De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015"— Transcript van de presentatie:

1 Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015

2 Wat zijn de hubs? “De doelstelling van het systeem van hubs en metahub in zijn geheel bestaat erin om regionale en lokale uitwisselingsystemen van medische gegevens, de zogenoemde "hubs", onderling te verbinden om aan een zorgverlener de mogelijkheid te bieden de beschikbare elektronische medische documenten met betrekking tot een bepaalde patiënt terug te vinden en te raadplegen, ongeacht de plaats waar deze documenten opgeslagen zijn en ongeacht de plaats vanwaar de zorgverlener op het systeem inlogt.” Definitie ehealth -

3 Voor wie dienen de hubs? Vandaag volledig toegankelijk voor artsen al dan niet verbonden aan een ziekenhuis. De patiënt kan ook inloggen en consulteren maar enkel dat wat ziekenhuizen vrijgeven voor de patiënt.

4 Status van de hubs vandaag
Architectuur 5 regionale hubs Vlaanderen: Cozo, VZNKUL, ARH Brussel: Abrumet Wallonië: Réseau Santé de Wallonie (RSW)

5 Antwerpseregionalehub.be

6 Nexuzhealth.be

7 Cozo.be

8 Hub binnen C2M (of ander EPD)

9 Cozo hub – enkele screenshots

10 Cozo hub – enkele screenshots

11 Cozo hub – enkele screenshots

12 Status van de hubs vandaag
Normale werking Ziekenhuizen kiezen zelf op welke regionale hub zij aansluiten Ziekenhuizen beslissen wat ze al dan niet publiceren op de aangesloten hub. Ontslag brieven, verslagen, labo resultaten, andere brieven of nota’s Er wordt geen fysisch centraal dossier aangelegd. Centraal staat enkel een index waarin wordt opgenomen welke instelling over welke gegevens beschikt. Een nationale metahub houdt bij wat elke hub bevat van informatie. Zo kan elke huisarts of specialist voor elke patiënt de gepubliceerde documenten opvragen van gelijk welk aangesloten ziekenhuis.

13 Status van de hubs vandaag
Patiëntgericht De meeste hubs voorzien ook reeds een patiëntenportaal. Eens ingelogd kan de patiënt zien welke gegevens van zijn of haar medisch dossier beschikbaar zijn op de hub vanuit de verschillende ziekenhuizen. De consultatie mogelijkheden van deze documenten en de functionaliteit van de patiëntenportaal hangt sterk af van hub tot hub maar in principe kan elke patiënt op elke hub inloggen met behulp van e-ID (ervan uitgaande dat elke hub reeds een actief portaal heeft).

14 Ontbreken aan structuur
Uitdagingen Ontbreken aan structuur Ondanks een aantal rudimentaire afspraken over hoe zaken moeten gepubliceerd worden is het, zeker voor patiënten met een groot aantal bezoeken, veelal een kluwen om er snel de juiste informatie in te vinden. De beschikbare documenten hebben per ziekenhuis (en soms nog eens per dienst) een aparte inhoudelijke structuur. Het is dus steeds een zoektocht om in een document van hetzelfde type dezelfde soort van informatie terug te vinden. De gegevens op zich in de documenten zijn niet gestructureerd volgens een bepaalde terminologie of classificatie. Deze gegevens kunnen dus niet ingeladen worden in het lokale elektronisch patiënten dossier.

15 Informed consent Uitdagingen
Gegevens zijn pas raadpleegbaar indien de patiënt zijn of haar informed consent heeft gegeven om gegevens te delen via de hub. Gegevens voor de patiënt zijn pas raadpleegbaar indien het ziekenhuis documenten vrijgeeft voor de patiënt.

16 Ontwikkelingen op korte termijn (Cozo / ARH)
Structuur brengen in de documenten Naamgeving conventie introduceren in de documenten zodat bepaalde type documenten sneller terug te vinden zijn. Per type document zal er afgesproken worden waar welke inhoudt moet staan, ongeacht van welk ziekenhuis het document in kwestie komt. Clinical Summary Document dat een kern overzicht van een patiënt weergeeft op het ogenblik dat die patiënt een bepaald ziekenhuis heeft verlaten. Patiëntenportaal verder ontwikkelen Toegang tot de informatie verbeteren (afhankelijk van de aangesloten ziekenhuizen). Overzicht van toekomstige afspraken over ziekenhuizen heen en mogelijkheid geven om afspraken te maken. Integratie met vitalink en e-recipe verbeteren Huisartsen dossiers meenemen in het hub verhaal Medicatieschema’s ter beschikking stellen

17 Ontwikkelingen op korte termijn (Cozo / ARH)
Mobiel maken van de hub Mobility is key, zeker voor een huisarts die op rond gaat. Ook voor de patiënt in de toekomst. Alle hubs zijn bezig met de ontwikkeling van een mobiele toepassing.

18 Ontwikkelingen op lange termijn (Cozo / ARH)
Structuur brengen in de inhoud Inhoudelijke gegevens coderen volgens afgesproken code stelsels (Snomed CT). Importeren van gestructureerde en gecodeerde gegevens in de lokale elektronische patiënten dossiers. Patiëntenportaal verder ontwikkelen Algemeen portaal van de hubs integreren met de ziekenhuis specifieke portalen zodat ziekenhuizen eigen gerichte functionaliteiten ter beschikking kunnen stellen.  Lange termijn onder voorbehoud

19 eHealth roadmap rond hubs

20 Vragen Reinhart Maertens


Download ppt "Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015"

Verwante presentaties


Ads door Google