Semantisatieverhaal:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Advertisements

Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
Semantisatieverhaal: Deze meneer is het brein achter de paperclip
Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw
Semantisatieverhaal: Aanstaande vrijdag, dat is de eerste vrijdag na nu, ga ik met mijn buurvrouw naar de bioscoop. Het valt niet mee voor mijn buurvrouw.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon maakt altijd heel veel rommel
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Hebben jullie ook een huisdier
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Routineliedjes Eten en drinken Stamp je voeten Dag, dag allemaal
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Weten jullie al of jullie in de zomervakantie op vakantie gaan? Ik sta op het punt om een vakantie te kiezen. Ik ga bijna een vakantie.
Semantisatieverhaal: Jullie weten dat mijn buurvrouw heel veel kikkers heeft. Die wonen in de vijver in haar voortuin. Bij de buurvrouw voor de deur is.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal: Ik sport elke week, want het is aangetoond dat sporten gezond is. Het is bewezen dat sporten gezond is. Ik doe aan fitness, maar eigenlijk.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Ik hou van puzzelen
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is tijdens de carnaval, dat betekent in de tijd van de carnaval, een echte prins. Nee, niet de broer van onze koning.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Jullie hadden het vast al wel gehoord
Semantisatieverhaal: Weet je welk spel ik heel leuk vindt. Monopoly
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik zag op Youtube iets bijzonders gisteren
Semantisatieverhaal: Mijn broertje deed dit weekend mee met een fietswedstrijd. Hij moest 200 km fietsen. Dat is toch absurd? Absurd betekent zo gek dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Je leert op school allemaal belangrijke dingen hè
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Ik ben een grote fan van zang- en dansprogramma’s op de televisie. Ik ben bijvoorbeeld gek op “Dance Dance Dance”. Kennen jullie dit.
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik woon vlakbij een industrieterrein
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik op internet las
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Bij de vijver van mijn buurvrouw woont al jaren een dikke, groene kikker in een klein huisje. Op een dag kwam er een salamander langs.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Vorige week had ik met mijn volleybalteam een uitje. We gingen bonbons maken en een spel spelen. Bonbons staan erom bekend dat ze erg lekker zijn. Erom bekend staan betekent wat veel mensen ervan weten. Veel mensen weten dat bonbons erg lekker zijn. We maakten luxe bonbons. Luxe betekent iets wat niet echt nodig is, maar wel fijn. We maakten luxe bonbons met héél veel chocolade. Heerlijk! We maakten ze in de vorm van een hartje. Dat is het symbool voor de liefde. Een symbool is een teken met een speciale betekenis. Ik heb de bonbons allemaal al opgegeten! Nu moet ik even minderen met chocola eten, even iets minder nemen, want anders word ik veel te dik. Na het bonbons maken, gingen we een spel doen. Het spel was verstoppertje en het heette “Boeven pakken”. Het was niet gewoon verstoppertje. Nee, het was een uitgebreid spel. Uitgebreid betekent groot, ruim. Het spel had heel veel spelregels. Als de politie je gevonden had, werd je opgepakt. Je werd door de politie neemgenomen. Je moest dan op een speciale plek gaan zitten. Je mocht de andere mensen, die nog verstopt waren, verraden. Verraden betekent iets doorvertellen aan de vijand. Je mocht vertellen aan de politie, de zoeker, waar ze zaten. Er was één speler die niet mee wilde doen en zij zat de hele tijd te zeuren. Ik wilde dat die persoon weg zou gaan: ik wilde van haar af.. Van iemand afwillen betekent wanneer je wilt dat iemand weggaat. Wat een zeurpiet! Bij het maken van de bonbons was er ook al een probleem. Ze is namelijk aan het vasten. Vasten betekent dat je minder eet en drinkt. Ze eet dan geen luxe dingen zoals bonbons. Een andere speler van ons team was niet bij ons uitje. Het uitje was op zondag en deze speler is een christen. Een christen is iemand die in God en Jezus gelooft. En zij wil op zondag graag naar de kerk. De volgende keer moeten we ons uitje maar op zaterdag doen. De christen = iemand die gelooft in God en Jezus Van iemand af willen = wanneer je wilt dat iemand weggaat Vasten = minder eten en drinken De luxe = iets wat niet echt nodig is, maar wel fijn Minderen = iets minder nemen of iets minder vaak gaan doen Verraden = iets doorvertellen aan een vijand Oppakken = door de politie meenemen Uitgebreid = groot, ruim Het symbool = een ding of teken met een speciale betekenis Erom bekend staan = wat veel mensen ervan weten

Week 16 – 16 april 2019 Niveau A Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 16 – 16 april 2019 Niveau A

erom bekend staan

de luxe

het symbool

minderen

uitgebreid ……………….

oppakken

verraden

van iemand af willen

vasten

de christen

Op de woordmuur:

oppakken bevrijden = door de politie meenemen      Als de politie je had gevonden, werd je opgepakt. = zorgen dat iemand niet meer gevangen is          Hij werd bevrijd door zijn advocate.

minderen meerderen = iets minder nemen of iets minder vaak gaan doen       Nu moet ik minderen met chocola eten. = groter of breder maken      Ik ga meerderen met het eten van groente en fruit.

uitgebreid beknopt = groot, ruim = met een kleine omvang       Het was een uitgebreid spel met extra spelregels. = met een kleine omvang      We spelen een beknopt spelletje verstoppertje.

vasten schranzen = minder eten en drinken      Zij eet geen luxe dingen als ze aan het vasten is. = heel veel eten en drinken    Sommige mensen hebben de gewoonte om heel veel te schranzen.

het symbool de vrouw de man de liefde het geloof   = een ding of teken met een speciale betekenis   de vrouw de man de liefde het geloof        

Dit is een eenvoudige reep chocola. luxe eenvoudig = iets wat niet echt nodig is, maar wel fijn   Dit zijn luxe bonbons!   = simpel      Dit is een eenvoudige reep chocola.

erom bekend staan = wat veel mensen ervan weten Bonbons staan erom bekend dat ze erg lekker zijn. de christen = iemand die gelooft in God en Jezus De christen zit in de kerk.

verraden van iemand af willen = wanneer je wilt dat iemand weggaat Omdat zij zo zeurde, wilde ik van haar af. verraden = iets doorvertellen aan een vijand Ze zei waar je verstopt was. Ze verraadde je.