De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Passend onderwijs.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Passend onderwijs."— Transcript van de presentatie:

1 Passend onderwijs

2 In kleine groepen…. Om door u gestelde vragen te beantwoorden.
Met elkaar in gesprek te gaan. Helaas kunnen wij persoonlijke vragen niet beantwoorden. Stel deze aan de leerkracht en logopedist van uw kind.

3 Vragen van ouders

4 “Is de indicatie van mijn kind nog geldig?”
Wettelijk is de indicatie niet meer geldig. Uw kind zit in de overgangsregeling en mag tot 1 augustus 2016 onderwijs volgen op de Dr. PCM Bosschool.

5 “Wanneer zijn de arrangementen bekend?”
Scholen zijn verplicht om uiterlijk 1 augustus 2016 voor alle kinderen een arrangement te maken. Op dit moment begint het arrangeren op de Bosschool. U zult dit schooljaar met de leerkracht en logopedist gesprekken voeren over het arrangement. U kunt hier in meedenken. Net zoals voorheen bij een herindicatie, blijft het onderzoek belangrijk. Eerst moeten kinderen voldoen aan de criteria dan kunnen we kijken naar een passend arrangement.

6 “Uit welke arrangementen kun je kiezen?”
Er zijn 3 arrangementen: licht, medium, intensief. De duur van de arrangementen kunnen per leerling verschillen. We kunnen niet spreken over een keuze. Wij kijken welk arrangement het best past bij de onderwijsbehoeften van uw kind.

7 “Hoe weten jullie wat nodig is voor de kinderen?”
Observaties van de leerkracht en logopedist Leerresultaten Onderzoeken: logopedisch, psychologisch en audiologisch

8 “Waar wordt opgelet bij het bepalen van een arrangement?”
Er wordt gekeken naar zes punten: 1. Materiaal en onderwijsaanbod 2. Expertise kennis vaardigheden (gebarentaal) 3. Professionals met expertise (psycholoog en onderwijsassistent) 4. Fysieke omgeving (groepsgrootte en akoestiek) 5. Tijd en aandacht (af en toe / dagelijkse ondersteuning) 6. Samenwerking met anderen (o.a. de Winde)

9 “Nemen jullie de diagnose ASS mee bij het beslissen voor een arrangement?”
Wanneer uw kind een ASS-diagnose heeft en de communicatieve beperking voorop staat wordt dit meegenomen bij het arrangeren. Daarnaast zijn ook andere onderzoeken (logopedisch, psychologisch en audiologisch) nodig.

10 “Wie bepaalt welk arrangement mijn kind krijgt?”
Leerkracht, logopedist, intern begeleider en orthopedagoog kijken naar de onderwijsbehoefte van het kind. Commissie van begeleiding (CVB) geeft een advies voor een arrangement. Commissie van onderzoek (CVO) bepaalt het definitieve arrangement.

11 Passend onderwijs

12 “Hoe ziet het medium arrangement eruit?”
Regulier onderwijs met ondersteuning van Kentalis.

13 “Wat is mijn rol als ouder? Wat wordt er met mij besproken?”
U kent uw kind het beste! In het hele traject heeft u als ouder een belangrijke rol van het invullen/ondertekenen van formulieren tot het samen bespreken wat uw kind nodig heeft om onderwijs te kunnen volgen. Wij vinden een goede samenwerking belangrijk.

14 “Hoe werkt de nieuwe regeling bij vervolg- onderwijs?”
Wanneer een leerling naar het VO gaat moet er altijd een nieuw arrangement afgegeven worden. Groep 8: Iedere leerling krijgt een advies (BBL, KBL, etc, ) Er wordt gekeken of een leerling voldoet aan de criteria. Afhankelijk van de onderwijsbehoeften wordt een keuze gemaakt voor een arrangement.

15 “Moet mijn kind naar het regulier onderwijs?”
Voldoet uw kind wel aan de criteria en heeft het een lichte/medium onderwijsbehoefte, dan krijgt uw kind ondersteuning op een andere school. Voldoet uw kind wel aan de criteria en heeft het een intensieve onderwijsbehoefte, dan kan uw kind onderwijs volgen op de Dr. Bosschool. Wanneer het kind niet voldoet aan de criteria mag het niet op een cluster 2 school onderwijs volgen.

16 “Wat is het traject, als er geen arrangement wordt toegekend?”
Er komt een traject waarbij Kentalis ouders en leerling begeleidt in het overstappen naar een andere school. Er wordt gekeken hoe er nazorg kan plaatsvinden. Dit is nu nog onbekend. Met ouders wordt gekeken naar een passende onderwijsplek. Ouders kunnen zelf alvast oriënteren op scholen in de buurt. Er vindt een warme overdracht plaats. De nieuwe school zal de begeleiding op zich nemen.

17 Passend onderwijs

18 “Wat gebeurt er als mijn kind volgend jaar in groep 7 geen arrangement meer krijgt? Moet het kind dan voor 1 jaar naar een andere groep/school?“ Wanneer een kind niet meer aan de criteria voldoet en als gevolg geen arrangement krijgt, mag hij/zij geen cluster 2 onderwijs meer volgen. Wij zullen hierover met u in gesprek blijven.

19 “Als het kind van school moet, kan het kind dan naar SBO of moet het altijd naar regulier?”
Een samenwerkingsverband kijkt welke school het beste past bij de onderwijsbehoeften van een kind. Dit kan ook een SBO zijn.

20 “Welke scholen zijn al ervaren met cluster 2 leerlingen en hoe gaat dit?”
Op diverse reguliere scholen (basisschool en voortgezet onderwijs scholen) zitten cluster 2 leerlingen. Vanuit de Ambulante Dienst hebben deze scholen ervaring met de onderwijsbehoeften van cluster 2. Wanneer er vragen zijn over een reguliere school, doen we navraag bij de Ambulante Dienst.

21 “Wat merk je concreet van passend onderwijs in de klas?
Op de Bosschool zijn er geen veranderingen in de klas. Wij blijven intensief onderwijs verzorgen aan leerlingen met cluster 2 behoeften.

22 Passend onderwijs

23 Overige vragen: “Komt er een nieuwe school?” Ja, er zijn plannen voor één nieuwe school. “Hoe is het met het vervoer geregeld?” Dit staat los van arrangeren. Heeft u vragen over het vervoer, dan kunt u contact opnemen bij de gemeente.

24 Meer informatie? voor algemene informatie > passend onderwijs


Download ppt "Passend onderwijs."

Verwante presentaties


Ads door Google