De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

apotheker elkaar ontmoeten …

Verwante presentaties


Presentatie over: "apotheker elkaar ontmoeten …"— Transcript van de presentatie:

1 apotheker elkaar ontmoeten …
Wanneer huisarts en apotheker elkaar ontmoeten …

2 Bereikbaarheid en communicatie
Magistrale bereidingen

3 Bereikbaarheid en communicatie

4 Tafelronde Wie bent u? Waar is uw praktijk gevestigd?
Wat verwacht u van dit overleg? Vragenlijst voor het overleg

5 Bereikbaarheid en communicatie
THEMA’S Bereikbaarheid en communicatie Op welke manier en op welk tijdstip kunnen we elkaar bereiken? Wat bij dringende vragen buiten de gewone uren, zoals tijdens de wachtdienst? In welke situatie is het noodzakelijk om elkaar op de hoogte te brengen? In welke situatie is het noodzakelijk om elkaar vlot te kunnen bereiken?

6 Magistrale bereidingen

7 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Na dit overleg Vooraf Voordelen De kwaliteit waarborgen De uitvoering van een magistrale bereiding weigeren Therapeutisch Magistraal Formularium Prijs en terugbetaling Tot slot

8 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Na dit overleg Om het effect van dit overleg na te gaan zullen we (naast de vragenlijst die u zonet invulde): Farmanet vragen u uw persoonlijke gegevens door te sturen van de periode 3 maand na dit overleg en van de hiermee overeenkomstige periode een jaar geleden Farmanet vragen een geannonimiseerd groeps- verslag over te maken voor deze twee periodes U een vragenlijst zoals diegene die u nu vast heeft opsturen drie maand na dit overleg

9 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Vooraf… Schrijven we vaak magistrale bereidingen voor? Bereiden we vaak magistrale bereidingen? Waarom (niet)? Welke voordelen bieden magistrale bereidingen voor de patiënten? Welke problemen ondervinden we bij magistrale bereidingen?

10 Magistrale bereidingen Welke voordelen bieden magistrale bereidingen?
THEMA’S Magistrale bereidingen Welke voordelen bieden magistrale bereidingen? Flexibiliteit in de keuze van dosering, galenische vorm en/of voor te schrijven hoeveelheid Nuttige, afgeschafte of niet-beschikbare specialiteiten vervangen Mogelijke en gerechtvaardigde associaties Psychologisch en relationeel voordeel Socio-economisch voordeel Betere opvolging van de behandeling van de patiënt Betere controle van de automedicatie Kunnen we concrete situaties uitwisselen waarbij een magistrale bereiding een oplossing bood? Welke moeilijkheden ondervinden we bij magistrale bereidingen? Welke concrete oplossingen kunnen dit verhelpen?

11 Magistrale bereidingen Hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd?
THEMA’S Magistrale bereidingen Hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd? De kwaliteit van de gebruikte grondstoffen wordt gewaarborgd door een autorisatienummer of een analysecertificaat van een erkend laboratorium. Elke grondstof wordt geïnventariseerd in de officina volgens aankomstdatum om de traceerbaarheid te waarborgen. De apotheker houdt een kwaliteitshandboek bij en maakt gebruik van weegfiches volgens de richtlijnen van de GGOFP (Gids voor Goede Officinale Farmaceutische Praktijken). De apotheker beschikt over moderne apparatuur (de gebruikte weegschalen worden regelmatig gekalibreerd en geijkt).

12 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Mag de apotheker een magistrale bereiding weigeren uit te voeren? Nee, tenzij: er medische, wetenschappelijke redenen zijn. de bereiding niet beantwoordt aan de wetgeving.  De apotheker: overlegt met de voorschrijver en stelt alternatief voor. Motiveert en documenteert de weigering. de apotheker niet beschikt over de nodige installatie en uitrusting.  Om de kwaliteit te garanderen kan hij bepaalde bereidingen uitbesteden (limitatieve lijst hernomen in de wetgeving). Heeft u al eens de uitvoering van een magistrale bereiding geweigerd en om welke reden? Welke concrete oplossingen kunnen dergelijke situaties helpen vermijden?

13 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Wat is het Therapeutisch Magistraal Formularium (TMF)? Schrijven we soms formules voor uit het TMF, en zo ja, welke formules? Vinden we dat de formules uit het FTM moeten angemoedigd worden? Waarom (niet)? Het Therapeutisch Magistraal Formularium (TMF) is een referentiewerk van magistrale bereidingen. De tweede uitgave van het TMF werd uitgegeven in november 2010, en bestaat uit twee versies: een apothekersversie (cd-rom) een artsenversie (cd-rom en gedrukte versie) De derde uitgave is beschikbaar in één onlineversie via

14 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Volgens welke voorwaarden kan de arts een formule uit een naslagwerk verkort voorschrijven? Sinds 1 juli 2015 worden de magistrale bereidingen die zijn voorgeschreven op basis van het vroeger toegekend bereidingsnummer (=repetendum) niet meer vergoed. Het voorschrijven van bereidingen onder verkorte vorm (met vermelding van de titel van het naslagwerk), blijft vergoedbaar indien het gaat om bepaalde terugbetaalbare bereidingen.

15 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Weet u waar u de onder verkorte vorm voorgeschreven terugbetaalbare bereidingen kan terugvinden? Verkort voorschrijven is nog enkel vergoedbaar indien het gaat om bereidingen die vermeld zijn in: hetzij de geldende uitgaven van de Belgische en Europese Farmacopee en het Therapeutisch Magistraal Formularium. In dit geval volstaat de titel. De geldende uitgaven van de Belgische en Europese formularia en farmacopees zijn: EF8, BF6, TMF. hetzij het Nationaal Formularium (NF4, NF5, NF6), MFS(-D) en/of PMF, enz., ... Deze bereidingen zijn vergoed op voorwaarde dat de voorschrijver het naslagwerk vermeldt dat de voorgeschreven formule bevat en de apotheker de volledige gedetailleerde formule (kwalitatief en kwantitatief) heeft vermeld op de keerzijde van het voorschrift en deze heeft tegengetekend. Welke moeilijkheden ondervinden we hierbij? Welke concrete oplossingen kunnen dit verhelpen?

16 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Wat bepaalt de prijs van een magistrale bereiding? Het honorarium De prijs van de grondstoffen De eventuele prijs van de verwerkte specialiteiten De toebehoren (= recipiënten en hulpstoffen)  De patiënt betaalt de totale prijs of het remgeld (indien de bereiding terugbetaald is) plus de verpakking.  Voor het RIZIV bestaan er officiële honoraria en prijzen van grondstoffen, deze prijzen moeten worden gebruikt als er terugbetaling van toepassing is. Als er geen terugbetaling is, kan de apotheker de prijzen vrij bepalen.

17 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Wat zijn de voorwaarden voor de terugbetaling van een magistrale bereiding? Opdat een magistrale bereiding vergoedbaar zou zijn, mag ze enkel bestanddelen bevatten die voorkomen in de positieve lijsten: L1 = Chemische actieve grondstoffen L2 = Fytotherapeutische actieve bestanddelen L3 = Geregistreerde geprefabriceerde preparaten L4 = Producten waarvan de vergoedbaarheid afhangt van een attest/vermelding L5 = Excipientia en adjuvantia (hulpstoffen) L6 = Verbandstoffen De bereiding moet minstens één bestanddeel bevatten uit lijst 1, 2, 3 of 4, m.a.w. minstens één actief bestanddeel. Uitz: vaste dermatologische bereidingen (crème, gel, zalf, pasta) met minstens 2 producten van lijst 5

18 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Met welke beperkingen moet er rekening gehouden worden opdat een magistrale bereiding vergoedbaar zou zijn? Beperkingen in de hoeveelheid per récipé (aantal toegestane modules), bv. maximum 6 modules van 10 gelulen per voorschrift. Beperkingen in verband met de producten zelf (bv. erythromycine: maximum 5 gram per module en maximum 2 modules).

19 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Aan welke voorwaarden moet voldaan worden voor de terugbetaling van een magistrale bereiding waarin een specialiteit verwerkt wordt? De specialiteit is terugbetaald; Alle overige bestanddelen van de magistrale bereiding zijn terugbetaald; Het actief bestanddeel van de specialiteit bestaat niet als terugbetaalde grondstof; De toedieningsweg wordt niet gewijzigd (uitz. oftalmologische bereidingen); De voorgeschreven eenheidsdosis bestaat niet onder vorm van terugbetaalde of niet-terugbetaalde specialiteit (uitz. oftalmologische bereidingen, dermatologische bereidingen ); De verwerking is noodzakelijk omdat het gaat om een vorm die niet kan toegediend worden in de voorgeschreven dosis; De specialiteit is geen vorm met vertraagde afgifte of een vorm die niet geschikt is voor verwerking. Welke problemen ondervinden we bij de terugbetaling van magistrale bereidingen? Hoe kunnen we samenwerken om het voorschrift aan te passen zodat de patiënt een terugbetaling kan genieten?

20 Magistrale bereidingen
THEMA’S Magistrale bereidingen Tot slot… Welke belangrijkste boodschappen onthouden we? Wat verwachten we van elkaar? Vragenlijst binnen drie maanden + opvolging Farmanet


Download ppt "apotheker elkaar ontmoeten …"

Verwante presentaties


Ads door Google