WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
Nederland participatieland?
Centrale werkwinkel D:
Transitie van AWBZ naar WMO De Kanteling
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
C entrum J eugd en G ezin Tynaarlo Opvoeden en opgroeien daar praat je over!
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
WMO Presentatie les drie
Van zorgen voor, naar zorgen dat…
Zorgstructuur Jeugd Gemeente Hengelo, juni Huidige inrichting zorgstructuur 0-4: voorposten JGZ 4-12: voorposten JGZ/ AMW 12+: ZAT VO en ROC, stedelijk.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Auteur:titel/onderwerp Informatieve bijeenkomst Gemeenteraad Sliedrecht Transitie AWBZ: Pilot Joost van den Vondel Brigitta Müller 19 februari 2013.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Zorg en Welzijn in (naam van uw gemeente) voor raadsleden.
De Lokale Educatieve Agenda en de Centra voor Jeugd en Gezin.
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Basismodel CJG Om de naam CJG te mogen gebruiken moet
Analyse  Kinder en ouders niet centraal - Ontschotting en meer samenwerken  Beperkt bereik van risicogroepen - Vindplaatsen jeugdproblematiek.
1 1.
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Docent Henny Konings De WMO Docent Henny Konings
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
‘GEZONDE JEUGD GEDEELDE ZORG’
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
WMO in Ouwsterhaule Met het oog op de toekomst. WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning Doel: betaalbaar houden van zorg Samenvoeging van 3 wetten De Wet.
Blik op de toekomst…?! Blik op de praktijk Centrum Jeugd en Gezin d.d. 18 oktober 2010.
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
Digitale JGZ, noodzaak of onzin
“Deurbroez´n” Decentraliseren vanuit gemeentelijk perspectief´
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Transitie jeugdzorg Raadsinformatie gemeente Landerd VV 12 juni 2012.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Jeugdzorg De opdracht Reikwijdte en verantwoordelijkheden Veranderingen in de doelgroep Kosten zorg voor jeugd in Gouda Spoorboekje besluitvorming.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Welkom Wmo-beleidsplan Dordrecht 3 september 2014.
Toekomst JGZ Aad Koster VNG, 24 januari 2008 Platform GGD bestuurders.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Buurt op Eigen Kracht Mee®doen. De samenleving en onze inzet Profes- sionele inzet Collectieve voorzieninge n Mensen zorgen voor elkaar Mensen zorgen.
Project Kanteling Wmo Dantumadiel/Dongeradeel Raadsbijeenkomst, 9 april 2013 Tom Kamsma.
Maatschappelijke Zorg ZHZ Adviescommissie 14 juni 2011.
Ledenvergadering De WMO op Slochter schaal.. Ledenvergadering Wat is de WMO. De WMO is een nieuwe zorgwet.De WMO is een nieuwe zorgwet. Legt de uiteindelijke.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Resultaatgericht Samenwerken
JGZ en de Ouder – en Kind teams in Amsterdam
Wmo beleid in de Drechtsteden
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Beleidskader Jeugd Gemeente Nieuwegein.
Transcript van de presentatie:

WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007

1.Wat is de meerwaarde van de WMO voor jeugd? 2.Voldoen de huidige ontwikkelingen op het gebied van jeugd aan de uitgangspunten van de WMO? 3.Wat zijn de consequenties voor hulpverleners werkzaam met jeugd

Jeugd en de verschillende prestatievelden:  Prestatieveld 1: versterken samenhang en leefbaarheid dorpen, wijk en buurt  Prestatieveld 2: op preventie gerichte ondersteuning van jeugdigen met problemen met opgroeien en van ouders met problemen met opvoeden  Prestatieveld 3: het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning  Prestatieveld 7: het bieden van opvang, bestrijding huiselijk geweld  Prestatieveld 9: het bevorderen van verslavingsbeleid

5 Gemeentelijke functies van opvoed-en opgroeiondersteuning  Informatie en advies  Signalering  Toegang tot het gemeentelijk hulpaanbod a.d.h.v. een sociale kaart  (licht) pedagogische hulp  Coördinatie van zorg (gezinscoaching)

Het ontbreekt aan visie en samenhang op beleidsniveau!!!!

Aandacht voor jeugd in relatie met de WMO  Literatuur en media –Actualiteit De jeugd van tegenwoordig  Minister voor Jeugd en Gezin  Al eerder ingezette ontwikkelingen zoals

Nieuwste ontwikkelingen  Centrum Jeugd en Gezin  Verwijsindex  Elektronisch kinddossier  Veiligheidshuis  Steunpunt Huiselijk Geweld

Het ontbreekt aan visie en samenhang op beleidsniveau!!!!

1.Wat is de meerwaarde van de WMO voor jeugd? 2.Voldoen de huidige ontwikkelingen op het gebied van jeugd aan de uitgangspunten van de WMO? 3.Wat zijn de consequenties voor hulpverleners werkzaam met jeugd

Ideologische Uitgangspunten WMO Meedoen Zo lang mogelijk zelfstandig wonen Niet leunen maar steunen Informele zorg/mantelzorg Zelfredzaamheid Vrijwilligerswerk Solidariteit met kwetsbaren

Centrum Jeugd en Gezin  Basistakenpakket jeugdgezondheidszorg  5 gemeentelijke functies WMO  Informatievoorziening  Zo mogelijk basis verloskundige zorg

Centrum Jeugd en Gezin Eindhoven  Opvoedcentrum per 7 juni 2007  Stedelijk casusoverleg risicojeugd  Signaleringssysteem Zorg voor jeugd

WMO en CJG  Meedoen?  Informele zorg stimuleren?  Vergroten van de zelfredzaamheid?  Stimuleren solidariteit?  Draagt CJG bij aan een mentaliteitsverandering?  Komt preventie goed uit de verf?  Maken CJG gebruik van de inbreng/netwerk van jeugdigen zelf?

1.Wat is de meerwaarde van de WMO voor jeugd? 2.Voldoen de huidige ontwikkelingen op het gebied van jeugd aan de uitgangspunten van de WMO? 3.Wat zijn de consequenties voor hulpverleners werkzaam met jeugd

Te doen:  Zoek ouders en jeugdigen op (de wijk in)  Ontwikkel WMO competenties –Onderhandelen met de cliënt over de reikwijdte zorg –Onderhandelen op instellingsniveau over effectieve interventies –Onderhandelen met lokaal sociaal beleid  Zoek de samenwerking en samenhang  Ontwikkel een visie :samenhang algemeen preventief jeugdbeleid en specifiek beleid