Stand van zaken arbocatalogus

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Workshop Implementatie Arbo Catalogus SW
Advertisements

Programma (in willekeurige volgorde)
Model RI&E Sociale Werkvoorziening
Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Railverkeerslawaai: in de greep van Europa (?)  uur: Opening  uur: Europese Geluidpolitiek  (Mads Bergendorff, Internationale Unie van Spoorwegen.
Workshop Lock-out Tag-out Try-out
Arbonieuws voor uw bedrijf * Arbocatalogus op internet • Digitale RIE is geactualiseerd en aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving. De RIE sluit goed.
Arbeidsrisico’s in de zorg
In samenwerking met 13 maart 2014.
Instrument en methodiek Door projectgroep NFU (Anke, Ellen, Els, Roel)
De Arbocatalogus van de Sport. Een arbocatalogus Waarom tot stand gekomen Een ‘oplossingenboek’ Hoe je aan de arbowet kunt voldoen niet vrijblijvend Voordelen:
Verduurzaming gemeentelijk scholen 's-Hertogenbosch Leo de Koster, afdeling Maatschappelijk Vastgoed 26 september 2013.
Facilitair management in de zorg en duurzaam Adriaan van Engelen, directeur Milieu Platform Zorgsector
Ongevallen en Opvolging
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
De OR en de Arbocatalogus
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen NAJAARSCONFERENTIE 23 November 2010 Hoe implementeer ik de Arbocatalogus SW?
RI&E faculteit biomedische technologie
Maaike Sauerborn-Ribbens Arbo ambassadeur SOM
Het SER-advies voor een nieuw grenswaardenstelsel: verantwoorde zorg voor gezondheid in Europees perspectief Bob Koning Secretaris Arbeidsomstandigheden.
Wetgeving Trillingen C.J. Dietvorst Arbeidsinspectie Vakgroep Arbeidshygiëne.
5 x beter werken is gezond. Bijzonder project 1 x 5 partijen.
Werken in cabines betekent:
1 MPZ Project Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de zorg.
Startbijeenkomst benchmarking Publiekszaken
Netwerkdag 15 april Implementatie Handhaving in de VR 2 Workshop Implementatie Handhaving in de VR Robert Luinge 15 april 2009.
Crisismanagement in de zorg: communicatie op het grensvlak met het openbaar bestuur 1 november 2012 Marco Zannoni.
Vrijwilligersbeleid Samen werken aan de toekomst November 2005.
Workshop VVT 23 juni 2011 Joanne Kloosterboer
De arbocatalogus VVT in de praktijk
Medezeggenschap levert op Ondernemersontbijt TPN West 17 maart 2011 Pieter van der Have.
Pensioenen bij ODS BV in 2005 St. Pensioenfonds ODS BV november 2006.
Implementatie arbocatalogi bij de EMCO-groep Probleem of uitdaging?
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Arbowet 2007 Jan Laemers Directeur Bouw Arbeidsinspectie
NEFEB Arbo bijeenkomst
Toelichting Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) Archiefwet 1995
Werknemers Vakbonden buiten spel?.
Introductie Arbocatalogus Textiel en Tapijt
Arbocatalogus voor Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT)
1 Workshop Werkdrukverkenner Marie-José van RijnMinisterie SZW Eric VerhoogABF Research.
[  Gefeliciteerd met de Arbowet!] Miriam Smits 19 december 2005.
Programma van Eisen Mobiele Data Terminals (MDT)
De rol van de OR bij incidenten en onderzoek
Gezonde werknemers in Vervuilde grond Sectoraanpak Grond- Weg- en Waterbouw Leoniek van der Vliet, Programmaleider GWW.
Minor Financieel advies en ondersteuning Verzekeringen, week 6 bedrijfsverzekeringen W.H. Korthouwer Week 5 Zorg-en inkomensverzekeringen.
Project sociale veiligheid in de scholen (BVE) Wat beoogd het project? Hoe willen we dat vorm geven? Wat moet het opleveren?
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Sociale Veiligheid in het MBO
Kennisbank Veilig werken
ARB(eids)O(mstandigheden
2 Ongevallen…..een risico?
ARBEIDS- OMSTANDIGHEDENWET
STELLINGENSPEL.
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
Functiecreatie… Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening BREED hoe laat je het werken in de praktijk Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening.
Mantelzorgkaart Aan de slag op het werk Aan de slag met mijzelf Aan de slag thuis mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en het ministerie van.
VGN Ledenondersteuning bij Inspectie SZW-onderwerpen 2012 Aart Bertijn, senior beleidsmedewerker, VGN Anne Marie ‘t Hart, juridisch beleidsmedewerk er,
© 2014 | pagina 1 van 8 5xbeter 28 oktober 2014 Utrecht Wiel Brand Bestuurder Metaal FNV Bondgenoten.
Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 Drs.D.E.(David) Zijlmans RA.
Wat kun je doen tegen werkdruk
Programma Bouw 1 juni 2017 Michel Schenk George Vrolijk.
Veilig en gezond werken
Evaluatie project arbocatalogi
Vertrouwen en Talentontwikkeling Flexibel en Veilig
Nadere uitleg gewenst()
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Arbocatalogus 13 januari 2019.
Transcript van de presentatie:

Stand van zaken arbocatalogus Wie is er verantwoordelijk? Wie voert het werk uit? Hoe ver zijn we nu? Wat is de planning? Waar lopen we tegen aan bij: Geluid Oplosmiddelen Veilig werken met machines Heatstress Fysieke belasting Het Hot Item “werkdruk”

Wie is er verantwoordelijk? TIC VG le-den Karto- flex leden Centrale voorziening Arbo VNP DB 6x / j Verbond P&K 2x / j Werknemers-vertegen-woordiging Werkgevers-vertegen- woordiging Beleid Implementatie Sector Ontwikkeling

Wie is er verantwoordelijk? In het Verbond P&K hebben zitting: In het DB hebben zitting: Een bestuurder van FNV Bondgenoten Eén bestuurder vakbonden Een bestuurder van FNV Kiem Een bestuurder van CNV BedrijvenBond Een bestuurder van De Unie De voorzitter van Koninklijke Kartoflex De voorzitter van VG De voorzitter van Koninklijke VNP Een “bedrijfsbestuurslid” van Kon.Kartoflex Een “bedrijfsbestuurslid” van VG Een “bedrijfsbestuurslid” van Kon. VNP De directeur van Kon. VNP De secretaris van Koninklijke Kartoflex De secretaris van Kon. Kartoflex De directeur van VG De directeur van VG De directeur van Koninklijke VNP Bestuurlijk coördinator CVA Bestuurlijk coördinator CVA Inhoudelijk coördinator CVA Inhoudelijk coördinator CVA

Wie doet de uitvoering? Meeleesgroepen Centrale Voorziening Arbo (CVA) van het Verbond P&K Bestuurlijk coördinator Marco Diekstra (secretaris bij Kon. VNP) 1 dag / week Inhoudelijk coördinator Frits Buddenberg 4 dagen / week Sparringpartner Hester Konijnenberg Adviseur ARBO FNVBondgenoten Meeleesgroepen FNV-CNV / VG / VNP / Kartoflex

Hoe ver zijn we nu? De organisatie is uitgediscussieerd en opgezet! Door het Verbond zijn de onderwerpen gekozen! Eerste twee onderwerpen + het algemene deel zijn ontwikkeld volgens het schrijfschema! Deze twee liggen ter toetsing bij de arbeidsinspectie! Website www.verbondpk.nl wordt gemoderniseerd en aangepast voor de catalogus. Detailplanning voor 2008 is opgesteld en de globale planning voor de komende jaren

Schrijfschema Beschrijving van het gevaar / risico Grenswaarden Wettelijke waarden Branchespecifieke waarden Oplossingen Bronmaatregelen Overdrachtmaatregelen Persoongebonden maatregelen  Voorbeelden good practice Bronnen en informatie Externe links Begrippenlijst Bijlagen

De planning 2008

Planning komende jaren!   2007 2008 2009 2010 Activiteit Q1 Q2 Q3 Q4 Arbocatalogus Algemeen deel productie toetsing Geluid Oplosmiddelen Werken met machines Fysieke belasting Heatstress Intern transport inrichting werkplek Beeldschermwerk Trillingen Gevaarlijke stoffen Valgevaar Werkdruk productie in HR-platforms toetsing in HR -platforms PSA 2011

Geluid Aanpak volgens het arbo-convenant is één op één overgenomen. De geluidreductiefactor (GRF) blijft gewoon van kracht, ook voor toekomstige investeringen. Arbeidsinspectie heeft zijn akkoord inmiddels toegezegd.

Oplosmiddelen Aanpak volgens het arbo-convenant is één op één overgenomen. Inclusief het achtergronddocument en de checklist om problemen snel op te sporen en op te lossen. Discussie over alcohol is in de SER gevoerd, een advies is naar de minister van SZW. Arbeidsinspectie heeft aanvullende eisen gesteld, die huiswerk opleveren. Inhoud dient aangepast op verdwijnen MAC-waarde, de reach-regels en alcohol-grenswaarde Validatie tussen concentratiemetingen en blootstellingmetingen moet op termijn door branche gebeuren.

Veilig werken met machines Branche-inspectieproject van de Arbeidsinspectie levert opmerkelijke resultaten. 70% van de bedrijven krijgen één of meer opmerkingen en 70% van die opmerkingen hebben te maken met arbeidsmiddelen. 70 à 80% van de opmerkingen is terecht en/of eenvoudig op te lossen. Sociale partners en AI hebben in de vorm van een workshop met elkaar inhoudelijk de opmerkingen geëvalueerd. Twee onderwerpen n.l. het handmatig doorleiden van papier of kartonmachines en de afscherming van in-liners, resp. vouwplakmachines krijgen sectorspecifieke aanpak.

Veilig werken met machines Rondom de twee onderwerpen zijn werkgroepen aan de slag. Zij zijn gevraagd voor de zomer een advies uit te brengen aan het Verbond P&K. Advies moet over te nemen zijn in de catalogus!

Heatstress Aanpak volgens het arbo-convenant is één op één overgenomen. Bij veel bedrijven is het heatstress-protocol inmiddels operationeel.

Fysieke belasting Aanpak volgens het arbo-convenant is één op één overgenomen. Het instrument biedt een goede basis voor het overgrote deel van de mogelijke fysieke problemen. De bijzondere problemen worden door de methode onderkent.

Werkdruk Werkdruk is een relatief begrip. In 2002 is het onderzocht door middel van de VBBA-methode. Methode levert een relatieve scoren en geen directe oplossingen. Werkdruk is OK maar werkdrukproblemen zijn dat niet. Werkdrukproblemen kent veel aspecten!

Werkdruk-beleving v.d. werknemer(s) Werk-inhoud Veran-de-ringen Com-muni-catie Moti-vatie Vaardig-heden Thuis-situatie Werkdruk-beleving v.d. werknemer(s) Team en collega’s Belo-ningen carrière Werk-stress Manage-ment Werk-omstan-dighe-den

Werkdruk Aanpak van werkdrukproblemen kan het beste op een brede integrale manier. Het is geen specifiek arbeidsomstandighedenprobleem maar een beleidsaandachtspunt van het personeelsbeleid in brede zin! Daarom wordt het een serieus aandachtspunt van de HR- platforms van de brancheverenigingen. De bestuurders zijn met die platforms bekend.

Tot slot Zijn er nog vragen?