Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari 2007. Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Nederland participatieland?
Centrale werkwinkel D:
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Financieringsmogelijkheden van de geestelijke verzorging
Mantelzorg: zwakke schakel of ijzersterke verbinding in de zorgketen?
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Dordrecht.
Dorpspunt Godlinze Lisette Stuut, SW&D
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Kansen & uitdagingen Een b r e d e participatiewet
Nieuwe Wmo – Platform VO
28 april 2012Huis voor de Zorg1 Wmo Wat komen de Wmo-raden tegen? Basiscursus Wmo 28 april 2012 Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Zorg en Welzijn in (naam van uw gemeente) voor raadsleden.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Zorgcoöperatie Hoogeloon. “Werk maken van ondersteuning” Over de relatie tussen WMO en WWB SRE, PSW en PRVMZ Carlton De Brug 5 oktober 2006 Zorgcoöperatie.
1 1.
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
‘Meer zicht, beter gericht’
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
WMO in Ouwsterhaule Met het oog op de toekomst. WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning Doel: betaalbaar houden van zorg Samenvoeging van 3 wetten De Wet.
Samen verder!.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
‘Actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving AWBZ-Wmo en de gevolgen voor de vrijwillige ouderenadviseurs’ Inleiding voor vrijwillige ouderenadviseurs.
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Zorgverzekeringswet sociale verzekeringen die de risico’s van ziektekosten dekken
Veranderingen in de zorg
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Welkom Wmo-beleidsplan Dordrecht 3 september 2014.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Woonservicegebieden De Heumense aanpak. Opbouw presentatie Algemeen De gemeente Heumen Samenwerking “Welzijn, wonen en zorg” sinds 2003 Resultaten.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Maatschappelijke Zorg ZHZ Adviescommissie 14 juni 2011.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Ledenvergadering De WMO op Slochter schaal.. Ledenvergadering Wat is de WMO. De WMO is een nieuwe zorgwet.De WMO is een nieuwe zorgwet. Legt de uiteindelijke.
Adviesraad Sociaal Domein
Financiering van de zorg
een quick-scan door de rekenkamercommissie
De Kanteling Compensatie Van verzekerd recht en zorgplicht naar….
Adviesraad Sociaal Domein
Financiering van het zorgstelsel
Wmo beleid in de Drechtsteden
Financiering van het zorgstelsel
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Transcript van de presentatie:

Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari 2007

Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij blijven (liever hulp thuis dan een opname)

Achtergronden (2) Vergrijzing bevolking. De vergrijzing maakt de huidige voorzieningen te duur (kosten AWBZ nemen de komende jaren met 40% toe en het aantal premiebetalers stijgt niet)

Maatschappelijk doel Meedoen. Mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren en actief kunnen deelnemen aan de samenleving. WMO is participatiewet, geen zorgwet.

Drietrapsmodel in WMO u u Iedereen is eerst zelf verantwoordelijk voor het regelen van alle zaken die nodig zijn. u u Burgers zijn medeverantwoordelijk voor elkaar: vrijwilligerswerk en burenhulp, maar ook verenigingen, werkgroepen, buurtcomités, kerken. u u De gemeentelijke overheid stimuleert dit maar regelt ook voorzieningen als men het niet zelf of samen kan oplossen.

“Civil society” centraal Versterk maatschappelijke verbanden, waar burgers deel van uitmaken en die gericht zijn op samenwerken en elkaar ondersteunen. (vrijwilligerswerk en mantelzorg)

“Horizontalisering“ De verantwoordelijkheidsverdeling tussen de burgers, de lokale en de landelijke overheid verandert sterk. Gemeente legt verantwoording af aan burgers en gemeenteraad. Niet aan het rijk.

Prestatievelden WMO (1) De gemeente moet zorgen voor: u u bevorderen sociale samenhang en leefbaarheid in dorpen en wijken. u u voorzieningen gericht op het voorkomen van problemen bij jongeren. u u geven van advies, informatie en cliëntondersteuning (lokale loketten).

Prestatievelden WMO (2) De gemeente moet zorgen voor: u u ondersteunen van mantelzorgers (inclusief respijtzorg) en vrijwilligers u u vergroten van de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van ouderen en gehandicapten. u u individuele voorzieningen: rolstoelen, woonvoorzieningen,vervoersvoorzieningen huishoudelijke verzorging, diensten bij wonen met zorg.

Prestatievelden WMO (3) De gemeente moet zorgen voor: u u maatschappelijke opvang (dak- en thuislozen), vrouwenopvang en meldpunten huiselijk geweld. u u bevorderen openbare geestelijke gezondheidszorg (m.u.v. zorg bij rampen) u u bevorderen van verslavingsbeleid

Compensatiebeginsel Ter compensatie van beperkingen in zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie treft gemeente voorzieningen die mensen in staat stellen: u een huishouden te voeren u zich te verplaatsen in en om de woning u zich lokaal te verplaatsen per vervoermiddel u anderen te ontmoeten en sociale verbanden aan te gaan

Voorzieningen De gemeente biedt de keuze tussen het ontvangen van een voorziening in natura of een hiermee vergelijkbaar persoonsgebonden budget, tenzij hiertegen overwegende bezwaren bestaan.

Eigen bijdrage De gemeente kan een eigen bijdrage vragen, afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Er is een anticumulatiebeding voor WMO en AWBZ. Rijksoverheid stelt maximum vast. Gemeente mag een lagere bijdrage opleggen.

Landelijke => lokale overheid Minder regels van de landelijke overheid, meer verantwoordelijkheid voor lokale overheid, verzekeraars, zorgaanbieders en zorgvragers. Ruimte voor maatwerk. Mogelijk verschillen tussen gemeenten.

Planning en toezicht Elke vier jaar moet de gemeente een nota 'maatschappelijke ondersteuning' vaststellen. Elke vier jaar moet de gemeente een nota 'maatschappelijke ondersteuning' vaststellen. De overheid houdt toezicht op de prestaties van verzekeraars en zorgaanbieders.

Burgerparticipatie (1) Gemeenten moeten hun inwoners betrekken bij het opstellen, uitvoeren en verantwoorden van hun beleid. Gemeenten moeten advies over ontwerpplan vragen aan de gezamenlijke vertegenwoordigers van representatieve organisaties van de kant van vragers op het gebied van maatschappelijke ondersteuning.

Burgerparticipatie (2) Het is aan de gemeente om te beslissen welke vormen van burgerparticipatie op het lokale niveau het meest passend zijn. De WMO kent geen expliciete bepaling dat lokale kerkgemeenschappen betrokken moeten worden. In veel gevallen zullen zij wel behoren tot de “representatieve belangenorganisaties”.

Burgerparticipatie (3) Gemeenten moeten jaarlijks bepaalde gegevens openbaar maken, zodat inwoners en cliëntenorganisaties die kunnen vergelijken met andere gemeenten. Deze gegevens betreffen zowel de geleverde prestaties als de mate van tevredenheid.