Passend Onderwijs Wat verstaan we onder Passend Onderwijs?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

PPO Delflanden Op weg naar 1 augustus 2014.
Ouderavond • Informatie over passend onderwijs • Informatie over de MR door Arno Derkman • Informatie over de OR door Claudia Pleijhuis • Ouders.
VOORLICHTING voor OUDERS najaar 2013
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
De Zevensprong APRIL De Zevensprong.
Passend onderwijs J. van den Born F. Meijer
Nu: weer samen naar school
Welkom Presentatie Passend Onderwijs voor ouders 11 februari 2014
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
De historie & de toekomst
Onderwijs passend maken met behulp van handelingsgericht werken Studiedag 13 oktober 2009 SWV Delft - Pijnacker.
Veranderingen in de zorg
Presentatie Passend Onderwijs & informatie PO VO Congres
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
VIVIS BEKOSTIGINGSSYSTEMATIEK Cluster 1 14 december 2007 Frits Grevink
Swv V(S)O Eemland Baarns Lyceum 14 oktober 2013.
Op weg naar passend onderwijs
Passend Onderwijs een korte inleiding
Passend Onderwijs: onze gezamenlijke zorg?
passend onderwijs en zorgplicht
Personeel – tripartiete overeenkomst Mobiliteit als instrument voor kwaliteit en continuïteit.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
Passend Onderwijs Zorg in en om de school
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
De grote sprong! VO PO.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Ieder kind de best passende ontwikkeling
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
Regiobijeenkomsten WEC-Raad Mei en juni Programma regiobijeenkomst uurwelkom en aanleiding bijeenkomst uur thema I: rol en positie van.
De kern van het arrangeren
Passend onderwijs in getallen
1zorg-route.
Passend Onderwijs Wat verstaan we onder Passend Onderwijs?
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
Passend Onderwijs Directie en IB-ers 10 en 31 oktober 2013.
Handelingsgericht werken
PASSEND ONDERWIJS: STAND VAN ZAKEN. DIRECTEURENOVERLEG SWV WSNS 33-07, 20 november 2007 LANDELIJK REGIONAAL SWV BREED.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap!
TAC. 1.Voorzitter 2.Vertegenwoordiging primair onderwijs (sbao) 3.Vertegenwoordiging SO cluster 3 4.Vertegenwoordiging SO cluster 4 Per bespreking 5.Wisselende.
Voorschoolse instellingen Haaksbergen & Hof van Twente
informatiebijeenkomst
Werkzaamheden bovenschools GZ psycholoog i.o Schooljaar Informatieochtend SWV /
23 september 2014.
Wegwijs in Passend Onderwijs. Waarom Passend onderwijs Elk kind recht op goed onderwijs Regulier onderwijs in principe de beste plek tenzij… Meedoen in.
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Zorgen in de basisschool
Ouderavond verwijzingen vervolgonderwijs.  Welkom  Passend Onderwijs  Verwijzingsprocedure  Mogelijkheden verwijzing - SBO (Speciale Basisschool)
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Door Martine Pauptit, consulente Onderwijszorgloket Koers VO
Passend onderwijs. Opbouw presentatie Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Het liefst een school in de buurt. De beste kansen.
Lucas Rurup Passend onderwijs maak(t) het mogelijk.
Beleidsvoorstellen Passend Onderwijs Aleid Schipper en Lia van Meegen 8 februari 2011.
AVS Leerling bij de Les!® 1 Leerling bij de Les!® Algemene Vereniging Schoolleiders.
VGN ledenbijeenkomst Samenwerking Zorg en Onderwijs 13 oktober 2011 Marc Cantrijn PO-Raad Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs.
Passend onderwijs Dominique van der Elst 7 oktober 2013.
Geen rugzakjes meer, wat nu? Tine Bruijne Mirjam Moons.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
WSNS regio Leiden en VIA Leiden. WSNS is een samenwerkingsverband van alle schoolbesturen primair onderwijs in de regio Leiden Wij zijn van en voor de.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Ieder kind de best passende ontwikkeling NOT 2011 Henk Keesenberg
Passend onderwijs.
Passend Onderwijs en Zorgplicht
Prader Willi en schoolkeuze
Transcript van de presentatie:

Passend Onderwijs Wat verstaan we onder Passend Onderwijs? Passend Onderwijs in de groep en de dienstverlening van de OPD. De toekomst van Passend Onderwijs.

Schooltypen PO WPO: Reguliere basisscholen (Bao). Speciale basisscholen (SBO) diverse vraagstellingen, plaatsing via de PCL (permanente commissie leerlingenzorg vanuit het samenwerkingsverband). WEC: Speciale scholen (SO) -> 4 verschillende clusters, plaatsing of lgf (rugzak) via de CVI (commissie voor indicatiestelling).

Het speciaal onderwijs Verdeling in 4 clusters behorende bij de Regionale Expertise Centra (Rec’s): Cluster 1: kinderen met een visuele beperking (slechtziende en blinde kinderen) Cluster 2: dove en slechthorende kinderen meervoudig gehandicapte kinderen kinderen met ernstige spraakmoeilijkheden (ESM) -spraak- of taalstoornis -communicatieve incompetentie

Cluster 3: zeer moeilijk lerende kinderen IQ < 55 of IQ tussen 55 en 70 met een stoornis lichamelijk gehandicapte kinderen (mythyl) langdurig zieke kinderen meervoudig gehandicapte kinderen (lichamelijk) Cluster 4: zeer moeilijk opvoedbare kinderen internaliserende en/of externaliserende vraagstelling

Weer Samen naar School (plus) Basisscholen en scholen voor Speciaal Basisonderwijs werken in een samenwerkingsverband aan de doelstelling om zorgleerlingen zo lang mogelijk onderwijs te geven in de reguliere basisschool.

WSNS (plus) onderwijsinhoud: Richten op leerlingenzorg: Fasen: Alarmering Hulpverlening Afstemming

Samenwerkingsverband… “Samen” sterker in de zorg voor kinderen. In de meest brede zin van het woord of juist heel smal……. Geen enkel samenwerkingsverband is gelijk!! Het samenwerkingsverband is dus niet ons bestuur!!

Knelpunten Een complex systeem met te veel bureaucratie en ondoorzichtigheid. Onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en regie, met als gevolg ll’n die thuis zitten of voor wie lang gezocht moet worden naar een geschikte plek. Gebrek aan afstemming en aan flexibiliteit, waardoor onvoldoende maatwerk kan worden geleverd.

Het onderwijs nu Richten op wetgeving: integratie gehandicapten in de samenleving. Gevolgen voor het onderwijs: kinderen volgen m.b.v. een rugzak(lgf) vanuit het speciaal onderwijs (S.O.) het reguliere onderwijs; enorme groei van cluster 4 indicaties en in geringere mate cluster 3.

Het kind Geen kind tussen wal en schip. Thuis- school- zorg. Afstemming (preventie, weten van elkaar).

Passend onderwijs basisnotitie Aansluiten bij de onderwijsbehoefte van elk kind: pedagogische en didactische afstemming. Elk kind wordt een ononderbroken ontwikkelingslijn geboden. Onderwijs zo dichtbij mogelijk, zo normaal mogelijk met de ouders als gesprekspartners. Sociaal-maatschappelijke afstemming. Zorgplicht, zorggewicht, 2011.

Gevolgen van passend onderwijs Het vermogen tot differentiëren bevorderen. Van elkaar (blijvend) leren. Van aanbod gestuurd onderwijs naar vraaggestuurd onderwijs. Mogelijkheden tot plaatsing op speciale scholen open houden.

Hoe? De 1-zorgroute en haar betekenis: -samenwerking in de regio: Samenwerkingsverband en Regionetwerk -taken PCL en ZAT -positie en dienstverlening SBO -samenwerking met SO (Rec’s): Ambulante Begeleiding -samenwerking met Jeugdzorg, GGnet -samenwerking met gemeenten -inrichten 1-(zorg)loket --uitvoering 1-zorgroute op groeps-, school- en bovenschoolsniveau (handelingsgericht werken hgw)

Passend Onderwijs in de groep en de rol van de OPD Het kind passend maken voor ons onderwijssysteem of….. Het onderwijs passend maken voor het kind? Centraal: kinderen verschillen. De leerkracht als regisseur van het onderwijsproces aan de leerlingen: de leerkracht legt de Accenten!! Kansen! De OPD is er voor alle hulpvragen.

Kwaliteitsverbetering door volgen van de 1-zorgroute (handelingsgericht werken)

De rol van de leerkracht: Accenten durven formuleren! Observeren, verwoorden, interpreteren, registreren (het kind in beeld). Clusteren van leerlingen met een vergelijkbare onderwijsbehoefte (groepspan en individueel handelingsplan). Delen van de informatie met het kind, de intern-begeleider, de collega’s, de ouders, de directeur. Durven vertrouwen op kennis en inzicht in de leerlijnen!

De toekomst Heroverweging: Zorgplicht en samenwerking besturen (2011?). Samenwerking met VO slechts verplicht bij ll’n met een zorgvraag. Rol van het samenwerkingsverband/ het regionetwerk. Inzet zorgmiddelen: SWV en besturen bepalen. Speciaal onderwijs wordt onderdeel van SWV. Herziening taak van het Rec en de ambulante begeleiding. Plaatsen van leerlingen in SO/SBO op basis van begeleidingsbehoefte. Niet meer op basis van diagnose, maar handelingsgericht.

Als er een wind van verandering waait, bouwen sommige mensen windschermen, anderen bouwen windmolens.

ACCENT maakt Passend Onderwijs op alle fronten mogelijk. Passend Onderwijs kan gerealiseerd worden als alle scholen meewerken aan collegiale consultatie en dus mensen willen “uitlenen”. Zonder een verbrede opvang van zorgleerlingen in elke groep binnen de school is Passend Onderwijs onmogelijk. De leerkracht maakt het verschil. Alle medewerkers in de school bekwamen zich in het handelingsgericht werken. Passend Onderwijs vraagt om: een organisatie die…; ouders die …; een school die…; een leerkracht die…; een intern begeleider die …; een directeur die …; een onderwijsassistent die …; een orthopedagogische dienst die …; een onderwijszorgcentrum dat …. ACCENT kan het niet alleen, maar is afhankelijk van de regio. ACCENT kan het niet alleen, maar is afhankelijk van de ouders. Zij zijn klant en deskundig. Vroegtijdig interventies doorvoeren is van groot belang. Betrek daarom de voorschoolse en de buitenschoolse opvang bij de scholen. Onze scholen hebben de vrijheid om hun eigen zorgsysteem te kiezen. Passend Onderwijs betekent oude wijn in nieuwe zakken.