De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal:"— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal:
Mijn moeder was jarig en ik wilde haar een bijzonder cadeau geven. Ze houdt van lekker eten en ze heeft de wens om een keer in een luchtballon te varen. Ik heb haar toen een etentje in een luchtballon-restaurant gegeven. In een luchtballon-restaurant wordt er gekookt en gegeten terwijl je in een luchtballon boven Nederland vaart. (klik voor filmpje) Een restaurant op een bijzondere locatie, een bijzondere plek. En vaak met een top-kok; een kok uit de hoogste klasse. De klasse betekent een groep met een bepaald niveau. Mijn moeder vond het een super leuk cadeau. Maar mijn vader keek meteen heel zorgelijk. Zorgelijk betekent iets waar je je zorgen om maakt. Hij heeft hoogtevrees en durft niet in een luchtballon. Hij begon daarom meteen te klagen. Klagen betekent zeggen dat je ergens ontevreden over bent. Hij was ontevreden over het cadeau dat mijn moeder kreeg. Hij had allemaal bezwaren. Hij had allemaal redenen waarom hij iets niet goed vindt. Hij had echt afkeer tegen het idee om in een luchtballon te moeten. Afkeer betekent iets wat je heel vervelend of vies vindt. En het is ook veel te koud daar boven in de lucht, aldus mijn vader. Aldus betekent gezegd door. Echt, wat een mopperkont is hij toch! Hij verzocht mijn moeder om met iemand anders te gaan. Verzoeken betekent iemand vragen om iets te doen. Hij vroeg haar om met iemand anders in de luchtballon te gaan. Dat was zijn verzoek. Het cadeau geldt voor 2 personen. Gelden betekent de afspraak zijn. Het is de afspraak dat je met dit cadeau met 2 mensen naar het luchtballon-restaurant kunt gaan. Mijn moeder vroeg of ik dan met haar mee wilde. Nou, mij lijkt dat wel gaaf! Eten in de lucht. Dan kan mijn vader ondertussen gewoon verder met het aanleggen, het maken, van zijn moestuin. Dan kan hij daarna uit zijn eigen tuin eten, veilig op de grond. de klasse = een groep met een bepaald niveau aanleggen = maken de afkeer = iets wat je heel vervelend of vies vindt klagen = zeggen dat je ergens ontevreden over bent de locatie = de plaats aldus = zoals gezegd door gelden = de afspraak zijn het bezwaar = de reden waarom je iets niet goed vindt zorgelijk = iets waar je je zorgen om maakt verzoeken = iemand vragen om iets te doen

2 Week 21 – 21 mei 2019 Niveau A Gerarda Das Mariët Koster
Mandy Routledge Francis Vrielink Week 21 – 21 mei 2019 Niveau A

3 https://youtu.be/je6sY45940M

4 de locatie

5 de klasse

6 zorgelijk

7 klagen

8 het bezwaar

9 de afkeer

10 aldus

11 verzoeken

12 gelden Geldig voor 2 personen

13 aanleggen

14 Op de woordmuur:

15 de locatie in de luchtballon op de boot in de boerderij

16 zorgelijk opgelucht = iets waar je je zorgen om maakt
        Mijn vader keek gelijk heel zorgelijk. Hij heeft hoogtevrees. = geen zorgen meer hebben over iets Mijn vader was opgelucht, omdat hij niet in een luchtballon hoeft. 

17 aanleggen verwijderen
= maken     Mijn vader is een moestuin aan het aanleggen. = zorgen dat iets verdwijnt    De machine is de moestuin aan het verwijderen.

18 het bezwaar het is te koud het is te hoog het is te gevaarlijk
= de reden waarom je iets niet goed vindt het bezwaar het is te koud het is te hoog het is te gevaarlijk

19 Mijn vader had een voorkeur om niet mee te gaan.
de afkeer de voorkeur = iets wat je heel vervelend of vies vindt         Mijn vader had een afkeer tegen het idee om in een luchtballon te moeten. = iets wat je heel graag wilt of fijn vindt Mijn vader had een voorkeur om niet mee te gaan.  

20 De politie verplicht je
verzoeken verplichten = iemand vragen om iets te doen         Ik verzoek jou om alsjeblieft met iemand anders in de luchtballon te gaan. = iemand dwingen om iets te doen De politie verplicht je te stoppen.  

21 de top-kok, van de hoogste klasse
de professionele kok = een groep met een bepaald niveau de hobbykok Hij is een topkok van de hoogste klasse.

22 klagen = zeggen dat je ergens ontevreden over bent
aldus = zoals gezegd door Het is veel te koud in de lucht, aldus mijn vader. klagen = zeggen dat je ergens ontevreden over bent Hij begon meteen te klagen.

23 het bezwaar gelden = de reden waarom je iets niet goed vindt
Mijn vader had allemaal bezwaren. gelden = de afspraak zijn Het cadeau is voor 2 personen geldig. Geldig voor 2 personen


Download ppt "Semantisatieverhaal:"

Verwante presentaties


Ads door Google