Pedagogische Ruggengraat van het CJG

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
Advertisements

C entrum J eugd en G ezin Tynaarlo Opvoeden en opgroeien daar praat je over!
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
Transformatie Jeugdzorg
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Zorgstructuur Jeugd Gemeente Hengelo, juni Huidige inrichting zorgstructuur 0-4: voorposten JGZ 4-12: voorposten JGZ/ AMW 12+: ZAT VO en ROC, stedelijk.
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Gewoon opvoeden? Verbeter de wereld! en begin bij de opvoeding.... De Vreedzame Wijk.
Passend Onderwijs en Zorg voor Jeugd in Noord en Midden Drenthe Presentatie Bijeenkomst Voorlopers 23 april 2012.
Invoering CJG gemeente Son en Breugel
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Lokaal Overleg Opvoedingsondersteunig Gent. Decreet van 13/07/07 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning Raamdecreet – schept een structuur.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
NME: kiezen, leren, meedoen
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Basismodel CJG Om de naam CJG te mogen gebruiken moet
Analyse  Kinder en ouders niet centraal - Ontschotting en meer samenwerken  Beperkt bereik van risicogroepen - Vindplaatsen jeugdproblematiek.
Netwerken met en voor ouders CREATIEVE DIALOOG NCJ Jaarcongres.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
1zorg-route.
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Bereik en kwaliteit van ondersteuning voor alle kinderen en gezinnen VNG Congres Een wereld te winnen Rotterdam, Drie jaar Academische Werkplaatsen.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
Jeugdzorg naar gemeente
Decentralisatie, een oplossing voor het toenemend beroep op jeugdzorg?
Blik op de toekomst…?! Blik op de praktijk Centrum Jeugd en Gezin d.d. 18 oktober 2010.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Samenwerking Onderwijs en Gemeenten Meer mogelijkheden voor ondersteuning voor leerling, school en thuis
Lectoraat Jeugd. Samen Aanleiding: coöperatie Uitgangspunt: delen, samenwerken, ontwikkelen.
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Samenhang jgz - jeugdzorg Workshop RIVM Hilde Kalthoff 13 november 2008.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Jeugdgezondheidszorg Wat doet de JGZ als ruggengraat van het Centrum voor Jeugd en Gezin? , Gabrielle Geerdink.
Aanpak Transitie Jeugdzorg vanuit perspectief zorginstellingen Den Helder, 27 januari 2012 Lucy Schmitz (kernbestuur BOJOZ)
Stelselwijziging zorg voor jeugd Regiobijeenkomsten MO-groep September/oktober 2012 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
TASK FORCE JEUGD Zeeland Centra voor Jeugd en Gezin: Afspraken binnen Zeeland en beleidsruimte gemeenten.
Jeugd&gezinsteams Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Quirien van der Zijden - Projectleider.
Toekomst JGZ Aad Koster VNG, 24 januari 2008 Platform GGD bestuurders.
Beleid voorschoolse periode. Geschiedenis peuterwerk moeders komen samen terwijl kinderen spelen vrijwilligers die kinderen samen laten spelen professionalisering.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
1 Gemeenteraad Gouda 17 september 2008 Ineke van Kampen JGZ GGDHM Rita Siegers.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
1Titel van de presentatie Passend onderwijs: Een kans voor de Jeugdgezondheidszorg?!
Gemeenten op weg naar hun CJG Overzicht van de ondersteuning vanuit VNG en Jeugd en Gezin.
Kennisatelier Zelf Doen 24 januari 2012 – Meppel WELKOM!
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
Evaluatie experimenten ambulante hulp zonder indicatie 16 mei 2012 Lotte Vermeer Ewoud Jonker.
Experimenten Ambulante Jeugdzorg zonder indicatie Nijmegen en regio Noord-Veluwe Doel Doelgroep Afsprakenkader Werkwijze Overeenkomsten en verschillen.
Samenwerking: structuur, inhoud en proces Een goed begin is het halve werk! 1.
Jeugdgezondheidszorg 0-19
Inhoud presentatie Visie Organisatie Coördinator Plan van aanpak
Welkom w.
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
> Een veel belovend model voor opvoedondersteuning
Drugs, dat kunnen we hier niet gebruiken
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Pedagogische Ruggengraat van het CJG Toelichting De ontwikkeling van het CJG is een uitdaging en een kans voor iedereen. Wij zien Triple P als ‘pedagogische ruggengraat’ van het CJG en smeerolie voor interdisciplinaire samenwerking en afstemming met het onderwijs. Kan die pretentie worden waargemaakt? Wat is de stip op de horizon? Wat zijn de kansen? Wat zijn de uitdagingen. In de workshop gaan we met deze vragen aan de slag. Workshopleiders: Eveline Stetter (Nederlands Jeugdinstituut) en John Prein (Regio Noord Veluwe) Korte voorstelronde Tijdsplanning: 15-20 minuten voor plenaire deel. Daarna 3 x 10 minuten rouleren. En dan 10-15 minuten terugkoppeling. Ik vraag dan nog een collega bij 1 van de 3 hoeken, zodat wij + collega kunnen terugkoppelen over het resultaat. John Prein en Eveline Stetter

CJG heeft brede opdracht Samen staan voor positief opvoeden én opgroeien! Vraagt gedeelde pedagogische visie Stelt eisen aan het pedagogisch klimaat en de pedagogische competenties Vraagt inzet van álle opvoeders, professionals én jeugd! In alle milieus: thuis, in kinderopvang/school en vrije tijd CJG-ontwikkeling is ingegeven door tekortschieten: handelingsverlegenheid bij opvoeders en stijgende vraag naar gespecialiseerde voorzieningen getuigt daarvan. Goed opvoeden is gedeelde opdracht voor alle opvoeders in alle milieus: thuis; in kinderopvang, peuterspeelzalen en op school; in de vrije tijdvoorzieningen. Triple P heeft zich bewezen als methodiek en programma dat bijdraagt aan competent opvoederschap van ouders.Gaandeweg steeds meer aandacht voor rol en pedagogische competenties van andere opvoeders.In dat kader wordt er o.a. geïnvesteerd in Positive Behaviour Support. Positief opvoeden en opgroeien vraagt dus brede coalitie van alle partners op het terrein van integraal jeugdbeleid. CJG als netwerkorganisatie biedt kansen en mogelijkheden om dat aan te jagen en te verbinden met inzet en programma’s op het terrein van kinderopvang/onderwijs, jeugdwelzijnswerk, (brede) school en passend onderwijs, vrije tijdvoorzieningen t/m jeugdzorg en hulpverlening. Vandaag willen we dit perspectief verder verkennen. Vanuit de praktijk en met het oog op de ‘stip op de horizon’. Think big, start small!

Triple P als ruggengraat biedt perspectief Samen staan voor pedagogische kwaliteit Vereist een brede coalitie & verbinding Aanknopingspunt voor programmering & professionalisering Met focus op kwaliteit, effectiviteit & resultaten Kan niet zonder (bestuurlijk) commitment & lange adem THINK BIG, START SMALL CJG-ontwikkeling is ingegeven door tekortschieten: handelingsverlegenheid bij opvoeders en stijgende vraag naar gespecialiseerde voorzieningen getuigt daarvan. Goed opvoeden is gedeelde opdracht voor alle opvoeders in alle milieus: thuis; in kinderopvang, peuterspeelzalen en op school; in de vrije tijdvoorzieningen. Triple P heeft zich bewezen als methodiek en programma dat bijdraagt aan competent opvoederschap van ouders.Gaandeweg steeds meer aandacht voor rol en pedagogische competenties van andere opvoeders.In dat kader wordt er o.a. geïnvesteerd in Positive Behaviour Support. Positief opvoeden en opgroeien vraagt dus brede coalitie van alle partners op het terrein van integraal jeugdbeleid. CJG als netwerkorganisatie biedt kansen en mogelijkheden om dat aan te jagen en te verbinden met inzet en programma’s op het terrein van kinderopvang/onderwijs, jeugdwelzijnswerk, (brede) school en passend onderwijs, vrije tijdvoorzieningen t/m jeugdzorg en hulpverlening. Vandaag willen we dit perspectief verder verkennen. Vanuit de praktijk en met het oog op de ‘stip op de horizon’. Think big, start small!

Praktijk: Regio Noord-Veluwe Wij zochten een programma, dat: (gezins)systemisch ondersteunt de 0e en 1e lijnszorg versterkt (ambulant) jeugdbeleid koppelt aan jeugdzorgbeleid een verbindende factor vormt tussen professionals en organisaties niet normeert, maar vaardigheden vergroot uiteindelijk de druk op de jeugdzorg doet afnemen één taal hanteert naar ouders vanuit verschillende disciplines

De Praktijk Waar zijn wij mee begonnen? Fase 1: Implementatie Triple P een convenant met alle CJG-partners: MD, JGZ (GGD/Icare), BJZ, MEE een lokale (CJG) coordinator gedeelde uitgangspunten op opvoeden en opvoedingsondersteuning een implementatieplan middelen verkrijgen info-materiaal CJG en Triple P afstemmen Professionale verbreding

De Praktijk Wat moet eerst nog beter? Fase 2: basis Triple P op orde interne coördinatie per deelnemende partner aanpassen werkprocessen binnen de organisaties Uitbreiden met de ‘tweede CJG partner-schil’: KO, PSZ, JGZ-artsen/vpk, IB’ers professionele integratie coördinatierol CJG Kun je hier ook de verbinding leggen met het bredere perspectief?? Bv over verbinding met andere beleidstrajecten zoals Vve, brede school, jeugdwelzijnswerk en vrije tijd. Dat je dus vanuit diverse beleidstrajecten moet investeren en afstemmen en dat dat een meerjarig proces is wat moet worden gefaciliteerd en verankerd vanuit integraal jeugdbeleid met een goede aansluiting van lokale en regionale jeugdzorg. Dan kan je op onderscheiden velden investeren in succesfactoren en ontwikkelen afzonderlijke beekjes zich gaandeweg tot een brede rivierbedding.

Het ruggengraat perspectief Hoe daarna verder: Uitdaging! Fase 3: verbreden en verdiepen Verbreden aanbod: Triple P b.v.: Teeners, niveau 4 groep, stepping stones Anders b.v.: vroegsignalering (Samen Starten), sociaal netwerk versterken (Eigen Kracht Conferentie) Verdiepen aanbod: Triple P b.v.: Video Hometraining, Opvoeden Zo Kun je deze sheet invullen in relatie tot praktijk en de stip op de horizon zoals jij die voor ogen hebt voor Noord Veluwe?!!

De Praktijk Uitdaging (Fase 3: verbreden en verdiepen: vervolg) versterken pedagogisch klimaat: Aanbod b.v.: Home Start, Tea Party, Family Factory, Opvoedcursus (ROC), Uitbreiding met partners 3e ‘schil’ b.v.: sportrainers/verloskundigen/ kinderfysiotherapeuten/ logopedisten/ leerplichtambtenaren/(kerkelijk) jeugdwerk Verbindende schakel: ontwikkelen interdisciplinair aanbod voor professionele kwaliteit Monitoring/rapportage en resultaten samen vieren Ook hier nog wat verbinding in de breedte?

verantwoordelijkheid dialoog en partnerschap met jeugd & ouders veilige, stimulerende omgeving leren door positieve ondersteuning positief opvoeden en opgroeien goed voor jezelf (leren) zorgen transparante verwachtingen/ eisen Het wenkende perspectief waar we naar streven als opmaat voor de discussie. aanspreken op eigen kunnen/ verantwoordelijkheid