De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MKKJ IN IZEGEM. Izegem, jeugd en mkkj  +- 27000 inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging.

Verwante presentaties


Presentatie over: "MKKJ IN IZEGEM. Izegem, jeugd en mkkj  +- 27000 inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging."— Transcript van de presentatie:

1 MKKJ IN IZEGEM

2 Izegem, jeugd en mkkj  +- 27000 inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging.  Slecht 21% is dus actief in een jeugdvereniging.  Sportverenigingen ???%  Aanzienlijk deel niet aangesloten.

3 Keuzes maken  Hoe komt het dat het regulier vrijetijdsaanbod niet alle jongeren bereikt?  Wat zijn de noden van die niet georganiseerde groep?  Hoe kunnen we tegemoet komen aan de noden?

4 Keuze van Izegem  Juli 2012 aanstelling van een jeugdwelzijnswerker.  Vind plaats gerichte methodiek. Waar zitten de niet georganiseerde jongeren?  Actief op zoek gaan.  Opbouwen van een vertrouwensband.  De tijd nemen om processen (≠ problemen) in kaart te brengen.  Opstarten van werkingen/projecten die vraag gestuurd zijn.  Dit alles houdt in dat onze jeugdwelzijnswerker zo weinig mogelijk op zijn bureau zit. Niet evident met halftijdse invulling)

5 • Brugfunctie tussen de jongeren en andere levensdomeinen. (vrijetijd, onderwijs, arbeid, …) • Vrijetijdsaanbod. Zowel verlaging van drempels in bestaand aanbod, als zelf een aanbod voorzien. • Welzijnsfunctie. (van een babbel tot doorverwijzing) • Belangenbehartiging • Signaalfunctie naar het lokale bestuur. Wat is ‘jeugdwelzijnswerk’

6 Bijna een jaar aan de slag  Contact met de doelgroep.  Bereik  Projecten  Signaalnota  Samenwerkingen

7 Vindplaats gerichte aanpak. Vraagt veel flexibiliteit zowel van de dienst als van de jeugdwelzijnswerker. Ondersteuning van zowel de werker als van de dienst door ‘uit de marge’. Geen gouden regel. Tijd is hierin het sleutelwoord Contact met de doelgroep.

8 180 jongeren in netwerk jeugdwelzijnswerker 8/10 zijn jongens Slechts 25 personen zijn allochtoon. Mkkj ?? Bereik

9 Bouw van een schuilhokje Projecten

10 rapproject Projecten

11 Nieuwe jeugdwerking Projecten

12 • Veel diensten komen in contact met de mkkj. • Jeugddienst, ocmw, sociaal huis, ‘t krinkse (armen nemen het woord), CAW, JAC, wijkwerker, politie, … • Momenteel zijn er geen structurele samenwerkingen/overlegmomenten met alle actoren. Maar de jeugdwelzijnsmedewerker werkt wel afzonderlijk met iedereen samen. • Ideale trekker om ‘jeugdwelzijnsoverleg’ op te starten. Momenteel moeilijk haalbaar met halftijdse invulling. • Samen werkingen opzetten. Vb JAC kan iedere week aanwezig zijn in de nieuwe jeugdwerking. Zo verlagen ze hun drempel, … Samenwerken

13 Bedenkingen  We bereiken zeker niet iedereen  Aanpak is op maat van Izegem.  Geef tijd, verwacht niet onmiddellijk resultaten.  Resultaten zijn ook niet altijd meetbaar.  Vertrek vanuit de doelgroep en NIET vanuit de eventuele problemen.  Jeugddienst als trekkende dienst ???

14 Vragen?


Download ppt "MKKJ IN IZEGEM. Izegem, jeugd en mkkj  +- 27000 inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging."

Verwante presentaties


Ads door Google