Bestuurlijk Akkoord Toekomst GGZ

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Informatiebijeenkomst cliëntenraden en cliëntenorganisaties Verpleging, Verzorging & Thuiszorg 22 mei 2014.
Implementatie van IPS in Nederland: is het uitvoerbaar?
Innoveren voor gezondheid
Ervaringen in samenwerking
Hoe kunnen we elkaar versterken?
DE EERSTE LIJN IN HET NIEUWE REGEERAKKOORD
Van Dwang en Drang naar HIC
Complexiteit zorg. Van A naar Beter onderwijs op weg naar deskundige professionals Joost Kamoschinski.
Kadernotitie Participatiewet
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Veranderingen in rol Familieraden
Wmo-AWBZ in regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden
Veranderingen in de zorg
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
Decentralisatie AWBZ april 2013
Project Wot nieuwland.
Gelukkig oud worden CDA GELDERLAND Janny Bakker 13 mei 2013.
Cliëntenraden en zorgzwaartebekostiging. 2 Adviesrecht Invoering van zorgzwaartebekostiging heeft gevolgen voor de interne begroting van de instelling.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Maatschappelijk Aanbesteden
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Diseasemanagement in de praktijk
Voorzitter programmacommissie NPO
ZUID-HOLLAND NOORD. Pilot Integrale ondersteuningstoewijzing Zuid-Holland Noord (Holland Rijnland) KETENAANPAKJEUGDKETENAANPAKJEUGD.
Toekomst van familieparticipatie in de ggz
MonodisciplinaireMultidisciplinaire Zorggroepen
Begeleidingsplannen GGZ
Trimbos-instituut De Consumer Quality Index Stand van zaken Bob van Wijngaarden Studiedag Het Binnenste Buiten 26 maart 2008.
Zelf aan de slag met patiëntenparticipatie
Forensische (F)ACT Symposium Resocialisatie 18 april 2013
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
Agenda Rivierduinen in vogelvlucht
Een vloeiende GGZ.
OT 1 Prijs Prestatie 15 augustus 2014
De 3 D’s in Hof van Twente De overgang van Jeugdzorg, AWBZ begeleiding en Participatiewet naar de gemeente per 1 januari 2015.
De beweging in het Sociaal Domein: kans of ramp? 8 oktober 2014
GGZ Netwerkbijeenkomst Midden Limburg 26 juni
Hervorming langdurige zorg
Stand van zaken & Beheersstructuur
“Samenwerken is een keuze”
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Huisartsenzorg & integrale zorg
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
1 Van inkoop voor de klant naar zorg voor de klant De rol van cliëntenraden in het inkoopbeleid Auke Jelle Kingma 3 oktober 2014.
Beleidsinformatie Jeugd
Van zorgen voor naar zorgen dat
Inhoud presentatie Trends Doelen regeerakkoord Meerwaarde Wlz
“Hoe ver is Friesland” programma: uur: Welkom door dagvoorzitter Jan de Keijzer uur: Dementiezorg, hoe ver is Friesland? Roelof Jonkers
Regionaal Transitiearrangement Jeugdzorg Zuid Limburg.
Landelijke studiedag Ypsilon 14 november 2015 Het succes van goed wonen.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Werkgroep integrale bekostiging Jeugd Resultaten werkgroep integrale bekostiging Bijeenkomst GGZNederland woensdagmiddag 9 maart.
Beschermd wonen.
© Karakter |pagina 1 Kinder- en jeugdpsychiatrie Mw. Irene Koopman Kinder- en jeugdpsychiater Clustermanager Behandelzaken Gelderland.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Regio Nijmegen Presentatie Decentralisatie AWBZ & Jeugdzorg en het gedwongen kader 4 november 2013.
Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz
Kansen voor nu en in de toekomst Den Bosch, 17 maart 2016
Rivas Zorggroep de beste partner van de huisarts !?
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Bestuurlijk Akkoord Toekomst GGZ 2013-2014 de ontwikkelingen die ingezet zijn met het Bestuurlijk Akkoord GGZ Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de overheveling van de jeugd-GGZ in 2015? Presentatie voor de werkgroep j-GGZ, mei 2013

Wat stond er in het BA GGZ? Gezamenlijke afspraken over de toekomst van de GGZ: Verschuiven patiëntstromen: versterking 1e lijn (POH-GGZ), generalistische basis GGZ, verschuiving van 2e lijn naar 1e lijn Ambulantisering Kwaliteitsprogramma Destigmatisering Transparantie (ROM) + zorgvraagzwaarte Invoering prestatiebekostiging Financieel: 2,5% groei Tal van andere onderwerpen: drang en dwang, e-mental health, hoofdbehandelaarschap, top-GGZ, afbakening pakket, vermindering administratieve lasten etc.

Kwaliteitsprogramma 2 x 3 mln subsidie vanuit BA GGZ Oprichting Landelijke Samenwerkingsverband Kwaliteitsstandaarden in de GGz (LSKS GGz) door NVvP, NIP en LPGGZ. 2 x 3 mln subsidie vanuit BA GGZ Domein van LSKS is de GGZ voor volwassenen, kinderen en ouderen, w.o. ook de verslavingszorg en de forensische GGZ. Doel is de planmatige, continue verbetering en innovatie van de beroepsuitoefening van professionals in de GGZ door het ontwikkelen en verspreiden van multidisciplinaire kwaliteitsinstrumenten, zoals de multidisciplinaire richtlijnen, zorgstandaarden, (beroeps)normen, instrumenten voor effectmeting (zoals ROM) en toegankelijke cliëntversies -> meerjarenprogramma

…..Kwaliteitsprogramma In LSKS GGz participeren de GGz-veldpartijen, zoals cliënten, beroepsverenigingen, GGZNL en ZN. Het Nationaal Kwaliteitsinstituut, onderdeel van het Zorg Instituut Nederland, erkent LSKS in haar doelstelling. Uitgangspunten bij de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden zijn kwaliteitsverbetering, cliëntgerichtheid en kostenbeheersing M.b.t. j-GGZ: V.w.b. continuïteit van zorg is het van belang dat er in de richtlijnen aandacht is voor: de aansluiting van zorg tussen 18- en 18+ de aansluiting tussen somatiek en ggz het verband tussen psychopharmaca en gesprekstechniek

Transparantie In de GGZ is er in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in Routine Outcome Monitoring (ROM); GGZN en ZN hebben afspraken gemaakt over de aanlevering van ROM-gegevens aan de Stichting Benchmark GGZ (SBG); De doelstelling van SBG is het inzichtelijk maken van de behandeleffecten van veelvoorkomende stoornissen. Door het inzichtelijk maken van behandeleffecten kunnen zorgaanbieders onderzoeken welke verschillen er zijn in effectiviteit van behandeling tussen locaties, afdelingen of therapeuten. Zorgverzekeraars kunnen kijken naar de verschillen in effectiviteit tussen GGZ-instellingen. In het BA GGZ is het belang van transparantie en ROM onderschreven en zijn afspraken gemaakt over de aanlevering aan SBG door partijen (NVVP, NIP en LVE) die dat voorheen nog niet deden

Zorgvraagzwaarte BA GGZ: “Partijen onderkennen dat inzicht in de relatie tussen zorgvraagzwaarte en de kosten nodig is voor de inkoop van doelmatige zorg.” Goede ontwikkeling: werkgroep heeft indicator ontwikkeld Moet nog verder doorontwikkeld worden (nog beperkt voorspellende waarde) Streven is indicator per 2014 op de factuur te krijgen Privacy telt zwaar: advies CBP

Drang en dwang Streven om gebruik van dwangtoepassingen verder terug te dringen; Visie: - alleen dwang als ultimum remedium; - bij separaties altijd mogelijkheid voor persoonlijk contact; - separatie zo kort, humaan en veilig mogelijk; - bij langere separatie na 1 wk interne en na 6 wkn externe consultatie Registratie van dwangtoepassingen m.b.v. de Argus-dataset, aanlevering aan landelijke database Nieuwe wet verplichte GGZ (opvolger Bopz) maakt ook ambulante dwang mogelijk

Destigmatisering BA GGZ: “Partijen vinden het van belang dat mensen met een psychische aandoening, ook zij met ernstige aandoeningen, de ruimte in de samenleving ervaren om uit te komen voor hun ziekte en als gelijkwaardige burgers te worden behandeld. Dit bevordert de deelname van mensen psychische aandoeningen aan de maatschappij, de arbeidsparticipatie en het herstel van burgerschap van de patiënt zelf.”

Destigmatisering Stichting Samen Sterk Tegen Stigma krijgt subsidie vanuit BA GGZ (2x 1 mln) voor de uitvoering van hun plan van aanpak. Dat kent 3 deelprojecten: Stigma en werk Stigma en ambulantisering Stigma in de zorg Cultuurverandering – zoals destigmatisering – kost tijd!

Ambulantisering In het BA GGZ staat de ambitie om de huidige totale beddencapaciteit in de periode tot 2020 fors af te bouwen met een derde t.o.v. 2008 en deze afbouw te substitueren d.m.v. ambulante zorg. Zorgverzekeraars en aanbieders maken lokaal afspraken over mogelijkheid, inhoud en tempo van deze ambulantisering omdat de lokale uitgangssituaties verschillen.

Ambulantisering In het Directeurenoverleg uitwerking BA GGZ verder gesproken over de achterliggende visie: cliënt staat centraal: wil in de eigen omgeving behandeld worden, wil een baan of andere zinvolle dagbesteding en wil vrienden en sociale contacten; herstelconcept: niet alleen van gezondheid, maar ook van burgerschap; integrale benadering: waar nodig (bijv. bij EPA) ondersteuning op meerdere levensdomeinen (wonen, werk, inkomen, dagbesteding, sociale contacten) -> ambulantisering is dus niet alleen een zaak van de zorg een opname moet worden gezien als een intermezzo in de ambulante behandeling i.p.v. zoals het nu soms is: ambulante behandeling als nazorg na de klinische opname. Nulmeting 2008 + monitor door Trimbos (1e uitkomsten sept)

Wat is ambulantisering? Uit onderzoek blijkt wat cliënt wil: Vrienden Werk Woning Behandeling zoveel mogelijk in de eigen omgeving

Wat willen bereiken met ambulantisering? -> Dat cliënt met een (ernstige) psychische stoornis de regie over zijn leven behoudt en naar vermogen deelneemt aan de maatschappij; -> Dat kan beter als hij in zijn eigen omgeving wordt behandeld. 3 pijlers: 1) Bevorderen uitstroom 2) Voorkomen van instroom 3) Bevorderen participatie -> NB. destigmatisering!

Bevorderen uitstroom Aantal volwassen personen dat behandeld wordt in de tweede lijn, uitgesplitst naar verblijfplaats: KLINIEK BESCHERMDE WOONVORM THUISSITUATIE EPA OGGZ - 32.000 EPA 16.600 11.000 99.700 Disease management 1.400 350 158.100 Common disorders 500 150 283.300 Shadow disorders TOTAAL 18.500 11.500 573.100

Voorkomen instroom

Bevorderen participatie

Vragen? Reacties?