De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal: Mijn buurman is vaak niet thuis

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal: Mijn buurman is vaak niet thuis"— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal: Mijn buurman is vaak niet thuis
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is vaak niet thuis. Hij is een prof in judo. Een prof betekent een topsporter die geld verdient met sporten. Hij speelt veel judowedstrijden in andere landen. Vaak met poules. De poule is een groep deelnemers aan een wedstrijd. Mijn buurman komt in heel veel landen. Heel soms is Nederland het gastland voor een wedstrijd. Een gastland is het land dat mensen ontvangt voor een belangrijke gebeurtenis. Mijn buurman vertelde dat hij vorige week in Finland is geweest. Niet om te judoën, maar om luchtgitaar te spelen!! Bij luchtgitaarspelen doe je alsóf je gitaar speelt. Hij deed mee aan een wedstrijd luchtgitaarspelen. Wie het beste luchtgitaar kan spelen, wordt uitgeroepen tot de beste luchtgitaarspeler van 2019! Uitroepen tot betekent aan iedereen bekendmaken. Er zou aan iedereen bekend worden gemaakt wie de beste luchtgitaarspeler van 2019 is. Mijn buurman vertelde me dat de wedstrijd in een stadion was. Zo’n groot sportveld met tribunes eromheen. In een stadion kunnen aardig wat mensen. Aardig wat betekent flink veel. En er waren ook aardig wat mensen. Er waren flink veel mensen! De kaartjes voor het kijken naar de wedstrijd waren uitverkocht! Uitverkocht betekent dat ze niet meer te koop zijn. Mensen die geen kaartje hadden, konden het thuis live op de televisie zien. Live betekent dat het rechtstreeks te zien is. En dat het niet van te voren is opgenomen. Ik heb mijn buurman nog nooit luchtgitaar zien spelen. Ik heb hem gevraagd of hij het wilde voordoen. En dat heb ik gefilmd. Dat ga ik je zo meteen laten zien. Ik vond het heel leuk om te zien. Hij zette de muziek aan en ging van start. Hij begon. En hij barstte gelijk los. Hij ging krachtig beginnen. Zo hé! Het leek echt alsof hij echt gitaar speelde! Kijk zelf maar. Losbarsten = krachtig beginnen van start gaan = beginnen het gastland = het land dat mensen ontvangt voor een belangrijke gebeurtenis de poule = een groep deelnemers aan een wedstrijd de prof = een topsporter die geld verdient met sporten uitroepen tot = aan iedereen bekendmaken aardig wat = flink veel het stadion = een groot sportveld met tribunes eromheen Uitverkocht = niet meer te koop Live = rechtstreeks, niet van tevoren opgenomen van start gaan – beëindigen (kast) prof  - amateur (kast) aardig wat – amper wat (kast)   of als trap met er nog 1 bij te koop – verkopen - uitverkocht (trap) live – opgenomen (kast) poule (label) uitroepen tot (label) stadion (label) gastland (label) losbarsten (label)

2 Week 23 – 4 juni 2019 Niveau A Gerarda Das Mariët Koster
Mandy Routledge Francis Vrielink Week 23 – 4 juni 2019 Niveau A

3 de prof

4 de poule

5 het gastland

6 uitroepen tot Winnaar 2019

7 het stadion

8 aardig wat

9 uitverkocht

10 live

11 van start gaan

12 losbarsten

13 https://youtu.be/piq2PRMiqSs

14 Op de woordmuur:

15 van start gaan beëindigen
= beginnen     Hij zette de muziek aan en ging van start. = afsluiten Hij beëindigde het optreden met een buiging.

16 de prof de amateur = een topsporter die geld verdient met sporten
   Mijn buurman is een prof in judo. = iemand die het doet voor zijn plezier en niet voor zijn werk Deze man is een amateurklusser.

17 aardig wat amper wat = flink veel = zeer weinig
     In zo’n stadion kunnen aardig wat mensen. = zeer weinig Tijdens het huiskamerconcert kunnen amper wat mensen komen kijken.

18 de tribune de stoel het stadion
de tribune = een groot sportveld met tribunes eromheen de stoel De wedstrijd werd in het stadion gehouden.

19 verkopen te koop uitverkocht = dat ze niet meer te koop zijn
Tickets te koop! verkopen = dat ze niet meer te koop zijn te koop De kaartjes voor het kijken naar de wedstrijd waren uitverkocht.

20 de poule uitroepen tot = een groep deelnemers aan een wedstrijd
Hij speelt veel wedstrijden in andere landen, vaak met een poule. uitroepen tot = aan iedereen bekendmaken Wie het beste luchtgitaar kan spelen, wordt uitgeroepen tot de beste luchtgitaarspeler van 2019! Winnaar

21 losbarsten het gastland = krachtig beginnen
Hij barstte gelijk los met het optreden. het gastland = het land dat mensen ontvangt voor een belangrijke gebeurtenis Heel soms is Nederland het gastland.

22 live = rechtstreeks, niet van
tevoren opgenomen Mensen die geen kaartje hadden, konden het thuis live op de televisie zien.


Download ppt "Semantisatieverhaal: Mijn buurman is vaak niet thuis"

Verwante presentaties


Ads door Google