Gezonde werknemers in Vervuilde grond Sectoraanpak Grond- Weg- en Waterbouw Leoniek van der Vliet, Programmaleider GWW.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Workshop Implementatie Arbo Catalogus SW
Advertisements

Startconferentie 25 maart 2010
gezamenlijke bewonersavond Dijkverbetering Amstelkade
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Kennismaking Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Regionale brandweer
Welkom bij Bouwrecht week 5.
LICHT – ZIEN EN LICHTBRONNEN
Model RI&E Sociale Werkvoorziening
Sector BOUW Carin Benders (Projectleider bouw &
Bodemkwaliteit Van Heurnstraat / Van Alphenstraat.
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
Procedure werken met derden.
Een succesvolle samenwerking tussen Overheid, Ondernemer en Onderwijs ter invulling van SROI specifiek voor de Grond- Weg- en Waterbouw (GWW) INFRA-WERKT.
TOOLBOXMEETING.
Wie zijn we? –2006 opgericht op basis van de Wet verplichte beroepspensioenregeling –Stelt de inhoud van de pensioenregeling vast –Opdrachtgever van het.
Milieu in de Drechtsteden 2008 Martijn van den Bosch (IKC) Jan Schalk (OCD)
Bodemkwaliteit Oranje Nassaustraat / Oosteinde.
Instrument en methodiek Door projectgroep NFU (Anke, Ellen, Els, Roel)
Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging.
Toelichting risicobeoordeling bodemverontreiniging
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
Onderzoeken naar staat van de woningen
De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit
Presentation Of Learning
Herstructurering Rijnhaven De focus op partners
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Het SER-advies voor een nieuw grenswaardenstelsel: verantwoorde zorg voor gezondheid in Europees perspectief Bob Koning Secretaris Arbeidsomstandigheden.
Wetgeving Trillingen C.J. Dietvorst Arbeidsinspectie Vakgroep Arbeidshygiëne.
Bodemregelgeving en risico’s Victor Dries. Opbouw –Preventie –Preventie faalt –Het verleden –Saneringsplicht –Informatie-opbouw –Risico-evaluatie –Ernstige.
De omgevingsvergunning onderzocht: anders werken, anders denken.
Powerpoint template Gemeente Maasdriel.
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
De arbocatalogus VVT in de praktijk
Planvorming, van oud naar nieuw, van papier naar een werkende organisatie ir. Ad van Leest.
Arbowet 2007 Jan Laemers Directeur Bouw Arbeidsinspectie
Even voorstellen 250 medewerkers, 4 vestigingen
Sloop, bodemsanering en bouwrijp maken voormalige gemeentewerf Wakerstraat 7 te Oostzaan Door: Frank de Groot Wareco ingenieurs.
Beleid met betrekking tot roken
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
Bernadette Vermeer, arts Medisch Milieukundige Monique Scholtes, adviseur Milieu& Gezondheid Toelichting risicobeoordeling bodemverontreiniging Gilze Rijen,
ILT Resultaten Inspectie Baanwerken
Bewonersavond De Rivierendriesprong
een nieuwe LEADER periode
TOOLBOXMEETING WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG
ARB(eids)O(mstandigheden
Bernadette Vermeer, arts Medisch Milieukundige Toelichting risicobeoordeling bodemverontreiniging Gilze Rijen, mei 2013.
Gezond en veilig buitenwerken
19.30 Opening door gedeputeerde Marten Wiersma Presentatie over de vergunning en vragen Presentatie toezicht + handhaving en vragen Presentatie.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Bodemdag BodemPlatformFryslân Menno Sieds Mensonides
Evaluatie Cursus.
Wat is er gebeurd 26 november 2013 Erik Waeijen. Wat is er gebeurd.
ISV3 en sanering A- lijst woningen Stand van zaken en voorgenomen aanpak Maastricht, 10 maart 2010.
© 2014 | pagina 1 van 8 5xbeter 28 oktober 2014 Utrecht Wiel Brand Bestuurder Metaal FNV Bondgenoten.
` Thema avond gemeenteraad Neder-Betuwe Bestemmingsplan Waalwaard en mogelijke verplaatsing De Beijer BV Patricia van Eijndthoven 29 maart 2011.
Sybrand Landman (VROM) Projectgroep Zwemwater Implementatie van de richtlijn.
Omgevingsdienst Brabant Noord …voor een schone en veilige leefomgeving.
Toelichtingsnota: VOCL in het grond- water en geen bron op het KP Bart VANDENBOSSCHE Afdeling Milieupolitie en Bodem Departement Identificatie van verontreinigde.
Open convenant aanpak PIANOo-congres 2017
Programma Bouw 1 juni 2017 Michel Schenk George Vrolijk.
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Dijkverbetering Oude Rijn zuidzijde
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Wijzigingen Arbowet & Procedure Ziekteverzuim
Omgevingswet en Gezondheid
Optie om de toolbox uit te breiden
Bestek aanpassingen mei 2018
Arbocatalogus 13 januari 2019.
Het logistieke proces A - Kwaliteitsprocedures
Transcript van de presentatie:

Gezonde werknemers in Vervuilde grond Sectoraanpak Grond- Weg- en Waterbouw Leoniek van der Vliet, Programmaleider GWW

Mijn presentatie Sectoraanpak GWW (5 sheets) Voorbeelden uit de (Internet-)praktijk (4 sheets) Milieu en Arbo (4 sheets) Wat ik u op het hart wil drukken Vragen

De GWW Bedrijven in de GWW werken op en in de grond en op en in het water.

In het kort: Sectoraanpak GWW Het werk in de GWW is vaak onveilig. Ernstige risico’s: Aangereden worden, bedolven raken, verdrinken. Het werk in de GWW is ongezond. Meest: Fysieke belasting. Veelvuldige blootstelling aan verontreinigingen in de grond. Gezondheidseffecten niet zichtbaar in beschikbare data.

Sectoraanpak GWW 2012-2015 Meerjarige aandacht voor de sector Programma van activiteiten mix van inspecteren, voorlichting, overleg, publiciteit Focus op drie risico’s: veilige inrichting arbeidsplaats / aanrijdgevaar fysieke belasting verontreinigde grond (ook: asbest, explosieven)

Activiteiten 2010-2013 Verontreinigde grond Opdrachtgevers Veel voorlichting, brochure, toolboxkoffer Inspectieprojecten 2010-2013 toxische stoffen, asbest, explosieven 2010: 90% niet in orde 2011: 65-70% 2013: 46% Werkzaamheden: saneringen, wegenbouw, fundering, baggeren, kabels & leidingen Opdrachtgevers Gesprekken met opdrachtgevers Rijkswaterstaat, Prorail, Waterschappen Gemeenten, ook: adviseurs Inspectieprojecten lopende projecten: 25% niet in orde 2013: in de aanbestedingsfase 100% niet in orde

Wie is verantwoordelijk? Focus op de keten: beheersen van risico’s begint bij de opdrachtgever hoofdaannemer is medeverantwoordelijk In ontwerpfase rekening houden met uitvoering Bouwkundige, technische en organisatorische keuzen V&G-plan ontwerpfase opstellen Activeren om V&G te verbeteren: opdrachtgevers, sociale partners, private regelgevers

Wat komen we zoal tegen? “De provincie bleek al jaren op de hoogte van de vervuilde grond onder de stomerijen.” “Het provinciebestuur belooft erop toe te zien dat de bodem snel en goed wordt gesaneerd.” -spoed is niet altijd spoed -toezichthouder is opdrachtgever en vergunningverlener -snel en goed, is dat ook veilig en gezond?

Wat komen we zoal tegen? “De verklaring voor die vertraging is in alle gevallen de kwaliteit van de grond.” “te vervuild” “het extra onderzoek, werkte vertragend.” “wie gaat dat betalen?” Als verontreiniging aan het licht komt tijdens werk, dan stillegging, herontwerp, onderzoek, extra (niet meeberekende) maatregelen Kosten hoger, de zwarte piet komt op tafel Zowel opdrachtgever als aannemer/consortium heeft hier een rol in, wanneer ga je aan het werk en wanneer doe je het niet?

milieu arbo Wat komen we zoal tegen? “Uit de Bus-evaluatieverslagen blijkt dat na sanering sprake is van restverontreiniging, maar dat risico’s als gevolg van contact met verontreinigde bodem in de huidige situatie zijn uitgesloten.” milieu arbo -op wie wordt hier gedoeld? -iets wat vanuit milieu-oogpunt of volksgezondheid geen probleem meer is, kan wel een arboprobleem zijn, nu of in de latere toekomst

Wat komen we zoal tegen? -adviseurs weten het ook niet altijd goed

Arbeidsomstandighedenwet Wet Bodembescherming Arbeidsomstandighedenwet Voorwaarden verbonden aan het verrichten van handelingen in of op de bodem. Richtlijnen bodemonderzoek en toetsing. Beschrijving van de sanerings- doelen en –criterium. Risico’s Inventariseren & Evalueren Voorwaarden verbonden aan de bescherming van werknemers Maatregelen aan de bron Collectieve maatregelen Individuele maatregelen PBM’s Voorschriften voor het werken met CMR-stoffen Arbocatalogus Bouw&Infra/Waterbouw e.a. Waterwet

5.1: Algemeen Indien vervanging van de stof technisch niet mogelijk is en blootstelling van werknemers in de praktijk wel mogelijk blijkt, dan moeten de aard, mate en duur van de blootstelling beoordeeld worden. Dit om de risico’s van de werknemers door de blootstelling te kunnen inschatten.

Arbocatalogi verwijzen naar CROW 132 en 307 Pragmatisch: Aansluiten bij onderzoeken die voor milieuvergunning al nodig zijn Indeling in klassen, per klasse een opgeschaald regime Op locatie deskundige aanwezig: kijken en beoordelen Opschalen als nodig Bescherming en maatregelen naar de klasse Hygiëne

Pragmatisch, maar dan ook: alle onderzoeken volledig doen ook onderzoek naar explosieven WSCS-OCE ook onderzoek naar asbest volgens het milieu hoef je misschien niet te saneren, maar dan moet je nog wel beschermen (werken in of met) milieubeschikking op onvolledig onderzoek is voor arbo niet voldoende spoed ≠ zonder voorbereiding ook vervoer en opslag is van belang We kennen geen indicatief onderzoek waarna je gaat saneren of waarop je besluit dat t wel in orde is En dan wordt het helemaal bijzonder als er explosieven in verontreinigde grond liggen

Het gaat om uitwisselen van de aanwezige kennis Arbo en milieu zijn niet tegenstrijdig Gezond verstand en zorg voor de mensen in de klei