De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Project Verordeningen etc.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Project Verordeningen etc."— Transcript van de presentatie:

1 Project Verordeningen etc.

2 Doel Informeren Ruimte voor verdiepingsvragen
Besluitvorming gemeenteraden half mei 2017

3 Aanleiding Landelijke ontwikkelingen zoals het afschaffen van de eigen bijdrage voor jeugdhulp en de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep; Opgedane ervaringen uit de praktijk.

4 Proces Start project: 9 juni 2016
Vaststelling beleidsregels: 11/18 april 2017 Behandeling in gemeenteraden: mei 2017 Inwerkingtreding: 1 juli 2017

5 Betrokken partijen Werkgroep; vertegenwoordiging uitvoering, beleid en juridische zaken. Wmo adviesraden; adviesrol Beleid en uitvoering; input en toetsing POW, richtinggevend

6 Wijzigingen Wmo (1) Algemeen Gelijkluidende (grotendeels) regelgeving vier gemeenten. Harmonisatie pgb-tarieven en financiële tegemoetkomingen (m.u.v. rolstoeltaxi, taxi en rolstoelbus),uitgangspunt het hoogste tarief Samenvoeging verordening en financieel besluit (CRvB)

7 Huishoudelijke Hulp Uitspraak CrvB: HH valt onder de Wmo 2015 waardoor onze HHT-regeling niet houdbaar is. Aanbieders zijn betrokken in proces. Afweging maatwerkvoorziening versus algemene voorziening. Conclusie: HH als algemene voorziening niet haalbaar en mogelijk. HH als maatwerkvoorziening en HH Basis (voormalig HH1) en HH intensief. HH Basis en HH Intensief (tarief formeel max. 95% ZIN en tarief informeel € 15,40)

8 Wijzigingen Wmo (2) Verordening (2)
Artikel 12 Persoonsgebonden budget In dit artikel is als gevolg van de uitspraken van de CRvB opgenomen hoe de hoogte van een PGB voor de verschillende voorzieningen wordt vastgesteld. Artikel 13 Bijdrage in de kosten van maatwerkvoorzieningen en PGB’s Dit artikel is opgenomen, zodat voor de cliënt in één oogopslag duidelijk is in welke gevallen en voor hoe lang een eigen bijdrage wordt opgelegd. De eigen bijdrage wordt opgelegd en geïnd door het CAK. Ook de berekeningsmethodiek van het CAK is opgenomen in dit artikel. Artikel 16 Verhouding prijs en kwaliteit levering voorziening door derden In dit artikel is de AMvB opgenomen dat gemeenten de opdracht geeft een vaste of reële prijs te vragen van aanbieders. Artikel 20 Tegemoetkoming meerkosten als gevolg van beperking of chronische problemen In dit artikel worden twee vormen van vergoedingen die vallen onder de Wmo geregeld. Ten eerste de meerkostenregeling voor alle cliënten met een laag inkomen met een beperking of chronische ziekte. Ten tweede zijn in dit artikel de verschillende financiële tegemoetkomingen voor zover mogelijk geharmoniseerd Artikel 22 a en 22b Opschorting betaling uit pgb en onderzoek kwaliteit en recht- en doelmatigheid pgb Deze artikelen bieden de mogelijkheid om bij een vermoeden van fraude de SVB te verzoeken tijdelijk de betalingen van het PGB op te schorten en onderzoek te verrichten. Artikel 23 t/m 23 f Beschermd wonen en opvang Op verzoek van de centrumgemeente Groningen, als uitvoerder voor de 23 Groninger gemeenten van beschermd wonen en opvang, is de exacte tekst van hen in onze verordening opgenomen.

9 Wijzigingen Wmo (3) Nadere regels
Artikel 8 Terugbetaling bij verkoop Dit artikel is ten gunste van de cliënt gewijzigd. Indien de cliënt bij verkoop van de aangepaste woning een bedrag moet terugbetalen aan de gemeente wordt er hierbij wel rekening gehouden met de reeds betaalde eigen bijdrage. Artikel 9 Vervoersvoorzieningen Dit artikel is op het punt van de verstrekking van een autoaanpassing verduidelijkt. Expliciet wordt aangegeven dat er geen auto of rolstoelbus meer wordt verstrekt. Daarnaast is in algemene termen aangegeven dat de auto of rolstoelbus waarvoor een aanpassing wordt gevraagd, wel in redelijke staat moet verkeren en nog langdurig kan worden gebruikt. Artikel 16 Eenmalige uitkering bij faillissement/overlijden Dit artikel is nieuw en ziet op de situatie dat de zorgverlener die een PGB ontvangt, dat inkomen plotseling door het overlijden of faillissement van de budgethouder verliest. De zorgverlener kan dan bij SVB een verzoek indienen om nog maximaal 4 weken te worden uitbetaald, mits er nog voldoende budget beschikbaar is.

10 Wijzigingen Wmo (4) Niet geharmoniseerd Maximum kilometers collectief vervoer. Leek 21 km en ziekenhuizen Drachten en CS Groningen puntbesteming en de overige WK-gemeenten 30 km. Vervoersvoorzieningen rolstoeltaxi, taxi en rolstoelbus. Dit zijn “oude” voorzieningen en juist afgeschaft in Leek en Grootegast.

11 Wijzigingen Jeugd (1) Verordening Samenvoegen verordening en financieel besluit (CRvB) Differentiatie pgb-tarieven Begeleiding Individueel en Begeleiding Groep. Pgb-tarieven zijn niet geharmoniseerd met Wmo.

12 Wijzigingen Jeugd (2) Nadere regels Andere opzet en nadere uitwerking begrippen in afzonderlijke bepalingen. Uitbreiding voorwaarden formele ondersteuning. Deze zijn gericht op borging kwaliteit. Afschaffing vrij besteedbaar bedrag.

13 Vragen?

14 Einde


Download ppt "Project Verordeningen etc."

Verwante presentaties


Ads door Google