Www.sportwerkgever.nl1. 2 Ongevallen…..een risico?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Advertisements

18. Vermogen, verhaal en faillissement
Internationaal privaatrecht, het EVO-verdrag en Rome II
Werkgeversaansprakelijkheid
Model RI&E Sociale Werkvoorziening
Basisveiligheid B-VCA V.04 Module 1
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
15. Octrooi- en auteursrecht
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Aansprakelijk? Reken maar…!.
© 2008 Wolf Knab Websitearchitectuur,
Ondernemingsraad & Arbeidsinspectie Anita Hertogh
Arbeidsrisico’s in de zorg
10. Ontslagrecht.
Instrument en methodiek Door projectgroep NFU (Anke, Ellen, Els, Roel)
De Arbocatalogus van de Sport. Een arbocatalogus Waarom tot stand gekomen Een ‘oplossingenboek’ Hoe je aan de arbowet kunt voldoen niet vrijblijvend Voordelen:
Verordening Brussel I Week 5.
Contract, AV, incoterms, E-commerce en Weens koopverdrag
13 Rechtsgevolgen van een overeenkomst
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
Arbeidsomstandigheden Deel 1
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
 Even voorstellen  Twee scenario’s?  Producten voor bedrijven  Producten voor overheid en non- profit organisaties 1 Hulstein Veiligheid Advies|
De OR en de Arbocatalogus
Onderhandelingen en l.o.i.
Verdragen en inleiding Europees Recht
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
11. Collectief arbeidsrecht en staking
9. Rechten en plichten bij een arbeidsovereenkomst
Ch SAFETY, ACCIDENTS AND HUMAN ERROR, p An Introduction to Human Factors Engineering C. Wickens, S. Gordon & Y. Liu, 1997 Introduction to.
75 procent van uw organisaties heeft genoeg preventiemedewerkers
Introductie OHSAS
NEFEB Arbo bijeenkomst
NSTE-ACS GL ESC Eduard van den Berg, cardio.nl.
Ouderavond 2012 Ouderavond 2012 Welkom Welkom. Doel van de avond Doel van de avond Nader kennis maken met elkaar. Nader kennis maken met elkaar. Reilen.
Omgaan met kinderen die een verlies hebben geleden Herma Bode
[  Gefeliciteerd met de Arbowet!] Miriam Smits 19 december 2005.
De rol van de OR bij incidenten en onderzoek
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
Project sociale veiligheid in de scholen (BVE) Wat beoogd het project? Hoe willen we dat vorm geven? Wat moet het opleveren?
Sociale Veiligheid in het MBO
Mijn partner heeft Q-koorts, wat nu?
De VNG Vrijwilligerspolis
Kennisbank Veilig werken
ARB(eids)O(mstandigheden
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
KAM H5 Veiligheid Logistiek teamleider.
RISICO-INVENTARISATIE EN EVALUATIE
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Medezeggenschap & ARBO Het bedrijf ziet Arbo alleen als kostenpost en wil er niet in investeren. Het bedrijf stelt zich ten doel om te voldoen aan de.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
ARBO.
AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER. AANSPRAKELIJKHEID Inhoud 1.De vergoeding van de zwakke weggebruiker. 2.De aansprakelijkheid van en voor de leerlingen.
Marietta Witte en Huib den Braven WELKOM BIJ DE WORKSHOP “VERZEKERINGEN”
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
Risico Inventarisatie & Evaluatie (RIE) bij - een tussenstand - 1.
Startbijeenkomst Veilige Publieke Taak Noord-Nederland Naar een nieuw evenwicht in de omgang met klanten die over de grens gaan Wanneer de klant van links.
Zicht op verzekeringen voor verenigingen en instellingen 21 april 2016, Mart Hanssen.
Arbowetgeving.
BASISVEILIGHEID (VCA)
Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 22 juni 2017
Veilig en gezond werken
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Introductie RI&E.
Arbocatalogus 13 januari 2019.
KAM – Integrale kwaliteitszorg
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Logistieke kwaliteitsprocessen
Transcript van de presentatie:

2 Ongevallen…..een risico?

WOS René van den Burg, directeur Ronald Veldman, beleidsadviseur

Wat doet de WOS? Belangenbehartiging Brancheontwikkeling Dienstverlening

Wat doet de WOS op lokaal niveau? SPORTWERKGEVER.NL –Contracten, functiebeschrijvingen, bestedingswijzer, etc. –Ook helpdesk en dienstverlening. Magazine Workshops 10 dec: Ned. Congres voor sportbestuurders! (thema: sport als werkgever)

Welke vereniging heeft een Risico Inventarisatie & Evaluatie uitgevoerd?

Burgerlijk wetboek ARTIKEL 7:658 BW Van een werkgever wordt verwacht dat hij alle (veiligheids)maatregelen neemt die redelijkerwijs noodzakelijk zijn om schade bij werknemers zo goed mogelijk te voorkomen.

Redelijkerwijs Het treffen van eenvoudige niet (te) kostbare maatregelen wordt eerder van een werkgever verwacht dan kostbare en ingewikkelde maatregelen. De wijze waarop de werkgever met de mogelijke gevaren die in zijn branche voordoen bekend is (of had kunnen zijn) en daarop anticipeert. Niet alleen de aanwezige risico’s dienen in kaart te worden gebracht, maar ook de ernst van het letsel is van belang. Hoe hoger het risico op ernstig letsel, hoe eerder maatregelen moeten worden genomen.

Vrijwilligers Dezelfde zorgplicht heeft de vereniging ook ten opzichte van haar vrijwilligers!

Arbowet Moet de vereniging de Arbowet toepassen? De hoofdregel is: Eén werknemer in dienst, dan valt de vereniging onder de Arbowetgeving!

Arbowet Vrijwilligers vallen niet onder de Arbowet. In bepaalde gevallen wel van toepassing: –Gevaarlijke stoffen –Vrijwilligers onder 18 jaar –Zwangere vrijwilligers Gezien de zorgplicht die op de vereniging rust is toepassing van een aantal onderdelen van de Arbowet wel verstandig (bijv. RI&E).

Belangrijkste onderdelen Arbodienst of arbodeskundige Voorlichting geven over risico’s Preventiemedewerker Beleid op het gebied van bhv RI&E Overleg met werknemers over plan van aanpak

RI&E Een uitgevoerde RI&E moet worden getoetst door een arbodienst of arbodeskundige. Gebruikt u een erkende RI&E dan gelden andere regels: -< 40 uur, geen toetsing -Minder dan 25 werknemers, lichte toetsing -Meer dan 25 werknemers, volledige toetsing

RI&E Per 1 januari aanpassing regelgeving, geen toetsing verplicht bij minder dan 25 werknemers (nog niet definitief). Niet uitvoeren, kan boete van arbeidsinspectie opleveren. Verzekeraars hechten grote waarde aan RI&E.

Inhoud RI&E In de RI&E wordt ingegaan op: –De organisatie (beleid, medewerkers, ongewenst gedrag, roken) –Sporttechnisch werk (vervoer) –Gebouwen en accommodaties –Noodsituaties (bhv, alarmeren, incidenten) –Materialen (gevaarlijke stoffen, machines) –Apart onderdeel: toernooien Plan van aanpak

Wie kent de Arbocatalogus voor de sport?

Wat is een Arbocatalogus?

Arbocatalogus Arbocatalogus voor de Sport (sportbonden en betaald voetbalclubs): Werkdruk Beeldschermwerk Vervoer! Oplossingenboek: Ongevallen bij trainingen, wedstrijden en evenementen

Oplossingenboek In het oplossingenboek staan 6 onderdelen, die aangeven wat je kunt doen om ongevallen te voorkomen of wat je moet doen als een ongeluk toch plaatsvindt. –EHBO –BHV –Afspraken maken In het Oplossingenboek wordt ook aangegeven waar je de informatie kunt vinden!

Voorbeeld Ongevallen bij trainingen, wedstrijden en evenementen –Als na een voorval in strijd met de EHBO- voorschriften wordt gehandeld en daardoor het letsel is vergroot of ontstaan, dan zal dit spoedig tot aansprakelijkheid leiden. Vervoer –Als een werknemer voor de vereniging iets met de auto moet wegbrengen en tijdens die rit een ongeluk veroorzaakt, dan gebeurt dat tijdens werktijd. Als werkgever kan de vereniging ook aansprakelijk worden gesteld.

Heeft u voor de belangrijkste risico’s een verzekering afgesloten?

Aansprakelijkheid Controleer uw aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering. Check ook de polisvoorwaarden van de gemeente.

Vragen? Neem contact op met de WOS via of telefoonnummer