De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018"— Transcript van de presentatie:

1 Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Financieel mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Meest Behoeftigen (EFMB)

2 Start 2016 “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

3 Waarom deden we het ook al weer?
Aanleiding: “nieuwe” groeiende doelgroep; Nieuwe werkwijze, aansluitend op de uitgangspunten van de veranderende bibliotheek; Bibliotheek als duurzame speler in sociaal domein; EFMB-subsidie: gericht op minst draagkrachtige ouderen; Intensieve inhoudelijke samenwerking tussen de vier bibliotheken. “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

4 Het project activeert in vijf jaar i. s. m
Het project activeert in vijf jaar i.s.m. lokale wijkgerichte ketenpartners potentieel kwetsbare ouderen (tot 130% WSM), door Aan te sluiten bij bestaande netwerken en activiteiten Een transparant en uitvoerbaar activiteitenprogramma Bewustwording van ouderen en hun directe omgeving van het lokale ondersteuningsaanbod Versterking van het sociale netwerk van de ouderen Versterking financiële redzaamheid en digitale vaardigheden van de ouderen Continue volgen van de participatie van de ouderen “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

5 Wat is er tot nu toe gebeurd?
“Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

6 Geregistreerde ouderen tot nu toe september 2016 – april 2018
Amsterdam Den Haag Rotterdam Utrecht Totaal Gepland in 2021 1250 5000 Geregistreerd 510 518 496 438 1962 Nog te werven tot 2021 740 732 754 812 3038 “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

7 Versnellingsplan 2017 Focus op halen van aantallen voor ‘Europa’, en …. Bevestiging ouderen als specifieke doelgroep in het beleid en uitvoering vier bibliotheken; Betere aansluiting bij gemeentelijk beleid ouderen en eenzaamheid; Bestuurlijke afspraken met gemeenten en pas-organisaties. Verbreding naar andere wijken in de steden; Delen van resultaten met bibliotheken rest land. “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

8 Beter aansluiten op de doelgroepen
Afbakenen doelgroep: AOW plus130% WSM; In gesprek met ouderen; Analyseren van onderzoeksgegevens; Gebruikmaken van “big data”; Bijstellen van aanbod/ verwijzing; Samen met ouderen nieuw aanbod ontwikkelen. “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

9 Rol Bibliotheek “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

10 Zichtbaarheid en betrokkenheid van ouderen
Lokale ambassadeurs; Samenwerking met organisaties van ouderen; Naast ouderen gaan staan en hun vragen, belemmeringen en zorgen samen zichtbaar maken en aanpakken. “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

11 Wat betekent dit voor de Bibliotheken
Van kleinschalig project naar Bibliotheek brede aanpak; Outreachend werken, dus ook buiten de Bibliotheek Nauwe samenwerking en afstemming met wijkpartners Alle bibliotheekmedewerkers betrekken; Uitstraling en inrichting van Bibliotheek; Aandacht voor ouderen in hele organisatie Borging Horizontale programmering binnen de Bibliotheek Communicatiebeleid aanpassen “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.

12 Wat doen we samen? Werken aan zichtbaarheid en belang van het project;
Gezamenlijk laten zien wat Bibliotheken doen in het sociale domein voor ouderen; Samenwerking met partners in steden en landelijk; Organisatie van gezamenlijke Themaweken; Scholing en methodiekontwikkeling. “Ouderen in de Wijk is een project van de Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Mira Media. Financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB fonds.


Download ppt "Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018"

Verwante presentaties


Ads door Google