De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal:"— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal:
De hond van mijn broer kwamen bij mij logeren. Mijn broer ging op vakantie en de hond kreeg bij mij onderdak. Onderdak is een plaats om te slapen of om te wonen. Ik vind hem leuk hoor, die hond van mijn broer, maar hij is erg druk. Mijn broer bracht de hond met de auto. Toen hij de auto opendeed, rende de hond onverwacht gelijk mijn huis in. Onverwacht betekent plotseling; ik verwachtte het niet dat hij gelijk mijn huis in zouden rennen. Nouja, rennen.. hij raasde door mijn huis. Razen betekent heel snel bewegen met veel lawaai. Hij sprong op de bank, over de tafel, tegen de televisie aan. En blaffen joh! En dan niet zachtjes blaffen. Nee hevig blaffen; heel erg blaffen. Mijn dochter had van Lego iets moois gebouwd. Het stond midden in de woonkamer. De hond raasde ook over de Lego. Het mooie bouwwerk van Lego ging helemaal stuk. Het mooie bouwwerk werd helemaal weggevaagd! Wegvagen betekent in één keer helemaal laten verdwijnen. Je zag alleen nog losse blokjes Lego in de kamer. En dan mijn papieren die op tafel lagen… ook die vlogen door de kamer. De hond sprong op de bank en maakte deze stuk. Echt, het werd een ravage! Een ravage betekent een puinhoop. Het werd een ravage van enorme omvang. De omvang is hoe groot iets is. De ravage was erg groot. Het had een grote omvang. Ik kreeg de situatie niet onder controle. De situatie is hoe iets is. De situatie was een woonkamer vol met puinhopen en een rondrazende hond. Die situatie moest veranderen. Ik wilde de hond dringend laten stoppen. Dringend betekent erg nodig. Het was erg nodig dat de hond zou stoppen met razen. Ik riep “stop!!” En: “af!!!” Maar het werkte niet. Toen gaf ik hem een lekker bot en werd de hond rustig. Zo had ik de situatie weer onder controle. Maar nu is dus mijn fietssleutel vermist. Vermist betekent kwijt. Er was ook zoveel troep! De ravage = de puinhoop Razen = heel snel bewegen met veel lawaai Hevig = heel erg Onverwacht = plotseling, terwijl je het niet verwacht Vermist = opeens verdwenen, kwijt De omvang = hoe groot iets is Wegvagen = in één keer helemaal laten verdwijnen De situatie = hoe iets is Dringend = erg nodig Het onderdak = een plaats om te slapen of om te wonen

2 Week 13 – 26 maart 2019 Niveau A Gerarda Das Mariët Koster
Mandy Routledge Francis Vrielink Week 13 – 26 maart 2019 Niveau A

3 het onderdak

4 onverwacht

5 razen

6 hevig

7 wegvagen

8 de ravage

9 de omvang

10 de situatie

11 dringend STOP !

12 vermist ??

13 Op de woordmuur:

14 de ravage netjes de rommel = de puinhoop
de rommel = de puinhoop netjes Het huis werd een enorme ravage.

15 razen rennen lopen = heel snel bewegen met veel lawaai
rennen = heel snel bewegen met veel lawaai lopen De hond raasde door het huis.

16 de situatie de gevaarlijke situatie de situatie in de klas
= hoe iets is de gevaarlijke situatie de situatie in de klas de vreselijke situatie

17 het onderdak een huis een tent een hotel
= een plaats om te slapen of om te wonen het onderdak een huis een tent een hotel

18 onverwacht verwacht = plotseling, terwijl je het niet verwacht
       De hond rende onverwacht vanuit de auto mijn huis in. = voorbereid zijn op    Op mijn verjaardag verwacht ik veel cadeautjes.

19 vermist terecht ?? = opeens verdwenen, kwijt = vinden
    Nu is mijn fietssleutel vermist. = vinden    Mijn fietssleutel is weer terecht. ??

20 wegvagen verschijnen = in één keer helemaal laten verdwijnen
    Het mooie bouwwerk werd helemaal weggevaagd. = zichtbaar worden    Er is een prachtig bouwwerk verschenen.

21 hevig = heel erg dringend = erg nodig de omvang = hoe groot iets is
De hond blafte hevig. dringend = erg nodig Ik wilde de hond dringend laten stoppen. STOP ! de omvang = hoe groot iets is De omvang van de ravage was enorm!


Download ppt "Semantisatieverhaal:"

Verwante presentaties


Ads door Google