Toegankelijke jeugdhulp Nog veel werk aan de winkel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Advertisements

Integrale Jeugdhulp in Oost-Vlaanderen
Ervaringen in samenwerking
Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen
Informatieronde voor partners buiten IJH
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ Rol van het Regionaal Welzijnsoverleg Koen Berwouts.
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Zijn er al effecten te zien in de samenwerking CLB – school ?
OCMW Antwerpen individuele vrijetijdsbemiddeling
Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Aan de slag: Beleid uitstippelen voor maatschappelijk kwetsbare jeugd studievoormiddag voor lokale mandatarissen en beleidsmedewerkers Brussel, 26 april.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Veranderingen in de zorg
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ BETREKKEN VAN DE DERDE PARTNER Een praktijkbeeld uit.
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
“Kansen benutten” handvatten een emancipatorisch jeugdbeleid
Opzet van de workshop Kennismaken
Nieuwe Wmo – Platform VO
“Specialistische” zorg
Spijbelbegeleiding: CLB aan zet!
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Feedback bij de strategieën van de werkgroep tabak Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk
Individueel werken met kinderen en jongeren in het jeugdwelzijnswerk? Werken vanuit de vrije tijd van jongeren : een voorrecht Kadir Vardar, coördinator.
Psychotherapie en armoede
Armoede en gezinszorg.
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Het algemeen welzijnswerk & justitieel welzijnswerk
Liesbeth Declercq. I NLEIDING ‘Alle kansen voor alle kinderen’ Laagdrempelige Opvoedingsinformatie Opvoedingsondersteuning  Centra voor Jeugd en Gezin.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
Annelies Waeyaert 1BaSWA
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ WELZIJN WELZIJNSBEHOEFTEN WELZIJNSINFRASTRUCTUUR WELZIJNSBELEID.
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
ONDERWIJSBELEID IN DE PROVINCIE LIMBURG
Vrijwillige hulpverlening in onze activerende verzorgingsstaat
Risicojongeren in Rotterdam Aanleiding Wetenschappelijke input integrale benadering Input voor conferentie Gemeente Rotterdam/Rijk Opzet studie Literatuurstudie.
Het Westerwoldse zorgmodel
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Werken met interventieniveaus
Samenwerking Onderwijs en Gemeenten Meer mogelijkheden voor ondersteuning voor leerling, school en thuis
Seksueel partnergeweld en de hulpverlening: een heikele kwestie Seksueel partnergeweld in Vlaanderen, een belevingsstudie.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
Criteria PTB 4 juni Criteria Grote vraag is : dient deze zorgvrager prioriteit te krijgen op andere zorgvragers ? De RPC probeert aan de hand van.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Lochem Voor kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
1 30/05/ Transformatie Zorg voor Jeugd Bijeenkomst “Veiligheid en transitie van de jeugdzorg” 24 juni 2014 Gemeente Utrecht Paul van Dijk.
Programma Sociaal Domein De Nieuwe Regio Gemeenteraden 11 februari.
Veranderstrategie en inkoop Utrecht 2015 Toke Tom.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Coördinatie van de hulp Workshop 4. Voorstellingsrondje Maatschappelijke evoluties Perspectief van de cliënt Casusoverleg Ervaring delen Cliëntoverleg.
WIJ Eindhoven Masterclass transitie jeugdzorg regio 1 november 2012.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Jong en geborgen op de Dialoogdag Enkele boeiende themasessies – Telkens een stuk inhoud uitgelicht – Met per sessie een 15-tal deelnemers Nog vele.
MEE maakt meedoen mogelijk
#EBJ16.
“Het lijkt altijd onmogelijk, totdat het gedaan is” Nelson Mandela
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
De sociale kaart ‘ontmoetingsproject’:
Gemeentelijke inkoop decentralisaties
Geïntegreerd breed onthaal
Transcript van de presentatie:

Toegankelijke jeugdhulp Nog veel werk aan de winkel Door Stefanie Degrieck Eerstejaarsstudente Sociaal Werk KATHO Kortrijk, departement Ipsoc

Inhoudstafel Jeugdhulp blijft verkokerd Vergeten partners Wie stuurt hulp? Nood aan preventie Naar een andere zorg Kwetsbaar vertrouwen Aanwezigheid is essentieel Teamwerk en coaching Vastgeroeste structuren loswrikken

Jeugdhulp blijft verkokerd Afstemming aanbod ≠ vraag van jongeren Systeem niet open & flexibel genoeg om te luisteren naar vraag jongeren Integrale jeugdhulp: sterke beheeringsgedachte  Toont onzekerheid & kwetsbaarheid

Vergeten partners Integrale Jeugdhulp gestart vanuit: Kind en Gezin Algemeen Welzijnswerk Geestelijke Gezondheidszorg Centra voor Leerlingenbegeleiding Bijzondere Jeugdbijstand Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap Centra voor Integrale Gezinszorg

Vergeten partners Lijst niet volledig, er zijn nog meer initiatieven. Bijvoorbeeld: Jeugdwelzijnswerk Straathoekwerk  Niet beschouwd als ‘echte’ hulpverlening. Gepositioneerd in een zogenaamd ‘voorveld’

Wie stuurt de hulp? Te weinig vrije bewegingsruimte  verregaande bureaucratisering van de zorg  verengt de ruimte zoekend handelen Drang naar efficiëntie & effectiviteit staat haaks op het maatwerk dat nodig is

Autonome sectorale machtsstructuren kunnen leiden tot: Immobilisme Overstructurering Bureaucratisering van de zorg

Nood aan preventies Risico’s op crimineel gedrag toewijzen aan specifieke groepen  ONTKRACHT Maatschappelijke reactiesnelheid op overlast: groter geworden minder kansen om dienst- en hulpverleningsvragen te stellen BESLUIT Meer en beter preventief aanbod nodig Voor iedereen toegankelijk

Naar een andere zorg Integrale jeugdhulp: niet op juiste spoor, klampen zich vast aan principes die oplossing in de weg staan Andere visie op zorg: Niet vertrekken van ‘wetende’ maar ‘zoekende’ hulpverlening Aan de hand van trajectbegeleiding ingaan op essentiële thema’s

Kwetsbaar vertrouwen Er groeien banden met de bereikte jongeren, er is wederzijds respect, … Maatschappelijke kwetsbaarheid: vertrouwen in hulpverlening geschonden  vertrouwen vergt tijd Vanuit vertrouwen: mandaat om te handelen  beperking begeleiding

Aanwezigheid is essentieel ‘Problematiserende blik’ verschoven naar ‘ruime contextgebonden competenties’ = trajectbegeleider ziet jongere als compleet persoon, niet als het hebben van 1 of meerdere problemen.  Motivatie om SAMEN aan het probleem werken

Teamwork en coaching Open structuur  voldoende ruimte voorzien voor Teamoverleg Individuele coaching Aanbod & de aanbieders: op laagdrempelige wijze geïnstalleerd worden “Het zijn niet de jongeren die naar de jeugdhulp moeten komen, maar het is de jeugdhulp die naar de jongeren moeten gaan.”

Vastgeroeste structuren loswrikken Niet alle zonden op Integrale Jeugdhulp steken! Dubbelzinnig proces: credo cliënten  beschermen eigen territorium Positieve evoluties “Het is aan de partners van integrale jeugdhulp om zich nog meer in te zetten op de echte vraag van kinderen en jongeren”