De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis."— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis is de tijd waarin erge dingen zijn gebeurd. En die nu nog steeds gebeuren. Want al heel veel jaren achter elkaar verwoesten mensen het tropisch regenwoud. Met name, dat betekent vooral, in Indonesië en Brazilië wordt het aantal, de hoeveelheid oerwouden heel snel minder. In plaats van deze oerwouden maken mensen plantages. De plantage is een groot stuk grond in een warm land (om bijvoorbeeld thee of rijst op te laten groeien). Maar op de plantages die ik bedoel, worden vooral oliepalmen geplant voor de palmolie. Grote schepen vervoeren de palmolie dan van Brazilië of Indonesië naar de haven in Rotterdam. Vervoeren betekent van de ene naar de andere plaats brengen. Vanuit Rotterdam wordt de palmolie verder vervoerd in Europa. Hier gebruiken we de olie om er allerlei producten te maken zoals pizza, make up of schoonmaakmiddelen. Het is natuurlijk heel erg dat de oerwouden verdwijnen. Voor de dieren die er wonen. Maar ook voor het milieu. Heel veel mensen willen dat de mensen stoppen met het kappen van het oerwoud. Ze willen dat het kappen afgeschaft wordt. De afschaffing betekent het stoppen met iets, een einde maken aan iets. Maar het is nog niet gelukt. Nog steeds worden oerwouden gekapt of platgebrand. We moeten met zijn allen blijven protesteren. Ik hoop dat het ons lukt alle oerwouden te beschermen. Ik weet zeker dat áls het lukt, de mensen dan een monument zullen maken. Het monument is het beeld of het gebouw, dat je herinnert aan iets wat vroeger gebeurd is. De bescherming van de aarde is het allerbelangrijkste wat er is. En daar moeten we altijd aan blijven denken. Weten jullie misschien nog een gebeurtenis waar we een monument voor moeten maken?

2 Week 27 – 2 juli 2019 Niveau AA Gerarda Das Mariët Koster
Mandy Routledge Francis Vrielink Week 27 – 2 juli 2019 Niveau AA

3 de zwarte bladzijde uit de geschiedenis
vanaf ongeveer 1970 2019

4 met name Brazilië Indonesië

5 het aantal Tropisch regenwoud

6 de plantage

7 vervoeren

8 de afschaffing

9 het monument Ter herinnering aan de afschaffing van het kappen en afbranden van de regenwouden.

10 Op de woordmuur:

11 de landbouwgrond de plantage de akker de volkstuin
een groot stuk grond in een warm land (om thee of rijst op te laten groeien) de plantage de akker de volkstuin

12 vervoeren de tanker de truck de oplegger
de tanker vervoeren = van de ene plaats naar de andere plaats brengen de truck de oplegger

13 het monument herinneren herdenken = in je gedachten laten terugkomen
herinneren = in je gedachten laten terugkomen het monument het beeld of het gebouw, dat je herinnert aan iets wat vroeger gebeurd is herdenken = officieel denken aan een belangrijke gebeurtenis

14 de afschaffing de oprichting
= het stoppen met iets, een einde maken aan iets     De afschaffing van het omkappen van de bomen is nog niet gelukt. = iets starten, van kracht laten worden     Op 1 juli 2019 was de oprichting van het verbod op appen op de fiets.

15 de zwarte bladzijde uit de geschiedenis
kappen van het regenwoud de zwarte bladzijde uit de geschiedenis = de tijd waarin erge dingen zijn gebeurd de Tweede Wereldoorlog 11 september 2001

16 met name = vooral Met name in Brazilië en Indonesië wordt veel tropisch regenwoud omgekapt en afgebrand.

17 het aantal = de hoeveelheid
Het aantal gebieden met tropisch regenwoud wordt schrikbarend klein.


Download ppt "Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis."

Verwante presentaties


Ads door Google