hen kansen zien

6 Tools Masterplan Beleidsplan Kwaliteitshandboek
Geven duidelijke kennis, richting, zijn gebaseerd op feiten Het gezamenlijk opmaken van tools, aanleveren van cijfermateriaal over de kinderopvang zorgt ervoor dat een schepen Kinderopvang voldoende argumenten heeft om ten aanzien van zijn/haar collega’s nota’s, vragen, opmerkingen te onderbouwen in een schepencollege.

7 Besluit Beleid Uitvoering
Het is belangrijk elkaars ideeën te kennen en te luisteren naar elkaar. Regelmatig overleg is noodzakelijk om dit tot stand te kunnen brengen. De komst van het nieuwe decreet zal ons nog meer aanzetten om samen te denken.

8 energiek, eigenzinnig, echt. Kinderopvang@eeklo.be


Download ppt "Zet je kinderopvang lokaal op de kaart"

Verwante presentaties


Ads door Google