De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal:"— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal:
Ik was gisteren aan het klussen. Ik was bezig om mijn huis streng te beveiligen. Streng beveiligen betekent dat je er van alles aan doet waardoor er niet ingebroken kan worden. Ik maakte een extra slot op de deur en op de ramen. Ik had gereedschap geleend van een timmerman. Toen ik aan het klussen was zag ik de overbuurman aan komen lopen. Ik vind die man niet zo leuk. Hij beweert altijd van alles. Beweren betekent zeggen dat het zo is. En ik geloof hem bijna nooit. Ik probeerde de buurman te negeren. Ik probeerde om net te doen alsof hij er niet was. Dat lukte niet. De buurman begon meteen te vertellen. Hij beweerde dat hij een UFO had gezien; een vliegende schotel. En geen kleintje.. nee het was een fikse! Een flink grote UFO. Hij vertelde het heel mysterieus, heel geheimzinnig. Hij had ook buitenaardse wezens gezien. Buitenaards betekent iets wat uit de ruimte komt. Echt, dat geloof je toch niet! Nou beweert mijn buurman wel vaker dingen die ik niet geloof, maar dit ging ver hoor. Ver gaan betekent iets doen wat je normaal niet zou doen. Dat hij beweerde dat hij een UFO had gezien, én buitenaardse wezens, vond ik écht te ver gaan. Ik wenste dat hij mijn voortuin zou verlaten, dat hij zou weggaan uit mijn tuin. Ik had geen zin meer in een gesprekje met hem. Ik bedacht een smoes. Ik zei dat ik NU naar de timmerman moest om mijn gereedschap terug te brengen en mijn borg op te halen. De borg is geld dat je betaalt en later weer terug kan krijgen. Ik had borg betaald om gereedschap te mogen lenen en als ik het gereedschap weer terugbracht kreeg ik dat geld, de borg, weer terug. Het was een goeie smoes, want de overbuurman vertrok. Ik denk dat mijn huis nu goed beveiligd is. En als er toch een inbreker komt, hoop ik dat de politie er snel is om de inbreker op te pakken. Oppakken betekent door de politie meenemen. Geloof jij dat UFO’s bestaan? oppakken = door de politie meenemen streng beveiligen = van alles doen waardoor er niet ingebroken kan worden negeren = net doen alsof iets of iemand er niet is mysterieus = geheimzinnig, iets wat je niet goed kunt begrijpen beweren = zeggen dat het zo is buitenaards = iets wat uit de ruimte komt de borg = het geld dat je betaalt en later weer terug kan krijgen verlaten = van iets of iemand weggaan ver gaan = iets doen dat je normaal niet zou doen fiks = vrij groot, flink

2 Week 38 – 17 september 2019 Niveau A
Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 38 – 17 september 2019 Niveau A

3 streng beveiligen

4 beweren UFO’s bestaan. Ik weet het zeker! Ik heb het zelf gezien

5 negeren

6 fiks

7 mysterieus

8 buitenaards

9 ver gaan

10 verlaten

11 de borg

12 oppakken

13 Op de woordmuur:

14 oppakken vrijlaten     Ik hoop dat de politie de inbreker snel zal oppakken.    De politie moest de gevangene vrijlaten.

15 negeren aandacht geven Ik probeerde de buurman te negeren.
    Ik probeerde de buurman te negeren.    Wij geven aandacht aan de jongen.

16 Ik betaal de huur van het huis, en dan mag ik er wonen.
de borg      Ik betaal de huur van het huis, en dan mag ik er wonen. Ik betaal de borg van het gereedschap, en dan mag ik het gebruiken. Als ik het gereedschap weer teruggeef, krijg ik de borg weer terug.  

17 beweren ontkennen Hij beweert dat er UFO’s bestaan.
    Hij beweert dat er UFO’s bestaan.    Hij bleef ontkennen dat hij het gedaan had. UFO’s bestaan. Ik weet het zeker! Ik heb het zelf gezien

18 verlaten blijven Ik wenste dat hij mijn voortuin zou verlaten.
    Ik wenste dat hij mijn voortuin zou verlaten.    Ik hoopte dat ze lang op mijn tuinfeestje zouden blijven.

19 fiks miniem     Ik zag een fikse UFO.    Deze UFO is miniem.  

20 UFO buitenaards alien

21 streng beveiligen = van alles doen waardoor er
niet ingebroken kan worden Ik heb mijn huis gisteren streng beveiligd. mysterieus = geheimzinnig, iets wat je niet goed kunt begrijpen Hij vertelde het heel mysterieus.

22 ver gaan = iets doen dat je normaal niet zou doen
Mijn buurman beweert wel vaker dingen, maar dit ging ver hoor.


Download ppt "Semantisatieverhaal:"

Verwante presentaties


Ads door Google