De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht."— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht op de markt. Ze had de eieren in de koelkast gezet en ze wilde de eieren nuttigen tijdens het Paasfeest. Nuttigen betekent opeten of opdrinken. Het Paasfeest is een religieus feest. Religieus betekent wat met een godsdienst te maken heeft. Van oudsher, al heel lang, worden er met Pasen eieren gegeten. Het is met Pasen een gebruik om eieren te verven, te zoeken en te eten. Het gebruik is iets wat je altijd op een bepaalde manier doet, de gewoonte. De koelkast van deze mevrouw was dermate kapot, zo kapot, dat hij niet goed koud werd. Ze had haar man er al op aangedrongen naar de koelkast te kijken. De vrouw had de man er steeds opnieuw om gevraagd. In het land waar de vrouw woont is het een taboe dat vrouwen technische apparaten repareren. Het taboe is iets waar je niet over mag praten. In Nederland is dit gelukkig geen taboe. Haar man zou het element, het onderdeel, in de koelkast dat stuk is moeten repareren. Maar dat deed hij maar niet. Ze had hem er al zo vaak op aangedrongen dat te doen. Twee dagen nadat ze de eieren in de koelkast had gezet, gebeurde er iets verrassends. Toen ze de koelkast opendeed zat er een kuikentje in de koelkast! Kippen zijn heel vruchtbaar. De vruchtbaarheid betekent in hoeverre je kinderen kunt krijgen. Als er een haan bij de kippen in het hok is, kun je bevruchte eieren krijgen. De mevrouw heeft het kuikentje nu in huis. Het is haar nieuwe huisdier. En de koelkast? Die heeft ze toch maar zelf gerepareerd. Dat mocht eigenlijk niet, want het is taboe. Nu maar hopen dat ze niet verraden wordt. Verraden betekent iets doortellen aan de vijand. Klik voor het filmpje.

2 Week 16 – 16 april 2019 Niveau B Gerarda Das Mariët Koster
Mandy Routledge Francis Vrielink Week 16 – 16 april 2019 Niveau B

3 nuttigen

4 religieus carnaval Suikerfeest Pasen
Suikerfeest religieus = wat met een godsdienst te maken heeft Pasen

5 van oudsher

6 het gebruik eieren verven eieren zoeken eieren eten
= iets wat je altijd op een bepaalde manier doet, de gewoonte eieren verven eieren zoeken eieren eten

7 dermate

8 ergens op aandringen

9 het taboe

10 het element

11 de vruchtbaarheid

12 verraden

13

14 Op de woordmuur:

15 religieus carnaval Suikerfeest Pasen
Suikerfeest religieus = wat met een godsdienst te maken heeft Pasen

16 het gebruik eieren verven eieren zoeken eieren eten
= iets wat je altijd op een bepaalde manier doet, de gewoonte eieren verven eieren zoeken eieren eten

17 Dit element van de koelkast is stuk.
het geheel het element = alles bij elkaar     Dit is het geheel. = een deel van iets, het onderdeel Dit element van de koelkast is stuk.

18 het taboe vreemdgaan winderigheid een vrouw die klust
= iets waar niet over gepraat wordt vreemdgaan winderigheid een vrouw die klust

19 nuttigen = opeten of opdrinken
De vrouw wilde de eieren nuttigen tijdens het Paasfeest. dermate = zo De koelkast was dermate stuk dat hij niet goed koud werd.

20 ergens op aandringen = steeds opnieuw ergens om vragen
De vrouw had er bij haar man op aangedrongen dat hij de koelkast moest maken.

21 de vruchtbaarheid = in hoeverre je kinderen kunt krijgen
Het gaat goed met de vruchtbaarheid van deze kip.

22 van oudsher = al heel lang
Van oudsher worden er met Pasen eieren gegeten. verraden = iets doorvertellen aan de vijand Ik hoop dat ze niet verraden wordt.


Download ppt "Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht."

Verwante presentaties


Ads door Google