Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Welzijn Bloemendaal volop in beweging
Resultaatgericht Samenwerken
Nederland participatieland?
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Wijksteunpunten Lunet zorg
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Wmo-AWBZ in regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
Veranderingen in de zorg
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
Hoe bereik je ze? Hoe kunnen ze meedoen?
Opzet van de workshop Kennismaken
Praktijkwerkplaats Poort Verbinding vrijwilliger en professional / Samenwerking formele en informele zorg Henriëtte Nauta (VMCA) en Marjan van Doorn.
Pilot Wmo-Wwb Amsterdam Conferentie Werk maken van ondersteuning: relatie Wmo-Wwb 5 oktober 2006.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
Zorg nieuwe stijl.
MEE OP WEG Meedoen in het (maatschappelijk) verkeer
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
Herstructurering Sociaal Domein
4e Fysieke overlegtafel 26 juni 2014 Agendapunt 3. Producten / Eenheden.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Het Westerwoldse zorgmodel
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Zwembadcomplex De Bosselaar naar een hoger niveau
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
De veranderingen in de zorg…..
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Welkom Kennismakingsrondje Presentatie Zorgvoorelkaar.com o Aanleiding/ concept o Wat is het? o Wat kan ik ermee? Casusbespreking in subgroepen Terugkoppeling.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Digicontact in de praktijk Philadelphia. Uit: De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? Min VWS; Juni 2014.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Presentatie dorpsvereniging ‘t Leker gemeente St. Anthonis 27/03/2013, Saskia Berkhof Kees Hoogenboom Caroline Hoogeveen.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Vrijwilligersbeleid & Mantelzorg voorlichtingsavond 19 september 2007 Hans Hoes.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
Decentralisatie extramurale AWBZ begeleiding De opdracht Welke taak komt erbij? Om wie gaat het: doelgroep naar aard en omvang Om welke activiteiten gaat.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Drentsestraat 14 – 3812 EH Amersfoort – Tel. (033) – Fax (033) – Wijk en Psychiatrie.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Auteur: Felicie van Vree, Susan van Klaveren Datum: 4 februari 2010 Van AWBZ naar Wmo: zoeken naar nieuwe vormen van ondersteuning Susan van Klaveren en.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Netwerkondersteuning in buurt en wijk
Resultaatgericht Samenwerken
Het buurthuis als ontmoetingsplek
MEE maakt meedoen mogelijk
4e Fysieke overlegtafel 26 juni 2014
Ontmoeting, Support en Activering bij een (dreigende) depressie
Netwerkondersteuning in buurt en wijk
Wmo beleid in de Drechtsteden
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Verdeling middelen vrijwilligersorganisaties 2019
Transcript van de presentatie:

Huiskamers van de Buurt, Amsterdam

Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking september 2013 Annemieke Verhoogt, programmamanager Zorg Helga Spel, coördinator Huiskamers van de Buurt

Doelgroep Mensen met ‘lichte’ en middelzware beperkingen (ZZP 1 t/m 3) die extra ondersteuning en een veilige plek in de buurt nodig hebben om te participeren. Eén huiskamer is voor buurtbewoners met zware psychiatrische beperkingen zowel AWBZ als WMO gefinancierd. Mantelzorgers gebruiken de huiskamers als respijtzorgvoorziening.

Concept  uitvalsbasis is een huiskamer  2 dagdelen per week activiteiten gericht op ontmoeting, participatie en activering  gebruik maken van reguliere voorzieningen in de buurt  in een laagdrempelige locatie in de buurt, vijf-zeven dagen geopend voor alle buurtbewoners  deelnemers ondernemen zelf ook initiatieven buiten de openingstijden om  deelnemers worden begeleid volgens een methodiek  vrijwilligersteam o.l.v. een HBO opgeleide beroepskracht  toeleiding is onderdeel van het concept: een outreachende wijkaanpak gebruikmakend van netwerken in de buurt

Vernieuwing Oplossingen in de volgorde 0 e /1 e /2 e lijn Eigen kracht, verantwoordelijkheid en regie van de klant  huiskamers deels gerund door vrijwilligers en deelnemers zelf  alles mag, niets moet;  elkaar wel aanspreken op eigen verantwoordelijkheid  eigen mogelijkheden zijn het uitgangspunt; niet de beperking Inzet en versterking van het informele netwerk  huiskamer ook een functie van informele respijtzorg  deelnemers worden ondersteund in het opbouwen van nieuwe sociale netwerken;  daarom dichtbij in de buurt op een locatie waar ook andere buurtbewoners komen

O

Vernieuwing Uitgaan van de vraag, niet van de voorziening  focus op kwaliteit van leven vanuit klantperspectief; dat is voor ieder mens anders  in samenspraak met klant arrangementen op maat samenstellen met betekenisvolle rollen Zo gewoon mogelijk meedoen in de lokale samenleving  huiskamer in de eigen buurt met behoud van bestaande netwerken  deelnemers ondernemen waar mogelijk initiatieven buiten de huiskamer om  zoveel mogelijk combineren van doelgroepen

O

Resultaten  15 – 20 deelnemers per dagdeel  huiskamer wordt grotendeels gerund door vrijwilligers en deelnemers zelf: op 4 uur openstelling 2 uur inzet van een professional  aantoonbare resultaten zichtbaar bij deelnemers: *Cijfers 2012: 78 % neemt deel aan nieuwe initiatieven en activiteiten buiten de huiskamers om ((ontmoetingsactiviteiten 30%, bezoeken van open bare gelegenheden 21%, vrijwilligerswerk opleiding scholing 19%.) *Sociale onderneming door deelnemers in oprichting. *Huiskamer voor mensen met zware psychiatrische beperkingen: 45% neemt deel aan nieuwe initiatieven en activiteiten buiten de huiskamer om. 50% onderhoudt contact met groepsleden.  is minimaal 25% goedkoper dan vergelijkbaar AWBZ product, (Dagactiviteit basis H531).  huiskamer voor mensen met zware psychiatrische beperkingen: minimaal 15% goedkoper dan vergelijkbaar AWBZ product (Dagactiviteit LZA F125)

Wat heeft gewerkt  professional is voorwaardenscheppend, heeft netwerken in de buurt en stimuleert dat vrijwilligers en deelnemers rollen gaan overnemen en vervullen;  en heeft oog voor de mogelijkheden; maar ook voor de beperkingen van de deelnemer  werving door outreachende wijkaanpak gebruikmakend van de netwerken in de buurt  concept borgen in de werkprocessen; gebaseerd op de resultaten die je wilt bereiken

Wat heeft niet gewerkt  moeilijk om geschikte professionals te vinden: combinatie opbouwwerk voor mensen met een beperking is nieuw  een locatie of ruimte met een ‘gesloten’ karakter zowel fysiek als sociaal  concurrentie in plaats van samenwerking  kwetsbare balans in het werken met vrijwilligers  bezuiniging leidt tot korte termijn visie  gerichtheid op korte-termijnresultaten bij financiers; proces van opbouw kost tijd; vallen en opstaan is noodzakelijk  bij overdracht naar reguliere werk huiskameraanpak onvoldoende geborgd in de organisatie  veel geschikte welzijnsaccomodaties worden gesloten  wijze van financiering, verantwoording en organisatie van gemeenten en instellingen op oude leest geschoeid

Nieuwe ontwikkelingen  extra voorziening voor informele rspijtzorg in de vorm van dag(deel)opvang  koppeling met 24-uurs welzijnszorg in ontwikkeling  meetinstrument in ontwikkeling die het effect gaat meten van de invloed van deelname aan de huiskamer op het verdere leven van de deelnemer