De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist."— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist betekent zeker. Mijn vriendin mocht zeker niet weten dat er een feestje voor haar kwam. Een verrassingsfeestje draait om de verrassing. Het belangrijkst is de verrassing. We begonnen al een maand geleden met het regelen van het feestje. Het regelen begon ook al op een maand geleden (eerder dan je gedacht had). We hadden afgesproken dat iedereen zich zou uitdossen. Dat iedereen zich feestelijk en opvallend zou kleden. Dit is hoe ik me verkleed had. Vinden jullie het mooi? Van te voren zei mijn vriend: “Nou, je valt wel op!”. Wat denken jullie dat hij daarmee bedoelde? Ik vond het een dubbelzinnige zin. Dubbelzinnig betekent met twee betekenissen, wat je op twee manieren kunt begrijpen. Het kan dat mijn vriend bedoelde dat ik er mooi uitzag, of hij bedoelde juist dat ik er gek uitzag. Maar ik ben toch in deze kleren naar het feestje gegaan. Dit weekend was dus het verrassingsfeestje. Mijn vriendin was die avond met haar vriend uit eten gegaan. Mijn vriendin is niet aan het vasten. Vasten betekent dat je op bepaalde tijden weinig of niets eet of drinkt. Tijdens de Ramadan gaan mensen die moslim zijn bijvoorbeeld overdag vasten. Ze eten en drinken dan niet. Wij hebben ons toen allemaal verstopt in haar woonkamer. Toen mijn vriendin en haar vriend thuiskwamen zijn we allemaal uitbundig opgesprongen. Uitbundig betekent vrolijk en lawaaierig. Zowel mijn vriendin als haar vriend waren heel erg verrast. Niet alleen mijn vriendin, maar ook haar vriend waren verrast. Mijn vriendin was heel blij met haar verrassingsfeestje. De muziek werd aangezet en er draaide meteen een klassieker. Het nummer ‘We will rock you’ van Queen. Echt een klassieker! De klassieker is iets wat lang geleden gemaakt is en nog steeds populair is. Jullie kennen dat nummer toch ook wel? Mijn vriendin ging meteen dansen. Maar ze moest natuurlijk ook nog cadeaus uitpakken. Dat heeft ze gedaan en daarna heeft ze snel het dansen weer opgepakt, dat betekent verder gaan waar je gebleven was. Het was een heel leuk feestje.

2 Week 9 – 26 februari 2019 Niveau B
Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 9 – 26 februari 2019 Niveau B

3 beslist

4 het draait om…

5 al regelen feestje

6 zich uitdossen

7 Bedoelde hij dat ik er mooi uit zag of juist gek?
dubbelzinnig Bedoelde hij dat ik er mooi uit zag of juist gek? Nou, je valt wel op!

8 vasten

9 uitbundig

10 zowel… als…

11 de klassieker

12 oppakken

13 Op de woordmuur:

14 de klassieker oldtimer muziek film
= iets wat lang geleden gemaakt is en nog populair is oldtimer muziek film

15 dubbelzinnig ondubbelzinnig
= met twee betekenissen, wat je op twee manieren kunt begrijpen        Ik vond het een dubbelzinnige zin. = goed te begrijpen    Het was een ondubbelzinnige opmerking. Wat een mooie gekleurde outfit! Bedoelde hij dat ik er mooi uit zag of juist gek? Nou, je valt wel op! Dankje!

16 al pas = ook al, eerder dan je gedacht had = later dan je gedacht had
We begonnen al een maand geleden met het regelen van het feestje. = later dan je gedacht had Ik ging me pas een uur van te voren omkleden voor het feest.

17 uitbundig ingetogen = vrolijk en lawaaierig = rustig en bescheiden
    We sprongen uitbundig tevoorschijn. = rustig en bescheiden    Ik wacht ingetogen op mijn afspraak.

18 het draait om… = het belangrijkst is…
beslist = zeker Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat er een feestje kwam. het draait om… = het belangrijkst is… Een verrassingsfeestje draait om de verrassing.

19 zich uitdossen = je feestelijk en opvallend kleden
Iedereen heeft zich uitgedost voor het feest. vasten = op bepaalde tijden weinig of niets eten of drinken Tijdens de Ramadan gaan mensen die moslim zijn overdag vasten.

20 zowel… als… = niet alleen… maar ook…
Zowel mijn vriendin als mijn vriend waren verrast. oppakken = verder gaan waar je gebleven was Mijn vriendin pakte haar cadeaus uit en pakte toen het dansen weer op.


Download ppt "Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist."

Verwante presentaties


Ads door Google