30 september 2005 Professioneel asset management Kunstwerken eindrapport.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Advertisements

QUICK SCAN OP KWALITEIT EN EFFICIËNTIE VAN DE SERVICES
Het belang van risicomanagement voor vastgoedbeheerders
Ontwikkeling Rijkswaterstaat Waterdienst en het Werkpakket
bijeenkomst Pragmatic Solutions INCREASING PROFIT, DECREASING RISK SDE en financiering offshore windparken 24 november 2009.
Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
Systems Engineering 24 april 2007.
Risico’s en gevaren van techniek
Het opzetten van een kwaliteitssysteem
Strategie Arie Meulepas 9 & 10 nov
Klassieke AO Leseenheid1
Marktbeleid en Landelijke Diensten
Retailmanagement hoofdstuk 1, paragraaf 1
Saneren is vooruitzien Onderzoek naar bodemsanering in de provincie Overijssel december 2010.
Marc de Roos Amersfoort 29 november 2007 ID-game een ervaring in samenspel.
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Theo Wijnen en Ruud Bourmanne
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Ondernemingsplanning VREG Netwerk organisatiebeheersing – 24/03/2011.
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Hoofdstuk 8 Plannen en doelen stellen
Organisatiestructuur en
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
Hoofdstuk 8 Plannen en doelen stellen
Hoofdstuk 5 Relatie ao/ic (biv) en logistiek
Evaluatie van de topambtenaren bij de Vlaamse Overheid
Integraal risicomanagement
Missie, visie, strategie & jaarplan
Op weg naar professioneel asset management
Onderbouwing Referentiedocumenten B&O Cyclus Budget netwerk
Risicoanalyse voor het waterbeheer:
Implementatie Normblad 8002
© de vries business consultancy, 2008
Risicomanagement in projecten
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Acceptatiemanagement conform B-Accept Winand van Drenth
Met Stakeholders Gedeelde Visie
19 juni 2008 PRESERVERING Van beleid naar praktijk.
21 september 2007 DBFM Workshop RWS en BNG Kansen voor U.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Major/Minor Accountancy en Financiering 12 maart 2008 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.
Module I Informatica Dhr. C. Walters. Het belang van informatie Gegevens  Informatie  Besluitvorming Gegevens = Data, Raw Material Informatie = Gegevens.
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
Ondernemingsfinanciering 2
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Rijkswaterstaat als wegbeheerder
Project Architectuur en Beheer BI2-DT en Inf2-DT Module CMIPRJ25DT George Pluimakers en Jacques Wetzels Studiejaar 2011/2012 Opdracht 3.
Assetmanagement Seminar assetmanagement, 4 maart 2015.
Over organisatieverandering via programmamanagement versus lean management Thea van den Berg Suzan Vos Rijkswaterstaat.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Assetmanagement Een nieuwe manier van beheer. Assetmanagement in Dordrecht Wat is Assetmanagement? En wat is het verschil met de huidige werkwijze? Welke.
Risico-inventarisatie Unicoz GMR Gordon Robinson, 14 maart 2016.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Van individueel via gemeenschappelijk beheer havens Twentekanalen naar … BOH
Informatievoorziening de basis voor assetmanagement Anton Vogels, Provincie Gelderland Zijn de BIM-standaarden en NEN2767 hierbij de sleutel tot succes?
Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Het nieuwe asset- management een bijdrage aan een toekomstbestendige infrastructuur 26 mei 2016 Marc van den Elzen.
De Nota Kapitaalgoederen Assetmanagement Seminar
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Van betonreparatie naar betononderhoud. Van project naar proces.
De onderbouwingen per perceel
Kwaliteitsgroep Informatiemanagement
ROBAMCI Waterinfodag, maart 2018
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Procesondersteuning binnen de sociale zekerheid
Team charter Instrument.
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Customer service & Relatiemanagement
Transcript van de presentatie:

30 september 2005 Professioneel asset management Kunstwerken eindrapport

30 september 2005 Professioneel assetmanagement2 Naar professioneel assetmanagement Assetmanagement geeft invulling aan het netwerkmanagement van Rijkswaterstaat. Hierbij staat de gebruiker centraal. Het is mogelijk om bewuste keuzes te maken in investeringen door bewust om te gaan met: risico op natte voeten, onvoldoende en vervuild water, stagnerend en onveilig verkeer en betrouwbare informatie, in relatie met de kunstwerken. Het implementeren van assetmanagement conform de PAS 55, een engelse specificatie, heeft voor de Rijkswaterstaat organisatie de volgende toegevoegde waarden: het verhogen van de klanttevredenheid door betere prestaties; het vermogen om aan te tonen dat het best haalbare is gerealiseerd binnen het beschikbare budget; verbeterd risicobeheer en bestuur en een duidelijke relatie naar beslissingen op basis van risico’s; draagt bij aan vroegtijdig identificeren van zaken die van belang zijn voor het imago van de organisatie; het vermogen om aan te tonen dat het lange termijn wordt meegenomen bij het beheren van de bedrijfsmiddelen. PAS 55 definieert asset management als: De systematische en gecoördineerde activiteiten en ervaringen waarmee een organisatie haar fysieke bedrijfsmiddelen optimaal beheert, evenals de daarmee verbonden prestaties, risico’s en uitgaven, gedurende de levensduur, met als doel het realiseren van het strategisch bedrijfsplan en de doelstellingen van de organisatie. ●Gebruiker ●Netwerken ●Rijkswaterstaat ●Markt

30 september 2005 Professioneel assetmanagement3 Risicobenadering Risicoanalyse ondernemingsplan In het kader van de agentschapvorming is een risicoanalyse uitgevoerd (rapport Risicoanalyse agentschapvorming Rijkswaterstaat). Hierbij zijn de volgende risico’s gerapporteerd die met assetmanangement beheerst worden: Achterstallig onderhoud (risico 6) Life cycle costing (risico 13) Focus op korte termijn (risico 17) Aanspreekbaarheid output (risico 24) managen totaal (risico 25) Tijdigheid van resultaten (risico 30) Geleverde kwaliteit (risico 32) Beheersing van organisatie (risico 33) Risico’s netwerken De kunstwerken zijn te zien als een seriële schakel in de netwerken. De weg, vaargeul of dijk kan nog zo goed functioneren als het kunstwerk op een lager niveau functioneert dan functioneert het gehele traject van dit netwerk op het niveau van het kunstwerk. Zo kan een kunstwerk de zwakke schakel in een traject zijn. Risico’s kunstwerken Het kunstwerk kan een zwakke schakel zijn met betrekking tot betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid en veiligheid, in een netwerk. Daarom wordt per kunstwerk bepaald wat de risico’s zijn in relatie met het netwerk. Doormiddel van vragen wordt een risicocategorie van 1 tot 5 toegekend (voor vragen zie bijlage 2).

30 september 2005 Professioneel assetmanagement4 Vastleggen conditie In de managementcontracten is met arrestatie-indicatoren aangegeven in welke mate de diensten gaan voldoen aan de normen. De normen die hiervoor gehanteerd worden zijn beschreven in het BON nat en droog. Met deze normen en met inspecties wordt bepaald hoe de onderhoudsconditie is van de kunstwerken. In 2005 is dit gedaan met behulp van een quick scan. Daarnaast is in 2005 een start gemaakt met de programmeringadviezen waarmee deze vastlegging een onderdeel is van het productieproces Rijkswaterstaat Conditie kunstwerken Hoofdwegennet Conditie kunstwerken Hoofdvaarwegennet Conditie kunstwerken Hoofdwatersystemen