Algemene afspraken m.b.t. het voorschrift

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dirk BROECKX Secretaris-Generaal APB health . be  december 2005
Advertisements

ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING
Jaap Dik Apotheker te Vianen Lid GR VZVZ
relevante wetgeving en achtergrondinformatie
Zorgt voor continuïteit
Inschrijven - stroomdiagram
On-line toevoeging, annulering en wijziging van fiches. Algemene beschrijving van de functionaliteit Als er wijzigingen moeten aangebracht worden aan fiches.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Elektronisch Medicatieoverzicht de koers
Uw apotheek. Voor betrouwbare zorg dichtbij
DEMO De registratieprocedure voor nieuwe ONDERNEMINGEN in kader van de digitale steunmaatregelen (kmo-portefeuille, ecologiepremie en groeipremie) Versie.
Beroepsgeheim op de SEH
Deze presentatie wordt u aangeboden door
Willebroekkaai, 38 B-1000 Brussel Website KSZ: Afschaffing van de SIS-kaart.
Gebruik van Recip-e in Farmad-TWIN
Gastcollege Utrecht 17 oktober 2013 Thomas van Essen Spam & social media.
Feedback applicatie Introductie in het gebruik Aanleiding •Wie? Het betreft de Autorisatie artsen en de eigen Huisarts van de Patiënt •Wat? Het betreft.
Klik op “Tijdelijke werkloosheid invoeren”. Vul hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in of gebruik uw elektronische identiteitskaart.
Stand van zaken Medibridge & communicatie Nicole Knops Stuurgroep
Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming
DE MEDISCHE KAART.
Wijzigingen van artikel 8 van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen Vanaf 01 juni 2012.
Acuut vs. Chronisch Terugbetalingsmogelijkheden
Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven,
Samenwerking POD MI, KSZ, RR en DVZ Provinciale ontmoetingen – herfst 2010.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Symposium Palliatief Netwerk
KMO-portefeuille. Stappenplan: Registreer bevoegd persoon Registreer onderneming Koppelen Inschrijving bij erkende dienstverlener Subsidieaanvraag Mail.
Medicatie.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 14 april 2010.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Misbruik en verslaving
Het elektronische zorgplan
Wachtdienstregeling.
Vorming E-zorgplan.
apotheker elkaar ontmoeten …
Aanvraagprocedure 1.In het MOC verslag wordt voor de patiënt hadrontherapie voorgesteld. De patiënt contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum.
Voorschrift op stofnaam en substitutie
Magistrale bereidingen
Zorgtrajecten.
RISPERDAL ® CONSTA TM voor de onderhoudsbehandeling bij schizofrenie.
DEMO: Hoe werkt de nieuwe registratieprocedure van BEA?. De demo loopt automatisch, u moet niet klikken om verder te gaan.
apotheker elkaar ontmoeten …
Magister voor ouders.
Medisch Farmaceutisch Overleg Nieuw Gent 11/06/2015 LOK Nieuw Gent Ellen Van Leeuwen.
DentAdmin en MyCareNet. 1 januari 2015 ( indien tijdig gepubliceerd) Verplichte toepassing Regeling Betalende Derde voor  patiënten met verhoogde tegemoetkoming.
Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken.
VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING : WETTELIJK KADER september 2012 Myriam VANDERZEYPEN Licentiaat in de Rechten Directeur WZC St.-Jozef te Wiekevorst.
1 Een ZORGELOOS sociaal beheer Brigitte Thys. 2 Elektronische mededeling Hoe ?  Via de portaalsite van de RSZ –
Commercieel beleid van de MIVB inzake voorkeurstarieven Mei 2016.
Gebruik van e-health functies binnen Windoc
Mediprima Hervorming terugbetalingsprocedure medische kosten
PRAKTIJKPREMIE.
Recip-e werking en uitrol
Zaterdag 18 mars 2017 e-gezondheid in de praktijk
Verschil offerte/factuur
Plan e-gezondheid 2015 – 2018 Actiepunt 3 (Medicatieschema – VIDIS project) Yoeriska Antonissen – Marc Bangels – Frédéric D’Hondt – Wim Vanslambrouck.
Recip-e werking en uitrol
Recip-e Elektronisch ambulant voorschrift
Elektronisch voorschrift
Juridische aspecten van een webshop
Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015
Klik op “Tijdelijke werkloosheid invoeren”
3de betalende / MyCareNet
apotheker elkaar ontmoeten …
Mediprima en Dringende Medische Hulp
apotheker elkaar ontmoeten …
apotheker elkaar ontmoeten …
Verslag van de werkgroep Medicatiegebruik Voorschrijven, afleveren en omgaan met geneesmiddelen Farmaleuven: JVC-FN-AE
Transcript van de presentatie:

Algemene afspraken m.b.t. het voorschrift

Het voorschrift Vooraf… Waarvoor dient het voorschrift en de regels die eraan verbonden zijn? Wat zijn de meest voorkomende problemen m.b.t. het voorschrift? Welke van deze problemen dragen de meeste gevolgen?

Welke gegevens moet een voorschift bevatten om geldig te zijn? Het voorschrift Welke gegevens moet een voorschift bevatten om geldig te zijn? Voorschrijver: naam, voornaam, adres, handtekening Patiënt: naam, voornaam Geneesmiddel: naam of algemene benaming van het geneesmiddel toedieningsvorm en eenheidsdosis aantal eenheden in de verpakking en het aantal verpakkingen, of de vermelding van de therapieduur in weken en/of dagen. ! de melding “grote verpakking” is niet geldig posologie aanduiding dat het geneesmiddel bestemd is voor een kind of zuigeling (indien van toepassing) Datum van voorschrijven

Welke moeilijkheden ondervinden we hierbij? Het voorschrift Aan welke voorwaarden moet het voorschrijfmodel voor terugbetaalde geneesmiddelen voldoen? Welke moeilijkheden ondervinden we hierbij? Welke concrete oplossingen kunnen dit verhelpen? Afgedrukt op wit papier Formaat:10,5 cm bij 20 cm RIZIV-nummer van de arts in cijfers en streepjescode Naam en voornaam van arts An De Bast Verhaegen F. Geneesmiddel Eenheidsdosis Grootte verpakking S/ posologie Dr. Filip Verhaegen Lakensestraat 2 1000 Brussel 01/06/2014

Hoe lang is een voorschrift geldig? Het voorschrift Hoe lang is een voorschrift geldig? Geen wettelijke begrenzing van de geldigheidsduur van het voorschrift. MAAR Het voorschrift is geldig voor terugbetaling tot het einde van de derde kalendermaand die volgt op de datum van het voorschrift of de datum waarop de voorschrijver de aflevering wil uitgevoerd zien. Welke moeilijkheden ondervinden we met de geldigheid van de voorschriften? Welke concrete oplossingen kunnen dit verhelpen?

Hoe slaap- en verdovende middelen voorschrijven? Het voorschrift Hoe slaap- en verdovende middelen voorschrijven? Volledig met de hand opgesteld Vermelding van: datum naam en adres van de arts voluit het aantal ampullen, tabletten, comprimés, granulen, pillen, poeders enz. wanneer een arts een toxisch geneesmiddel voorschrijft aan een hogere dosis dan voorzien in de reglementering (farmacopee), moet hij deze dosis voluit in letters herhalen en door een nieuwe handtekening bevestigen

Wanneer mag de apotheker weigeren een voorschrift uit te voeren? Het voorschrift Wanneer mag de apotheker weigeren een voorschrift uit te voeren? Wanneer hij overtuigd is dat: het geneesmiddel schade aan de gezondheid van de patiënt kan berokkenen. het voorschrift vervalst werd en hij dit vermoeden niet kan bevestigen (bv. arts is niet bereikbaar). Hoe kunt u nagaan of een voorschrift al dan niet vervalst is? Wat kunnen we doen om valse voorschriften tegen te gaan?

Hoe kunnen we hier best mee omgaan? Het voorschrift Een patiënt vraagt een voorschriftplichtig geneesmiddel zonder voorschrift. Wat zegt de wet? Bij gebrek aan een voorschrift zal de apotheker de aflevering weigeren. Levert de apotheker af zonder voorschrift, dan is dat steeds op eigen verantwoordelijkheid. UITZONDERING De apotheker mag afleveren zonder voorschrift: insuline voor een diabeticus in nood in geval van nood, ten hoogste 2,5g opiumtinctuur, laudanum van Sydenham of Doverpoeder, uitgezonderd voor kinderen onder de 3 jaar Zijn er situaties waarbij het aanvaardbaar is om af te leveren zonder voorschrift? Hoe kunnen we hier best mee omgaan?

Welke moeilijkheden ondervinden we hierbij? Het voorschrift Hoe terugbetaling aanvragen van geneesmiddelen ingeschreven in Hoofdstuk IV? De arts stelt een aanvraag tot machtiging tot terugbetaling van een geneesmiddel op en geeft dit mee aan de patiënt. De patiënt bezorgt de aanvraag aan de adviserend geneesheer van zijn ziekenfonds. De adviserend geneesheer deelt zijn beslissing mee per brief aan de patiënt. Op basis van het voorschrift van de arts en de machtiging tot terugbetaling, levert de apotheker het geneesmiddel af in derdebetalersregel. Wanneer het akkoord bijna vervalt, dient de patiënt een aanvraag tot verlenging van de machtiging, dat door de arts is ingevuld, op te sturen naar het ziekenfonds. Welke moeilijkheden ondervinden we hierbij? Welke concrete oplossingen kunnen dit verhelpen?

Hoofdstuk IV via MyCareNet: wat zal de huisarts kunnen doen? Het voorschrift Hoofdstuk IV via MyCareNet: wat zal de huisarts kunnen doen? Online een aanvraag indienen tot machtiging bij de adviserend geneesheer, met een onmiddellijk antwoord: een akkoord, een weigering of de melding dat de aanvraag in behandeling is. De eventuele reeds bestaande machtigingen van de patiënt raadplegen, onder bepaalde voorwaarden (bij het bestaan van een therapeutische relatie patiënt- arts).

Hoofdstuk IV via MyCareNet: wat zal de apotheker kunnen doen? Het voorschrift Hoofdstuk IV via MyCareNet: wat zal de apotheker kunnen doen? Informatie verkrijgen (op basis van een voorschrift opgesteld voor een specialiteit die terugbetaalbaar is mits een voorafgaande machtiging van een adviserend geneesheer): Het nummer van de machtiging De toegestane periode (begindatum – einddatum) Het type machtiging van hoofdstuk IV: paragraaf en categorie van terugbetaling Het type van attest: model b, d of e De bevraging kan slechts gebeuren voor een datum vroeger of gelijk aan de datum van de dag (m.a.w. de consultatie voor een toekomstige periode is niet mogelijk).

De voorschriften Recip-e: het elektronisch medisch voorschrift Arts Via de voorschrijfmodule van het EMD-pakket wordt het voorschrift naar Recip-e opgeladen. De Recip-e server antwoordt (binnen de seconde) met een unieke identifier (Recip-e ID of RID genoemd). Het voorschrift wordt afgedrukt op het gekende formaat, maar met bovenaan de bijkomende barcode met het unieke RID-nummer. Het papieren voorschrift wordt aan de patiënt gegeven die het kan aanbieden aan een apotheek naar keuze. De arts heeft ook de mogelijkheid om een bericht te verzenden naar een specifieke apotheker.

Het voorschrift Recip-e: elektronisch medisch voorschrift

Recip-e: elektronisch medisch voorschrift Het voorschrift Recip-e: elektronisch medisch voorschrift Apotheker De patiënt biedt een voorschrift aan, voorzien van een RID (= barcode). De apotheker scant het RID in met zijn barcodelezer. Zijn pakket stuurt via de eHealth-connectie een opvraging naar de Recip-e databank, ontvangt het voorschrift en toont het op het scherm. De apotheker heeft de mogelijkheid om feedback te verzenden naar de voorschrijvende arts.

Recip-e: elektronisch medisch voorschrift Het voorschrift Recip-e: elektronisch medisch voorschrift Patiënt Er wordt een webtoepassing voorzien waarbij de patiënt: toegang verkrijgt tot zijn eigen voorschriften niet afgeleverde voorschriften kan bekijken deze voorschriften kan aanbieden aan de apotheker naar keuze om de medicatie op te halen voorschriften uit het systeem kan verwijderen Hoe staan we tegenover deze ontwikkelingen?

Het voorschrift Tot slot… Welke belangrijkste boodschappen onthouden we? Wat verwachten we van elkaar?