De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg"— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg. De chaos betekent wanneer alles door elkaar gebeurt, zonder orde. Ik reed naar school in de auto en vorige week was de weg goed begaanbaar. De weg was zó dat je erover kunt rijden of lopen. Gisteren was de weg onbegaanbaar, ik kon niet meer over de weg rijden. Weet je wat er was gebeurd? Er lag een boom midden op de weg. De boom versperde de hele weg. Versperren betekent afsluiten met een hindernis, blokkeren. Soms laat een omgevallen boom dan nog een stukje open, maar nu was de hele weg versperd. Ik denk dat er zo’n harde wind was, dat de boom het heeft begeven, de boom was kapot gegaan. Soms wordt er bij een hele harde storm een noodtoestand uitgeroepen. Uitroepen betekent aan iedereen bekendmaken, afkondigen. Maar dat was gisteren gelukkig niet zo. Door de omgevallen boom ondervond het verkeer veel hinder, het verkeer ervaarde veel hinder van de omgevallen boom. Niemand kon er meer langs. De brandweer moest komen om de boom weg te halen. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse, op die plek. De brandweer kwam de zogeheten versperring weghalen. Zogeheten betekent met die naam, zogenaamde of zogenoemde. Dat was heel lastig, want het was een grote boom. Ook kwam er nog een lokale bui, een plaatselijke bui. Dat maakte het opruimen van de boom nog lastiger. Dit verklaart waarom de brandweer er bijna de hele dag over deed om de boom op te ruimen. Dit maakt duidelijk waarom de brandweer er de hele dag over deed. Vandaag kon ik gelukkig weer over de weg naar school rijden. de chaos wanneer alles door elkaar gebeurt, zonder orde begaanbaar zó dat je erover kunt rijden of lopen (wordt gezegd over een weg, straat of terrein) zogeheten met die naam, zogenaamde of zogenoemde ter plaatse op die plek versperren afsluiten met een hindernis, blokkeren uitroepen aan iedereen bekendmaken, afkondigen begeven kapotgaan, bezwijken ondervinden ervaren, meemaken verklaren duidelijk maken, uitleggen lokaal plaatselijk

2 Week 3 – 15 januari 2019 Niveau B Gerarda Das Mariët Koster
Mandy Routledge Francis Vrielink Week 3 – 15 januari 2019 Niveau B

3

4

5

6 begeven

7 uitroepen

8 ondervinden

9 ter plaatse

10 zogeheten

11 lokaal

12 verklaren

13 Op de woordmuur:

14

15

16

17

18 begeven = kapotgaan, bezwijken
Door de harde wind heeft de boom het begeven. ondervinden = ervaren, meemaken Door de omgevallen boom ondervond het verkeer veel hinder.

19 ter plaatse = op die plek
De brandweer was snel ter plaatse. zogeheten = met die naam, zogenaamde of zogenoemde De brandweer kwam de zogeheten versperring weghalen.

20 verklaren = duidelijk maken, uitleggen
Door de regen was het lastig om de boom op te ruimen. Dit verklaart waarom de brandweer er de hele dag over deed.

21 uitroepen = aan iedereen bekend maken, afkondigen
Bij een hele erge storm wordt er soms een noodtoestand uitgeroepen.


Download ppt "Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg"

Verwante presentaties


Ads door Google