De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn."— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn gebouwen zoals huizen en kantoren, en veel natuur zoals een zee. Mijn zus ging met een bootje naar dolfijnen kijken. Veel mensen vinden dat leuk en dus kwamen er ook veel mensen op af. Op iets afkomen betekent naar iets toegaan. Er gingen veel mensen naar toe. Er waren heel veel bootjes in de zee. De zee is het leefgebied van de dolfijnen. Het leefgebied betekent een plek waar dieren of mensen leven. Er waren veel dolfijnen in dat leefgebied en dat was gunstig voor mijn zus. Gunstig betekent goed, er voordeel van hebben. Zo kon ze veel dolfijnen zien. Dolfijnen springen vaak omhoog uit het water. Prachtig is dat. Maar dan moeten de dolfijnen wel ruimte hebben om te springen. Er waren erg veel bootjes. Eén bootjes werd een hindernis voor een dolfijn. Een hindernis is een belemmering, iets dat ervoor zorgt dat je niet zomaar verder kunt. En kijk maar eens wat er toen gebeurde: (klik voor extra dia en klik op de link voor filmpje). Heel dramatisch vind ik het. Dramatisch betekent heel erg. Ik vind het héél erg! Zo zielig voor die dolfijn. Die dolfijn denkt lekker te kunnen zwemmen en springen, en komt dan zo in deze omstandigheid. De omstandigheid betekent de situatie, hoe iets is. De dolfijn kwam in een dramatische situatie, een dramatische omstandigheid, terecht. Fijn dat er zoveel mensen waren om het dier te helpen. Mensen gaven t-shirts, zag je dat? Die waren heel geschikt om de dolfijn rustig te maken en weer in de zee te brengen. Geschikt betekent goed te gebruiken. Ze konden de t-shirts goed gebruiken. Mijn zus gaf ook een t-shirt. Zo heeft zij ook bijgedragen aan, meegeholpen met, het redden van de dolfijn. Inmiddels, dat betekent nu, is mijn zus weer thuis. Terug in Nederland. dramatisch = heel erg de omstandigheid = de situatie, hoe iets is het leefgebied = een plek waar dieren of mensen leven inmiddels = nu, ondertussen de bebouwing = gebouwen, zoals huizen en kantoren geschikt = goed te gebruiken de hindernis = de belemmering, iets dat ervoor zorgt dat je niet zomaar verder kunt bijdragen aan = meedoen met, helpen met gunstig = goed, er voordeel van hebben op iets afkomen = naar iets toegaan

2 Week 14 – 2 april 2019 Niveau A Gerarda Das Mariët Koster
Mandy Routledge Francis Vrielink Week 14 – 2 april 2019 Niveau A

3 de bebouwing

4 op iets afkomen

5 het leefgebied

6 gunstig

7 de hindernis

8 https://youtu.be/Yz6ax4rRrvI#t=0m05s

9 dramatisch

10 de omstandigheid

11 geschikt

12 bijdragen aan

13 inmiddels

14 Op de woordmuur:

15 gunstig ongunstig = goed = er voordeel van hebben
 Er waren veel dolfijnen. Dat was gunstig als je dolfijnen wilt zien. = slecht = er geen voordeel van hebben     Er waren geen dolfijnen. Dat was ongunstig als je dolfijnen wilt zien.

16 het leefgebied het bos de zee de savanne
= een plek waar dieren of mensen leven het bos de zee de savanne

17 geschikt ongeschikt = goed te gebruiken = niet goed voor wat je wil
    T-shirts zijn geschikt om de dolfijn rustig te krijgen. = niet goed voor wat je wil     Een vissenkom is ongeschikt voor een dolfijn.

18 de hindernis = de belemmering, iets dat ervoor zorgt dat je niet zomaar verder kunt

19 de bebouwing = gebouwen

20 dramatisch vreselijk = heel erg naar Het was dramatisch.

21 op iets afkomen = naar iets toegaan
Er kwamen veel mensen af op het dolfijnen kijken. de omstandigheid = de situatie, hoe iets is De dolfijn kwam in een dramatische omstandigheid terecht.

22 bijdragen aan = mee doen met, helpen met
Mijn zus heeft ook bijgedragen aan het redden van de dolfijn. inmiddels = nu, ondertussen Mijn zus is inmiddels weer in Nederland.


Download ppt "Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn."

Verwante presentaties


Ads door Google