Semantisatieverhaal:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Advertisements

Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn nicht maakt kleding, ze is een modeontwerper
Semantisatieverhaal: Deze meneer is het brein achter de paperclip
Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw
Semantisatieverhaal: Mijn zoon maakt altijd heel veel rommel
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Hebben jullie ook een huisdier
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Een hele tijd geleden was er een erge storm in Nederland. Deze storm begon aan de kust, bij de zee, en trok landinwaarts, vanaf de.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Weten jullie al of jullie in de zomervakantie op vakantie gaan? Ik sta op het punt om een vakantie te kiezen. Ik ga bijna een vakantie.
Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.
Semantisatieverhaal: Jullie weten dat mijn buurvrouw heel veel kikkers heeft. Die wonen in de vijver in haar voortuin. Bij de buurvrouw voor de deur is.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Heb jij wel eens iets gezegd wat iemand anders kwetst? Dat je iets zegt of doet waardoor iemand verdrietig wordt (of zich beledigd.
Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is tijdens de carnaval, dat betekent in de tijd van de carnaval, een echte prins. Nee, niet de broer van onze koning.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Jullie hadden het vast al wel gehoord
Semantisatieverhaal: Buurman Bob houdt heel veel van mountainbiken
Semantisatieverhaal: Ik las in de krant over een leuke wedstrijd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je welk spel ik heel leuk vindt. Monopoly
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn broertje deed dit weekend mee met een fietswedstrijd. Hij moest 200 km fietsen. Dat is toch absurd? Absurd betekent zo gek dat.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is vaak niet thuis
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik op internet las
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal: Ik was gisteren in Albert Heijn
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Mijn tante heeft een heel groot gezin. Zij zijn met 8 mensen thuis. Zij meldde mij, ze liet mij weten, dat mijn neefjes altijd extreem veel rommel maken. Ze laten altijd van alles rondslingeren. Iets laten rondslingeren betekent iets zomaar ergens neergooien of laten liggen. Gymspullen, broodtrommels, lego, tattooplaatjes van de Albert Heijn, hun gitaar, verfspullen... ze ruimen niks op. De andere kinderen én mijn oom en tante hebben daar veel last van. Al die rommel, het is net een plaag. Een plaag is iets waar veel mensen last van hebben. Waar je ook kijkt, er ligt overal rommel. Er moest een oplossing komen, want mijn oom en tante hadden er echt last van. Ze werden zo chagrijnig van de troep. En omdat zij chagrijnig waren, werd mijn ene nicht ook chagrijnig en daarna de andere 2 nichten ook. Echt, ze droegen de chagrijnigheid aan elkaar over. Overdragen betekent aan iemand doorgeven. Doordat mijn neefjes zoveel spullen laten rondslingeren werd het hele gezin chagrijnig. Maar toen kwam mijn tante in actie. Ze ging iets doen. Ze had op tv een deskundige gezien. Een deskundige is iemand die veel van iets weet. Die deskundige zei dat zo’n rommelig huis een gezamenlijk probleem is. Het is een probleem van elkaar samen. Gezamenlijk betekent met elkaar, samen. En dat iedereen dus moet helpen het huis netjes te houden. Mijn tante maakte een nieuwe huisregel. Eigenlijk heeft ze iedereen opgeroepen. Oproepen betekent iemand dringend vragen iets te doen. Ze zei: elke dag voor het slapen gaan, gaat iedereen opruimen. Dat is verplicht! Verplicht is iets wat moet. En mijn tante is heel erg streng. Als je niet opruimt moet je je zakgeld teruggeven. Zo, dat is streng hè! Het is een boete! Een boete betekent geld dat je als straf moet betalen. Wat vind jij daarvan? gezamenlijk: met elkaar, samen de plaag: iets waar veel mensen last van hebben overdragen: aan iemand doorgeven (bijvoorbeeld een ziekte) in actie komen: iets gaan doen de deskundige: iemand die veel van iets weet melden: laten weten iets laten rondslingeren: iets zomaar ergens neergooien of laten liggen oproepen: iemand dringend vragen iets te doen de boete: geld dat je als straf moet betalen verplicht: iets wat moet

Week 20 – 14 mei 2019 Niveau A Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 20 – 14 mei 2019 Niveau A

melden WAT EEN ROMMEL!

iets laten rondslingeren

de plaag

overdragen

in actie komen

de deskundige

gezamenlijk

oproepen

verplicht

de boete

Op de woordmuur:

gezamenlijk alleen = met elkaar, samen = zonder anderen      Ik vind een rommelig huis een probleem van ons samen, dat we gezamenlijk moeten oplossen.    = zonder anderen   Mijn broer vindt het geen gezamenlijk probleem en vindt dat jij het alleen moet oplossen.  

in actie komen passief blijven = iets gaan doen      Mijn tante komt in actie.    = niks doen   Ik heb er geen zin in. Ik blijf passief.  

iets laten rondslingeren opruimen = iets zomaar ergens neergooien of laten liggen   Mijn neefjes laten veel spullen rondslingeren.  = alles op de juiste plek leggen   Ik ruim alles netjes op.  

Meedansen is vrijwillig. verplicht vrijwillig = iets wat moet   Stoppen als het rood is, is verplicht.  = iets wat mag   Meedansen is vrijwillig. 

heel veel chagrijnige mensen   de plaag   = iets waar veel mensen last van hebben heel veel rupsen       heel veel duiven heel veel chagrijnige mensen

overdragen = aan iemand doorgeven (bijvoorbeeld een ziekte) Ze droegen de chagrijnigheid aan elkaar over. deskundige = iemand die veel van iets weet Ze had op tv een deskundige gezien.

oproepen = iemand dringend vragen iets te doen melden = laten weten Zij meldde mij dat mijn neefjes altijd extreem veel rommel maken. WAT EEN ROMMEL! oproepen = iemand dringend vragen iets te doen Mijn tante deed een oproep voor een nieuwe huisregel.

de boete = geld dat je als straf moet betalen Als je niet opruimt dan krijg je een boete en moet je je zakgeld teruggeven.