Semantisatieverhaal:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Advertisements

Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw
Semantisatieverhaal: Bij mij in de buurt wordt een nieuwe voorziening gebouwd. De voorziening is iets nuttigs waarvan je gebruik kunt maken. Er wordt een.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon maakt altijd heel veel rommel
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal: Een hele tijd geleden was er een erge storm in Nederland. Deze storm begon aan de kust, bij de zee, en trok landinwaarts, vanaf de.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Weten jullie al of jullie in de zomervakantie op vakantie gaan? Ik sta op het punt om een vakantie te kiezen. Ik ga bijna een vakantie.
Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.
Semantisatieverhaal: Jullie weten dat mijn buurvrouw heel veel kikkers heeft. Die wonen in de vijver in haar voortuin. Bij de buurvrouw voor de deur is.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal: Ik sport elke week, want het is aangetoond dat sporten gezond is. Het is bewezen dat sporten gezond is. Ik doe aan fitness, maar eigenlijk.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Heb jij wel eens iets gezegd wat iemand anders kwetst? Dat je iets zegt of doet waardoor iemand verdrietig wordt (of zich beledigd.
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is tijdens de carnaval, dat betekent in de tijd van de carnaval, een echte prins. Nee, niet de broer van onze koning.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Semantisatieverhaal:
Weten jullie dat er groepen mensen bestaan die orkanen opzoeken en deze orkanen achterna reizen? Die mensen noemen we stormjagers. Deze groep stormjagers.
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Jullie hadden het vast al wel gehoord
Semantisatieverhaal: Buurman Bob houdt heel veel van mountainbiken
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik las in de krant over een leuke wedstrijd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je welk spel ik heel leuk vindt. Monopoly
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal: Ik zag op Youtube iets bijzonders gisteren
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Je leert op school allemaal belangrijke dingen hè
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis.
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: Ik ben een grote fan van zang- en dansprogramma’s op de televisie. Ik ben bijvoorbeeld gek op “Dance Dance Dance”. Kennen jullie dit.
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik was gisteren in Albert Heijn
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Ik heb gisteren gedemonstreerd. Demonstreren betekent meedoen aan een optocht om te laten zien dat je ergens voor of tegen bent. Ik zal uitleggen waarom ik ging demonstreren. lk hou heel erg van onze planeet. Ik wil graag duurzaam leven. Duurzaam betekent zo, dat het niet slecht is voor het milieu. Ik wil dat de dingen die ik doe niet slecht zijn voor het milieu. Ik wil duurzaam leven. Goed voor de aarde zorgen. Dat is best wel moeilijk. Er zijn veel leuke dingen die je kunt doen, maar die niet duurzaam zijn. Dingen die slecht zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld loom bandjes (klik). Loom bandjes gaan heel snel stuk. En ze vergaan niet. Vergaan betekent ophouden te bestaan. Een appel vergaat wel in de natuur, maar loom bandjes niet. Dat is aangetoond. Aantonen betekent bewijzen, laten zien dat het zo is. Het is aangetoond door een wetenschapper. Een wetenschapper is iemand die voor zijn beroep uitzoekt hoe dingen werken of zijn. Loom bandjes vergaan niet. Ze blijven gewoon liggen in de natuur. Ik ben daar bezorgd over. Bezorgd zijn betekent bang zijn dat het niet goed gaat. Ik ben bang dat het niet goed gaat met de natuur als al die kapotte loom bandjes in de natuur liggen. Ik vind dat ze verboden moeten worden! Dus ben ik gaan demonstreren. Ik spijbelde van school, om te gaan demonstreren. Spijbelen betekent niet naar school gaan terwijl je daar wel moet zijn. Daarom was ik gisteren niet op school. Ik deed uiteraard veel loom bandjes om. Uiteraard betekent natúúrlijk. Natuurlijk deed ik veel loom bandjes om. Zo had ik veel bekijks; zo kreeg ik veel aandacht. We liepen over de straat met een spandoek. Toen waren daar veel vrachtwagens met heel veel uitlaatgassen. Uitlaatgassen zijn de vieze rook uit de motor van een auto, een schip of een vliegtuig. Echt zo vies! Ik moest er erg van hoesten. Ben jij het met mij eens dat loom bandjes niet duurzaam zijn? Demonstreren meedoen aan een optocht om te laten zien dat je ergens voor of tegen bent Spijbelen niet naar school gaan terwijl je daar wel moet zijn de wetenschapper iemand die voor zijn beroep uitzoekt hoe dingen werken of zijn de uitlaatgassen de vieze rook uit de motor van een auto, een schip of een vliegtuig bezorgd zijn bang zijn dat het niet goed gaat Uiteraard natuurlijk Duurzaam zo dat het niet slecht is voor het milieu veel bekijks hebben veel aandacht krijgen Vergaan ophouden te bestaan, kapotgaan Aantonen bewijzen, laten zien dat iets zo is

Week 7 – 12 februari 2019 Niveau A Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 7 – 12 februari 2019 Niveau A

demonstreren STOP !

duurzaam

vergaan

aantonen

de wetenschapper

bezorgd zijn

spijbelen

uiteraard

veel bekijks hebben

uitlaatgassen STOP !

Op de woordmuur:

bezorgd zijn onbezorgd zijn = bang zijn dat het niet goed gaat         Ik ben bezorgd over de natuur. = vertrouwen hebben dat het goed gaat      Ik ben onbezorgd over de natuur.

duurzaam duurzaam speelgoed = zo dat het niet slecht is   duurzaam speelgoed duurzaam   = zo dat het niet slecht is voor het milieu   duurzame materialen   duurzame energie  

de wetenschapper de chemicus de bioloog de geoloog     = iemand die voor zijn beroep uitzoekt hoe dingen werken of zijn de chemicus de bioloog de geoloog      

Loom bandjes zijn blijvend. Ze vergaan niet. = ophouden te bestaan = kapotgaan      Een appel vergaat. = niet vergaan = gaat niet stuk        Loom bandjes zijn blijvend. Ze vergaan niet.

demonstreren aantonen = meedoen aan een optocht om te laten zien dat je ergens voor of tegen bent Ik demonstreerde tegen de loom bandjes. aantonen = bewijzen, laten zien dat iets zo is Loom bandjes vergaan niet. Dat is aangetoond.

spijbelen uiteraard = niet naar school gaan terwijl je daar wel moet zijn Ik spijbelde van school, om te gaan demonstreren. uiteraard = natuurlijk Ik deed uiteraard heel veel loom bandjes om.

de uitlaatgassen veel bekijks hebben = de vieze rook uit de motor van een auto, een schip of een vliegtuig Er waren veel vrachtwagens met uitlaatgassen. veel bekijks hebben = veel aandacht krijgen Ik had veel bekijks met mijn demonstratie.