De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal:"— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal:
Ik heb thuis een kat en een hond. Voor de kat heb ik een kattenluikje. Een kattenluikje past in de deur. Je kunt een kattenluikje niet in de wand, in de muur, van je huis maken. Gisteren was ik aan het vergaderen, met de buren, bij mij thuis. Vergaderen betekent samenkomen om te overleggen. De buren en ik waren samengekomen om te overleggen over een buurtfeest. Daar vergaderden we over. Ik haalde een reclameposter, voor het buurtfeest, uit een koker om te laten zien. Een koker is een ronde buis waar je iets in kunt doen. Net op dat moment zie ik de kop van mijn hond door het kattenluikje tevoorschijn komen. Tevoorschijn komen betekent zich laten zien. Ik zag ineens de kop van de hond door het kattenluikje. Hij wilde naar buiten. Hij wilde profiteren van het kattenluikje. Profiteren betekent ergens veel aan hebben. De hond dacht dat hij ook wel veel zou kunnen hebben aan dat kattenluikje. Lekker zelf naar buiten gaan net als de kat. Zijn kop paste wél door het kattenluikje, maar de rest van zijn lijf niet. Zijn schedel (de botten van het hoofd) paste dus nog nét wel. En toen hij zat vast! We stopten met vergaderen en gingen de hond uit het kattenluik verwijderen. Verwijderen betekent weghalen. We probeerde de kop van de hond te verwijderen uit het kattenluik. En dat was lastig joh! Met vloeibare zeep lukte het uiteindelijk wel. Vloeibaar betekent dat het nat is en geen vaste vorm heeft. De kop van de hond werd glibberig van de vloeibare zeep en toen konden we hem verwijderen uit het kattenluik. ‘s Middags heb ik een brief geschreven naar de fabriek waar het kattenluik is geproduceerd, is gemaakt. De brief was gericht aan de fabriek. Gericht aan betekent bedoeld voor. Ik vind het een goed idee als in de gebruiksaanwijzing de tip van de vloeibare zeep wordt geschreven. Dat kan veel dieren redden. de koker de ronde buis waar je iets in kunt doen vergaderen samenkomen om te overleggen de wand de muur in een gebouw gericht aan bedoeld voor tevoorschijn komen zich laten zien produceren maken vloeibaar het is nat en het heeft geen vaste vorm profiteren ergens veel aan hebben de schedel de botten van je hoofd verwijderen weghalen

2 Week 6 – 5 februari 2019 Niveau A
Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 6 – 5 februari 2019 Niveau A

3 de wand

4 vergaderen

5 de koker

6 tevoorschijn komen

7 profiteren

8 de schedel

9 verwijderen

10 vloeibaar

11 geproduceerd

12 gericht aan Aan:

13 Op de woordmuur:

14 verdwijnen tevoorschijn komen = zich laten zien = weggaan
       De kop van de hond komt tevoorschijn. = weggaan    De kop van de hond is weer verdwenen.

15 profiteren van… profiteren van het kattenluik = ergens veel aan hebben
profiteren van het kattenluik profiteren van… = ergens veel aan hebben profiteren van extra zakgeld profiteren van het mooie weer

16 vloeibaar vast = het is nat en het heeft geen vaste vorm
    Dit is vloeibare zeep. = het is niet nat en het heeft een vaste vorm    Dit is een vaste zeep.

17 Deze brief is afkomstig van Jan Jansen.
gericht aan afkomstig van = bedoeld voor     De brief is gericht aan de fabriek. = waar komt het vandaan    Deze brief is afkomstig van Jan Jansen. Van: Jan Jansen Schoolstraat 4 1234 KS Hierzo Aan:

18 de wand vergaderen = de muur in een gebouw
Een kattenluik zit nooit in de wand van je huis. vergaderen = samenkomen om te overleggen Ik vergader met de buren over een buurtfeest.

19 de koker de schedel = de ronde buis waar je iets in kunt doen
Ik haalde de poster uit de koker. de schedel = de botten van het hoofd De schedel van de hond paste door het kattenluik.

20 produceren verwijderen = maken = weghalen
Het kattenluik is in de fabriek geproduceerd. verwijderen = weghalen Het lukte om de kop van de hond uit het kattenluik te verwijderen.


Download ppt "Semantisatieverhaal:"

Verwante presentaties


Ads door Google