De christelijke boodschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stichting ROEP 23 februari 2011
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Is er leven na de dood?.
Johannes 11:1-44 Lazarus, de broer van Maria en Marta
GOD is liefde.
De beroemdste persoon die er is …
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Christengemeenschap De Goede Herder
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
DE CHRISTEN = EEN GETUIGE
Deel 4 Leven als christen.
De allergrootste liefde
Hoe kun je Geloven? 1.
Welkom.
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
God en ons.
De weg terug Miljoenen mensen over de hele wereld
Genade en veroordeling
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
Vertrouwen dat God onze voorbeden verhoort
Godsdienst 1.
Godsdienst 1 1.
Godsdienst.
Godsdienst.
Echt of nep?.
Er zijn 3 mensen nodig voor deze act
WELKOM OP TOV!.
GENADE = FEEST Of toch niet?.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
“In den beginne schiep God de hemel en de aarde …”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat doet de Heilige Geest?
De kerk: gegeven liefde, beloofde trouw - de poorten der hel zullen haar niet overweldigen -
De wijsheid van God in Jezus. gelijkenis van de pachters.

Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Handen af van het evangelie van genade! Paulus met hartstocht en passie in de bres voor het evangelie van genade om de jonge gelovigen in ‘Kelten-land’
In deze presentatie staan beide.
‘De weg, de waarheid en het leven’?
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Genade.
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Preek Tekst: Johannes 20: 5-9.
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Zondag 35 HC Franeker 8 maart 2009
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Wat is de zin van het leven?
Geloof.
Geliefde broeder(s)/zuster(s), U staat hier voor God en zijn gemeente om uw geloof te belijden. Ik verzoek u eerlijk te antwoorden op de volgende vragen.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Welkom in de samenkomst
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
De schepping van de mens 1 Genesis 3. 2 Hoe kan ik, als christen, Genesis 3 een zinvolle plek geven in mijn leven in deze wereld?
Stille Zaterdag.
“de liefde van God”.
De doop in de Heilige Geest
Jezus leert ons: Bidden vindt plaats in de intimiteit van je relatie met God.
Abba, Vader Geen veroordeling meer! Geen veroordeling?? Maar er is toch zoveel kwaad in de wereld?
‘Gristenen’ Ben jij christen of ben je christelijk?
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS. Deel 2: In Christus komt God zelf Deel 1 was: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
Les 10 voor 5 maart Paulus zette in zijn brieven de scene van de Grote Strijd uiteen:
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de openbare belijdenis van het geloof Blz. 735 (GK) Geliefde broeders en zusters in onze Here Jezus Christus, U bent hier verschenen voor.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Wij geloven in de Here God, onze Vader, Die alles gemaakt heeft:
Transcript van de presentatie:

De christelijke boodschap Deel 1 De christelijke boodschap

1.1 Inleiding Het gaat om de hoofdlijnen

1.2 Bestaat het christelijk geloof? Miljoenen mensen zijn christen Vele kerken en tradities Toch is er één kern, één hoofdlijn

1.3 Een paar basisbegrippen Jezus: ‘De Heer geeft redding’ Christus: ‘Gezalfde’, ‘Messias’ Heer of Here: God, Jezus Bijbel: boek waarop christelijk geloof rust Oude Testament: eerste deel van de Bijbel Nieuwe Testament: tweede deel van de Bijbel Evangelie: ‘goede boodschap’

1.4 Levensvragen ‘Wat zie ik om mij heen?’ ‘Waarvoor ben ik er, wat is mijn doel?’ ‘Waar kom ik vandaan?’ ‘Zou iemand mij gemaakt hebben?’

1.5 Is er een antwoord op de levensvragen? A. Als er een God is, en B. als er contact met Hem kan zijn, krijgen we zicht op * ons verleden * ons heden * op onze toekomst Atheïst: ‘God bestaat niet’ Ietsist: ‘Er zal best “Iets zijn’

1.6 Is er een God met wie contact mogelijk is? Wie een godsdienst aanhangt, gelooft - dat er een God is - dat er contact met Hem mogelijk is. Bijbel: vertelt hoe God contact zoekt met mensen Geloofsbelijdenis: omschrijving van het christelijk geloof

1.7 Wat is het doel van de wereld? God maakt de wereld Doel: wereld van liefde, van harmonie: Mensen leven in harmonie: - met God - met elkaar - met de natuur

1.8 Gods bedoeling met mensen God wil met mensen een relatie van - liefde - trouw - openheid - vertrouwen

1.9 Een spaak in het wiel: zonde! Maar de harmonie is verstoord: - tussen mensen onderling - tussen mensen en natuur - tussen mensen en God Bijbel noemt dit zonde = je doel missen. Ieder is tegelijk dader en slachtoffer. Oorzaak: de breuk tussen God en de mensen. Vergelijk schapen die weglopen van de herder. De duivel (satan) is de grote verleider. De wereld is vol breuken en barsten.

1.10 Gods dilemma Wat doet God nu? (a) Passief toekijken? Nee, zonde maakt zoveel kapot! God is een God van recht. (b) De wereld vernietigen? Nee, want God houdt van ons! Hij is een God van liefde! Rechtvaardig = mensen vernietigen Liefdevol = doorgaan met de mensen

1.11 Gods weg uit het dilemma Wat doet God? Hij neemt Zelf de straf op Zich! In Jezus Christus wordt Hij Mens. Hij draagt het kruis voor ons. Zo is Hij rechtvaardig: Hij neemt het kwaad serieus! En Hij is liefdevol: Hij geeft ieder een nieuwe kans. Wie gelooft in Jezus krijgt: * vergeving van zonde * een relatie met God Jezus is na Zijn dood weer opgestaan! De straf is 100 % gedragen. Ieder die gelooft, zal ook opstaan, en krijgt eeuwig leven.

1.12 Herstel van relaties De Heilige Geest maakt je echt wie je bent. Je krijgt een afkeer van het kwaad. Je kunt nog steeds in zonde vallen, maar zult niet meer in zonde leven. God herstelt relaties. De kerk is een oefenplaats daarvan. God brent je tot je doel. Het zijn levenslange processen. Door geloof in Jezus is er - een relatie met God mogelijk - met vertrouwelijk contact - God komt in je wonen (de Heilige Geest) Drie-eenheid: God de vader God de Zoon (Jezus) God de Heilige Geest Toch één God.

1.13 Gods nieuwe begin als Jezus terugkomt Op een dag komt Jezus terug. Wie Hem aanvaardde mag eeuwig bij God zijn. Wie Hem afwees, zal buiten Gods aanwezigheid leven. Dat is een ‘hel’... God maakt alle dingen nieuw. Alle tranen, alle verdriet zal voorbij zijn!

1.14 Samenvatting van de christelijke boodschap Schepping Relatie Zonde Straf Plaatsvervanging door Jezus Opstanding van Jezus Vergeving door geloof Heilige Geest Herstelde relaties Kerk Terugkost van Jezus Eeuwig leven

1.15 Waarop is dit alles gebaseerd? Op de Bijbel. Daarover in deel 2.

Appendix 1: Christelijke feestdagen Kerstfeest - Geboorte van Jezus Goede Vrijdag - Sterven van Jezus aan het kruis Pasen - Opstanding van Jezus Hemelvaartsdag - Hemelvaart van Jezus Pinksteren - Vervulling met de Heilige Geest

Appendix 2: Jodendom, christendom, islam Monotheïstische godsdiensten: geloof in één God Joden geloven wel het Oude Testament (Tenach) niet het Nieuwe: wijzen Jezus af als Redder Islam: stamt uit 7e eeuw na Christus. Moslims: zien boeken van Joden en christenen als vervalste versies van Koran. Jezus: wel profeet, niet Zoon van God. Belangrijkste verschil: Jezus.