Actualisering basiselement Veiligheidscultuur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VVB met focus op veiligheidscultuur
Advertisements

Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Op weg naar meerjarenafspraken van GGZ Nederland, IGZ en HKZ over de toetsing van veiligheidsnormen, aansluitend op de doelstellingen van het patiëntveiligheidsprogramma.
Menno Karres Lead Auditor
Mediërend leren op bs. Theresia
Proactief veiligheidsmanagement
Introductiebijeenkomst
7 juli 2014 NTA Quiz Wat weet u van de NTA?. 7 juli Eén van de kernonderdelen van een VMS is… een rapportagematrix een risico-inventarisatie.
De relatie tussen logistiek en veiligheid
Kwaliteitshandboek CLB Genk-Maasland.
Presenetatie Landelijke Studiedag Multiproblemgezinnen 30 mei 2013 Ellen Loykens Molendrift
Samenwerking Voorne-Putten jeugd(gezondheids)zorg Ambtelijke Werkgroep Jeugd Voorne-Putten.
Zorg, Wetenschap en Technologie
IZEP cultuurscan Optioneel: subtitel.
Roelof KleinJan 15 november 2012,
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Kwaliteitszorg SPO Utrecht
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Beoordelen van docenten loont de moeite!
Carrousel van good practices met nieuwe leermiddelen
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Leren van docenten: Team routines September, 2008.
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Oplossingsgericht coachen voor Studieloopbaanbegeleiding
ICT in een dynamische context
OHSAS versus Veiligheidscultuur
Ir.drs. A. van der Star MSHE UMC Groningen
Dr. Carla Veldkamp UMC St Radboud
Intensive Care in de GGZ vanuit het perspectief van GGZ Nederland
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010
Elleke Landeweer, Remy Welleman, Bianca van den Nieuwendijk
Het Patiëntveiligheidprogramma GGZ 2008 – 2011, Wat is precies ontwikkeld? *de opbrengsten van het landelijk programma *de waarde voor de praktijk.
Prospectieve Risico Inventarisatie
Zelf aan de slag met patiëntenparticipatie
Ervaringen met de COMPAZ Kennisdag veiligheidscultuur
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
7 april 2009Nederlandse Nefrologiedagen Beheersing van arbeidsrisico’s zorgsector dialyse Door: Erik Kooij, veiligheidskundige
© de vries business consultancy, 2008
Introductie OHSAS
11 Algemene Ledenvergadering 5 april 2012 Jaarplan 2013 Commissie PAS Professional Auditors at Small Audit Shops 25 december 2012.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
“Kijken, denken en doen met voor risico”
NVAO Integriteitsoverleg ÖU, LW, SAD Oktober 2014.
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Geïntegreerde schoolverbetering
Oic no go casus watch?v=vVuGEUuCP5k.
Plan van aanpak Ter inspiratie, geen blauwdruk.
Gezondheidszorg Patiëntveiligheid bezien vanuit de psycholoog Resultaten van een onderzoek onder leden van het NIP Dr. Udo Nabitz, bestuur NIP 24 september.
Onderzoek na een suïcide of ernstige poging daartoe En de rol van de geneesheer-directeur en van de IGZ Mw Houkje Tamsma, Geneesheer-directeur GGZ Friesland.
Medezeggenschap en agressie en geweld in de marktsector Jo Scheeren Harry Hartmann.
Veilig werken via gedragsverandering Danny Wilms
Grip op veiligheid en risico’s op de werkplek en het voorkomen van verzuim Hoe zorg ik voor een goed beleid om (financiële) risico’s van veiligheid zoveel.
Toekomstige veranderingen:
Behavior Based Safety Warehousing
Veiligheidscultuur & leiderschap
De Kwaliteit Verbetercyclus
Cliënt en Veiligheid.
Werkgevers wendbaar aan de slag
Zero Accidents Netwerk Nederland Voorjaar 2014
MTO met TOM – Trots Op Mijn Werk.
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Time-out protocol Presentatie 7 maart 2019.
Kwaliteit in de zorgverlening
Centrale Nachtzorg Gemiva-SVG
Transcript van de presentatie:

Actualisering basiselement Veiligheidscultuur 19-06-2012

Basiselementen VMS

Doelstelling Handreiking Veiligheidscultuur Uitleg wat verstaan kan worden onder een veiligheidscultuur: Bieden van tools om een cultuurtraject vorm te geven.

Een definitie van veiligheidscultuur “ Veiligheidscultuur kan worden omschreven als een geïntegreerd patroon van individueel en organisatorisch gedrag, gebaseerd op gedeelde waarden en overtuigingen, waarbij voortdurend getracht wordt om risico’s te beheersen, eventueel schade voor cliënt en medewerkers in het zorgproces zoveel mogelijk te beperken en te leren van (on)veilig handelen.” Altijd gericht op voorkomen van schade en risico’s (onder)kennen en minimaliseren.

Handreiking 2008-2011 Opbouw: definitie van cultuur; betrokkenheid management; cultuurmetingen; Interventies; -trainingen -inzet veiligheidsfunctionarissen -veiligheidsrondes management Communicatie en monitoring

Suggesties actualisering handreiking veiligheidscultuur Bieden van tools om invulling te geven aan de meerjarenafspraken tussen GGz Nederland, IGZ en HKZ wat betreft aantoonbaarheid veiligheidscultuur. Uitgewerkte cultuurladder. Focus op relationele veiligheid. Visie op kernwaarden.

Veiligheidscultuur en normenkaders Het thema veiligheidscultuur is opgenomen in normenkaders van HKZ, zoals. HKZ model voor cliëntveiligheid, versie 2010 Certificatieschema GGZ, versie 2009 Veiligheidscultuur is nauwelijks uitgewerkt in beide Normenkaders. In de meerjarenafspraken zijn m.b.t de veiligheidscultuur voor de komende jaren een aantal ijkpunten opgenomen. Opmerking die er ware was dat veiligheidscultuur in hkz normen niet heel erg geexpliciteerd is. Dat is ook zo. Er zijn al wel in meerjarenafspraak vastgelegd dat er ingezoomd op veiligheidscultuur. Ook in de meerjarenafspraak niet heel expliciet wat er dan verwcaht wordt van een organisatie.

Meerjarenafspraak : IJkpunten 2012 De GGZ-instellingen hebben in het kader van de Veiligheidscultuur: zichtbaar geïnvesteerd in de veiligheidscultuur; vastgelegd hoe het management omgaat met resultaten van metingen en hoe de naleving van verbetermaat-regelen wordt geverifieerd. Biedt nog niet veeld udielijkheid. Door middel van de hndreiking willen we aanreiken wat vetsaan we nu onder veiligehidscultuur. Tweede deel van de handreiking biedt praktische voorbeelden over wat kun je dan doen om die veiligeheidcultuur te voeden. Nieuwe voorbeelden aangereikt door organisaties.

Conclusies uit VVB’s Veiligheidscultuur in geschreven regels en protocollen (hoofd). Doorvertaling naar hart en handen moet nog worden gemaakt.  gedeelde visie op organisatorische kernwaarden.  voorbeelden bieden om “zielsniveau” meer boven tafel te halen, beleving van medewerkers, beweegredenen achter het gedrag.

Kapstok Dit vraagt andersoortig instrumentarium en andere voorbeelden van organisaties. Dialooggesprekken, moreel beraad. Audit op de veiligheidscultuur. Best practices. Bundeling in handreiking.

Nieuwe handreiking Deel 1: verkenning thema veiligheidscultuur definitie Essentiele begrippen: gedrag, waarden, normen, risico’s kennen. Open cultuur waarin gemaakte fouten gemeld worden, men elkaar aanspreekt, stimuleert om fouten te melden en waarin van gemaakte fouten wordt geleerd. Waarden: openheid, vertrouwen en leren. Gewenst gedrag: aanspreken, feedback geven, incidenten melden, oppakken van leiderschap. Alles gefocust op het realiseren van patiëntveiligheid, vermijden en beheersen van risico’s.

Deel 2 van de handreiking: Werken aan de ontwikkeling van een veiligheidscultuur In het kader van de nieuwe handreiking wordt een aantal bruikbare instrumenten/ best practices verzameld. Beschreven wordt hoe die kunnen worden toegepast in het cultuurprogramma. Wat kun je ermee beogen, welke werkwijze kan worden toegepast, het toepassingsgebied, de te nemen stappen en de principes die eraan ten grondslag liggen.

Deel 2 (vervolg) IZEP. COMPaZ. Veiligheidsrondes. VVB met focus op de veiligheidscultuur. Dialooggesprekken …..

Voorbeelden van bewustzijnsgroei in organisatie. Voorbeelden worden vanmiddag ook door sprekers nader belicht en mogelijkheid tot vragen stellen. Praktische oefening in dialoogvoering.

Bron:informatiebehoefte mbt patientveiligheid in de gezondheidszorg: John Prooi en Ron Bours

Wanneer handreiking beschikbaar Dynamisch karakter (continue aanwas van voorbeelden). September 2012 vaststelling door stuurgroep. Daarna op website “ Veilige zorg ieders zorg” geplaatst.