Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MKKJ IN IZEGEM. Izegem, jeugd en mkkj  inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging.
Advertisements

Gezinnen ondersteunen in hun kracht
C entrum J eugd en G ezin Tynaarlo Opvoeden en opgroeien daar praat je over!
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Aan de slag: Beleid uitstippelen voor maatschappelijk kwetsbare jeugd studievoormiddag voor lokale mandatarissen en beleidsmedewerkers Brussel, 26 april.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Presentatie: Jan Paddenburg Manager Sportplan Niels Balke
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
COLLOQUIUM 21 MEI HALLE. 21 mei Integraal leefbaarheidsplan Halle 1. Inleiding 2. Toelichting Beleidsproces 3. Visie en doelstellingen plan.
Bart van Uitert Geluk&Co Bart van Uitert projectleider Maatschappelijke participatie.
“Kansen benutten” handvatten een emancipatorisch jeugdbeleid
Netwerken met Jongeren
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
Stuurgroep Drugs 28 juni 2012 Oostende Voorstelling ondersteuningsproject nachtopvang Oostende.
Stedelijke Preventiedienst Stad Brugge Jeugdopbouwwerk
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
PARTNERS IN MOLENBEEK (PIM) Studiedag Brede School in Vlaanderen & Brussel 11 december 2006.
Lien Verwaeren Kabinet Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Vlaamse Regering Naar een nieuw decreet Lokaal Cultuurbeleid.
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
Overleg loont: met kwetsbare kinderen en jongeren op weg.
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
BBC – LDC.
Jeugdwelzijnsoverleg Eeklo. Enkele cijfers over Eeklo > % ,6 7,90%
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Lokale acties en campagnes alcohol en drugs Werkgroep lokale acties en campagnes.
Individueel werken met kinderen en jongeren in het jeugdwelzijnswerk? Werken vanuit de vrije tijd van jongeren : een voorrecht Kadir Vardar, coördinator.
Over kwaliteit valt te twisten GIA bijeenkomst 23 november 2010 Arnhem Kansen van het onderwijsachterstandenbeleid Zeki Arslan Programmamanager Onderwijs.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
Gedeelde identiteit in een verkaveld werkveld Door Bjorn Lenoir.
ONDERWIJSBELEID IN DE PROVINCIE LIMBURG
Jeugdopbouwwerker als brugfiguur en promotor van een geïntegreerd beleid ten behoeve van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
Brede open school Aansluiting bij ppp van Jan de Maeyer. BOS GO!2020 sd alle scholen tegen 2020 brede scholen : Wat ? visietekst To teach vs to educate.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg
Administrateur-generaal
Jeugdhuis Creatuur, Bredene, een praktijkvoorbeeld Congres Uit De Marge, 19 november 2015.
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Tekst hier Positieve beeldvorming rond diversiteit stimuleren in de media.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
#EBJ16.
MEE maakt meedoen mogelijk
Ervaringsdeskundigheid binnen werking
Oproep KOALA 15 juni 2017.
Wijkteams ikv een integrale gebiedsgerichte werking in Genk
Armoedebeleid.
Progressief universalisme
Cliëntenraad Sociaal Domein
Vrijetijdsparticapatie
Lokaal loket kinderopvang
Veteranen Ontmoetings Centrum Zeeland Sterk door samenwerking
september ’18september ’18
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
5 BOuWstenen voor een sterk lokaal sportbeleid
Geïntegreerd breed onthaal
Team radicalisering in de kering Stad Gent
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Lokaal loket kinderopvang
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Start to Buurtsport David Nassen - directeur ISB
Vrijetijd voor Iedereen
Transcript van de presentatie:

Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit Antwerpen, 14 mei 2013

Lokale jeugdbeleidsplanning 2011-2013 als opstap Advies bij de opmaak van lokale jeugdbeleidsplannen  Extra stimulans in Oost-Vlaanderen Gericht op “blinde vlekken” en trekkingsgerechtigde gemeentes Onderzoek en beleidsadvies En wie voert dat advies dan uit…

Jeugdopbouwwerk 2.0:Learning by doing Methodiek kreeg vorm op het terrein Handelingskader, Jeugdopbouwwerk is “goed” jeugdwelzijnswerk Solidaire opstelling met de doelgroep is essentieel Via vindplaatsgericht emancipatorisch jeugdwerk, netwerkopbouw en beleidsadvisering zoeken en bieden jeugdopbouwwerkers antwoorden op de noden en behoeften van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren in relatie met hun (ruimere) omgeving.

De lokale context als vertrekpunt Elke lokale situatie is anders Gedifferentieerde vragen van lokale besturen Overlastbestrijding? Participatie verhogen? Toeleiding naar het bestaande aanbod? Probleem met hangjongeren? Nieuwe doelgroepen bereiken?

Starten met onderzoek Noden en behoeften van de doelgroep Verzamelen van beschikbare cijfergegevens Onderzoek van bestaande beleidsdocumenten Bevraging van sleutelfiguren en de jongeren zelf

Zien, oordelen en handelen… DOELGROEP AANBOD RELATIE OMGEVING observatie en onderzoek Wie Welke kwetsingen Waar Situatie Welk aanbod? (sport, jeugd, …) Participatie Openbare ruimte Instituties, voorziening Welke contacten Is er overlast, uitval,… Brugfiguren? analyse en reflectie Kansen Bedreigingen Noden Behoeften Toegankelijkheid Drempels (indicatoren) Mogelijke inspanningen Mogelijke samenwerking Wie zijn de partners Participatie en emancipatie doelen en acties Inzetten ankerfiguur Veilige havens (ontmoeting) Informele ontmoeting, publieke ruimte Acties drempelverlaging en toegankelijkheid Specifiek aanbod koplopersvorming Geïntegreerd jeugdwelzijnsbeleid Inzetten brugfiguren, participatie Samenwerkings-verbanden

Jeugdopbouwwerk in de praktijk, een drieluik Gestart in 2010 in Aalst Momenteel 8 jeugdopbouwwerkers in 7 gemeenten Een grote diversiteit, maar ook paralellen 1. Vindplaatsgericht en emancipatorisch jeugdwerk 2. Netwerkopbouw 3. Beleidsadvisering

Vindplaatsgericht, emancipatorisch jeugdwerk Via presentie en opbouwen van vertrouwen contacten leggen Organiseren van een laagdrempelig vrijetijdsaanbod Basishulpverlening en warme doorverwijzing Opstarten van kerngroepen (eigenaarschap) Vormen van koplopers Verzamelen van signalen en “werkmateriaal” In de praktijk, Bredene en Zelzate spanningsveld

Netwerkopbouw Offensieve contact name met intermediairen Transversaal werken (jeugd, sport, cultuur, maar ook OCMW, VDAB, politie) Inbreken in de agenda van anderen met de agenda van de jongeren Activeren van actoren in het netwerk Organisatie van een jeugdwelzijnsoverleg Aansluitend en ondersteunen van bestaand overleg In de praktijk: Aalst en Bredene spanningsveld

Beleidsadvisering Signalen bundelen  signaalnota’s Concrete acties Goede contacten met het beleid en de administratie Politiek overleg (informeel en formeel) In de praktijk: Zelzate en Bredene

Uitdagingen en knelpunten 1 Individueel werk versus groepsgerichte benadering Vindplaatgericht jeugdwerk versus beleidsmatig structureel werk Politisering doelgroep versus verwachtingen van het beleid

Uitdagingen en knelpunten 2 Organiseren van een laagdrempelig vrijetijdsaanbod versus “eigenaar zijn van het emancipatieproces Inbreken in de agenda van andere actoren en zoeken naar medestanders Aandachtspunten bij aanwerving, ondersteuning en kadervorming

Sterktes jeugdopbouwwerk 2.0 De kracht van “presentie” Jeugdopbouwwerkers bereiken kinderen en jongeren die anderen niet bereiken Ze werken in de leefwereld van hun doelgroep met een open agenda

Sterktes jeugdopbouwwerk 2.0 Combinatie van lokale inbedding en landelijke aansturing Mogelijkheid om dichtbij te werken Alles in een breder kader plaatsen Legitimatie van de opdracht door werken met signalen van de doelgroep Zorgt voor een mandaat Start om activerend te werken