Algemene Ouderavond 7 november Inspectierapport en verbeterplan

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Werkbijeenkomst Resultaatafspraken Vroegschools
Advertisements

Op weg naar het “IKC” en een nieuw onderwijsmodel ‘t Schrijverke, loc
De Ark volop in beweging!
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Realisatie kindcentrum
meerjarig verbeterplan onderwijs
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
hoe gaan we om met verschillen in leercapaciteit
Petra van den Broek Voor gmr Utrecht 13 februari 2009
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
De koers van de St. Josephschool
Het werk van de Inspectie van het Onderwijs binnen het Praktijkonderwijs Flitsbijeenkomst 10, 17 en 25 september 2012 Paul Prior.
Opbrengstgericht werken
Samenwerken aan sterk groen onderwijs Actuele ontwikkelingen 13 november 2013 Alet van Leeuwen.
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Kennisgroep Kwaliteit 1 maart 2013 info Q op bovenschools niveau.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?
Taal en rekenen in beweging!
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Een Zeer Zwakke School, is het te vermijden?
Kwaliteitszorg als ontsluiter voor professionele ontwikkeling op school Opleiden in School (OiS) (V)SO Start-upconferentie.
Informatieve ouderavond mavo 4 24 januari 2013 Welkom!
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Kennisgroep Kwaliteit evalueren van kwaliteit sturen op kwaliteit
25 januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag.
Welkom Informatieavond 26 maart Doel: Doel: Aan het einde van deze bijeenkomst zijn jullie in hoofdlijnen geïnformeerd over: de wijze waarop wij.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
Presentatie zelfevaluatiekader Cor Hoffmans
Saltoschool De Bergen De school voor kinderen groot en klein!
WELKOM.
Handelingsgericht werken
Groepsouderavond 10 september. Agenda uurkoffie en thee uurWelkom door directeur Korte inleiding uurBezoek in de klas van uw kind
Groepsplannen evalueren Dirk van Dijkschool Linda Pereboom
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
PASSEND ONDERWIJS Wat is er veranderd sinds vorig jaar?
Ontwikkelingsperspectief
Excellente Scholen Drentse excellentietraject Dorien zEVENBERGEN Inspectie van het onderwijs.
MKVS meer dan een kindvolgsysteem
AUDITRAPPORT BREDEROCOLLEGE
Kwaliteitsbeleid.
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 De Oranjerie datum onderzoek 12 mei 2015.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
De kwaliteit van het basisonderwijs in het Noorden
Wijzigingen overgang PO-VO Programma Toelichting wijzigingen wet- en regelgeving Verplichte eindtoets Schooladvies Toelating VO Zorgplicht.
Informatie voor ouders van de van Randwijkschool.
ERWD Training ERWD PO - Dag 2. Waar heb je in de auto/trein terug of de volgende dag met je collega’s over gesproken? Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan?
en het leerlingvolgsysteem
Ontwikkelingen toezicht speciaal en voortgezet speciaal onderwijs Cindy Ligt Piet van de Pol.
Basisondersteuning IB-netwerk 12 november Basisondersteuning Zie ook: -in-de-basisondersteuning/
Actieplan Beter Presteren: opbrengstgericht en ambitieus Henk den Boer Coördinerend inspecteur vo Masterclass Amersfoort 17 januari 2012.
Gemeente Rotterdam 23 en 29 maart 2016 Informatiebijeenkomst Leren Loont! en beleidsregel. po, vo.
Toelichting inspectierapport. Agenda Inleiding/welkom Waar kijkt de inspectie naar? Hoe verder? Nog te beantwoorden vragen.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Toezicht op de kwaliteit van onderwijs en de doorlopende leerlijnen 1. Waarom toezicht? 2. Hoe werkt toezicht? 3. Hoe houden we toezicht op doorlopende.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
Veranderend toezicht of hoe het toezicht verandert. LECSO 2015.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
De zorg op onze school Presentatie over de zorg met als uitgangspunt de 1-zorgroute. Petra Vinkestijn IB-er Burg. Westerbeek van Eertenschool Varik.
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek gedifferentieerd toezicht De Vlindertuin datum onderzoek 19 mei 2016.
Stichting Lek en IJssel
Themabijeenkomst 14 november 2016
Ouderavond voor ouders en verzorgers van de leerlingen van CBS de Tarissing
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Transcript van de presentatie:

Algemene Ouderavond 7 november Inspectierapport en verbeterplan

Doel van deze bijeenkomst Informatie geven over de werkwijze van de inspectie. Toelichten van het inspectierapport Toelichting van het verbeterplan 2013-2014 Uitleg geven over de gekozen trajecten Vragen beantwoorden

Aan het eind van deze bijeenkomst Is er ruimte voor het stellen van vragen over de werkwijze Is de inhoud van het inspectierapport helder. Is de inhoud van verbeterplan duidelijk Is er ruimte voor reacties.

“Waarom moeilijk doen, als het samen kan”

Werkwijze inspectie

Hoe gaat de inspectie te werk? http://youtu.be/rwBQ7nqJE6s

Rapport Inspectie

Inleiding Op 17 september 2013 heeft de inspectie onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van het onderwijs en naleving wet- en regelgeving. Analyse uitgevoerd: opbrengsten zijn mogelijk onvoldoende en andere risico’s in het onderwijsleerproces. Op 27 augustus gesprek met het schoolbestuur. Naar aanleiding heeft onderzoek plaatsgevonden om eventuele tekortkomingen vast te stellen.

Onderzoeksopzet 1. Controle van aanwezigheid documenten 2. Toets van informatie van wettelijk verplichte onderdelen in deze documenten. 3. Onderzoek en analyse van jaardocumenten 4. Schoolbezoek, met bezoek aan alle groepen (lessen Taal en Rekenen) 5. Gesprekken met directie en intern begeleider. 6. Gesprek met leraren 7. Eindgesprek met directie en schoolbestuur

Toezichtkader Onderzoek is gebaseerd op het toezichtkader po/vo 2012 en de notitie analyse en waarderingen opbrengsten primair onderwijs. Documenten zijn te vinden op: www.onderwijsinspectie.nl

Hoe wordt er beoordeeld? Indicatoren worden beoordeeld met cijfer: 1. slecht 2. onvoldoende 3. voldoende 4. goed 5. niet te beoordelen Normindicatoren zijn gemarkeerd met * (geven de doorslag of een school (zeer) zwak is . Bij wettelijke vereisten is beoordeeld met ja of nee.

Opbrengsten

Opbrengsten Eindopbrengsten onvoldoende: 3 jaar op rij onvoldoende is zwakke school! Verwachtingen 2014 positief. Opbrengsten tijdens schoolloopbaan zijn voldoende (resultaten lezen, rekenen en begrijpend lezen) Sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen is afgelopen drie jaar voldoende (wordt gemeten met volginstrument)

Leerstofaanbod en tijd

Leerstofaanbod en tijd Leerstofaanbod voldoet aan de kerndoelen. Begrijpend lezen vernieuwde afspraken. Onderwijstijd wordt efficiënt besteed. Evenwichtige verdeling van de onderwijstijd is aanwezig. Aanbod groep 1 & 2 voldoet aan kerndoelen, maar een activiteitenplanning ontbreekt. Hierdoor is de doorgaande lijn op papier niet gegarandeerd.

Didactisch handelen en afstemming

Didactisch handelen en afstemming Kwaliteit van de uitleg is voldoende. Leraren realiseren een taakgerichte werksfeer en zij betrekken de leerlingen in voldoende mate. Aantal groepen is waargenomen dat zwakkere leerlingen verlengde instructie krijgen en / of betere leerlingen sneller aan het werk gaan. Toch is de afstemming onvoldoende. Planmatig werken aan doelen op basis van analyse ligt hieraan ten grondslag.

Didactisch handelen en afstemming De inspectie beoordeelt de afstemming onvoldoende, omdat er geen sprake is van het planmatig werken aan inhoud specifieke doelen per subgroep op basis van analyse. De school voert de zorg onvoldoende planmatig uit. De school evalueert onvoldoende regelmatig de effecten van de zorg. De leerkrachten volgen en analyseren onvoldoende systematisch de voortgang van de ontwikkelingen van leerlingen. Meer aandacht nodig voor verbreding van kennis

Zorg en begeleiding

Zorg en begeleiding Zorgbeleid met duidelijke afspraken en procedures is vastgelegd. Een sluitend systeem van instrumenten en procedures voor het volgen van de ontwikkeling van de kinderen. Leraren volgen de ontwikkeling van de kinderen met methode of niet- methodetoetsen. Resultaten van de toetsen worden te weinig geanalyseerd.

Zorg en begeleiding Daarnaast zijn resultaten onvoldoende leidend voor onderwijsproces. Gerichte handelingsplannen van zorgleerlingen ontbreken. Voor enkele leerlingen zijn deze wel aanwezig, maar is onvoldoende duidelijk welke zorgactiviteiten er zijn uitgevoerd.

Kwaliteitszorg

Kwaliteitszorg School heeft zicht op onderwijsbehoeften van de kinderen en stemt het aanbod hier op af. De wisselingen binnen de directie zorgen voor de het te kort schieten op essentiële onderdelen van de kwaliteitszorg. Analyses van opbrengsten en beleid ontbreken. Zelfevaluatie van de school is van onvoldoende kwaliteit. Borging laat te wensen over.

Kwaliteitszorg Afspraken en procedures zijn vastgelegd, maar er wordt niet altijd naar gewerkt. Schriftelijke rapportage aan de ouders ontbreekt.

Wettelijke kaders

Toezichtarrangement De kwaliteit van het onderwijs vertoont belangrijke tekortkomingen en is als zwak beoordeeld. De school valt hierdoor onder verscherpt toezicht. September 2014 is onderwijskwaliteit aantoonbaar voldoende. Nieuwe inspectieonderzoek in derde kwartaal 2014.

Vervolg Gesprek team / bestuur / inspectie. Verbeterplan opgesteld en besproken met bestuur en inspectie. Verbeterplan uitvoeren Tussentijds evalueren / bijstellen / communiceren. September 2014 onderwijs op orde!

Hoe komen wij er weer bovenop?

Verbeterplan Verbeterplan is een intensief traject voor het team. Actief en intensief aan de slag met de tekortkomingen. Verbetertraject richt zich op: 1. Professionele cultuur en communicatie (onder leiding van Martijn Smit HSA ) 2. Planmatig opbrengst gericht werken (onder leiding van Paula Heemskerk obd) 3. Beredeneerd aanbod groep 1 & 2 (met behulp van collegaschool) 4. Opbrengsten groep 7 en 8 (eigen aanpak)

Verbeterplan Uitvoering, implementatie, borging en bijschaving van de onderdelen zijn gericht om de tekortkomingen op voldoende niveau te brengen. Aanpak resulteert in voldoende beoordeling in september 2014. Schooljaar 2014-2015 verdere aanpak om de tekortkomingen verder op orde te brengen.

Verbeterplan “Wij willen laten zien dat het onderwijs op onze school niet zwak is. Het wordt een zwaar jaar, maar uiteindelijk zullen wij staan waar we willen staan”.

Communicatie Transparant Ouderavond Handout dinsdag 12 november naar alle ouders Handout en inspectierapport 12 november op de website Minimaal 3 x dit schooljaar terugkoppeling d.m.v. een nieuwsbrief Ouderavond aan het einde van dit schooljaar over de stand van zaken.

Tot Slot Situatie van de afgelopen paar jaar is mede oorzaak voor de huidige tekortkomingen. Echter dit is geen excuus. Wij als school willen de zaken op orde krijgen / hebben. Voor ons is belangrijk om met u als ouders te samenwerken. Vertrouwen van u in ons heeft een deuk opgelopen, willen dit graag herstellen. We hebben uw vertrouwen en steun nodig. Kunnen wij op u rekenen?

Vragen, reacties, opmerkingen

Bedankt voor uw komst en uw inbreng.