Handreiking Beleidsplan Veiligheidsregio

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Risico- & crisiscommunicatie in de Wet Veiligheidsregio’s
Advertisements

Module B: De ‘Whole School Approach’
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
Presentatie Brandweer Naam Regio/Gemeente…
Signalering nafase anticiperen op omslagpunten
Project Incidentbestrijdingsplan Vaarwegen Oost-Nederland
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
Registratie. Waarom? Registratie Registratie kan: - input voor besluitvorming zijn - basis voor coaching zijn.
AISHE cursus Beleidscyclus na de audit 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Besturen zonder bestuur
Logonet024 Wat moeten we er mee? moeten. logonet024 Wat ontmoeten we er mee?
Integraal Gezondheids Management in het MKB Kansen en Weerstanden Horeca Gouda
COMPETENTIEONTWIKKELING
Regionalisering brandweer/doorontwikkeling VRU
Governance van de informatievoorziening
bedrijvenvereniging Weststad/ De Wijsterd 25 maart 2014
Samenwerking werkveld - HAN
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
III Procesdenken in de praktijk
Incidentscenario transport gevaarlijke stoffen
Presentatie op Flitsbijeenkomst ICO Taal & Rekenen
Netwerkdag 15 april Implementatie Handhaving in de VR 2 Workshop Implementatie Handhaving in de VR Robert Luinge 15 april 2009.
Het nieuwe Besluit Bedrijfsbrandweren status en ontwikkelingen
Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding Informatiemanagement in de veiligheidsregio.
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
Missie, visie, strategie & jaarplan
Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen
Kiezen voor Certificering NMKG/ StimulansZ netwerkmiddag 12 oktober 2006 Gerrit Jan Schep.
30 mei 2002 Kennis- en Informatiemanagement Prof. mr A.I.M. van Mierlo.
Planvorming, van oud naar nieuw, van papier naar een werkende organisatie ir. Ad van Leest.
Workshop Afstemming van beleids- en crisisplannen met de buurregio’s en potentiële crisispartners Maarten Spoel Veiligheidsregio Kennemerland Verslag door:
Niets nieuws onder de zon
Maatschappelijke Stage Brandweer Noord-Holland Noord …. -…. -……
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
Workshop Van referentiekader naar een Regionaal Crisisplan.
Welkom op de stoompan Werkgroep SGT Driebergen, 17 augustus 2011.
Marktgroep Digitaal Werken
Van risicoprofiel naar een beleidsplan VRU
Governance van de informatievoorziening
De (T)OR en de bestuurder
Kwaliteitscriteria 2.1 VTH-taken.
Presentatie meerjaren-OTO-beleidsplan
Richtlijnen voor de casustoets
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
KWALITEIT EN ORGANISATIE WEEK 2 Schpa 2.57.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Thomas Belmans Marijn Peeters
Concern Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Waar is de VRZHZ voor! Risicobeheersing Risicovoorlichting Veiligheidsmanagement 112 Redden en blussen Technische.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Gemeenteraad Boekel Veiligheidsregio Brabant-Noord Paul de Vet, Afdelingshoofd Crisisbeheersing en Rampenbestrijding.
Stand van zaken proces GOR bij GGD’en Resultaten inventarisatie april 2012 Laura Rust GGD Nederland
Regionaal Risicoprofiel Ruud Bitter Coördinerend Functionaris / Lid Veiligheidsdirectie Commissie Bestuur, financiën en toerisme 2 september 2015.
1 Brandweer Gelderland-Midden Vergadering Commissie Bestuur 26 mei 2015.
Certificering van assetmanagement
Informatiebeleid, een basis voor beleidsresultaten Onderzoek door de Delftse Rekenkamer naar het informatiebeleid van de gemeente Delft 16 mei 2012.
Samenwerken aan planvorming Steven Vischer, gemeente Moerdijk RIONEDdag 2016, 4 februari.
Continuïteit van de Samenleving Strategische Agenda Renee Linck Uitvoerend projectleider November 2015.
Brandweer Vernieuwde brandweerzorg Dordrecht 22 april.
BRANDWEER ZuidWest Drenthe Presentatie gemeenteraad Hoogeveen Albert-Jan Giethoorn Districtscommandant Brandweer ZuidWest Drenthe.
Veiligheidsregio’s Mw. Williët Brouwer Nationale Veiligheid Regionaal Op Orde Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Concept-voorstel nieuwe opzet programmabegroting t.b.v. de Raadswerkgroep ‘strategisch sturen met programma’s’ 18 februari 2010.
Project Continuïteit van de Samenleving Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio’s Themaweek uitval nutsvoorzieningen Veiligheidsregio Zeeland.
Impactanalyse Omgevingswet Haarlem
Toekomstige veranderingen:
Presentatie Korpschef G.H.P.K. Huijser van Reenen
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Transcript van de presentatie:

Handreiking Beleidsplan Veiligheidsregio Presentatie 13 mei 2009 Nico van Os / Angelica Molter

Basis van beleidsplan Beleidsplan is gebaseerd op wettelijke vereisten maar…. Besef van urgentie is fundament Welk probleem lost beleidsplan op? Integreer bestaand beleid

Wettelijke eisen Artikel 12 Het bestuur van de veiligheidsregio stelt ten minste eenmaal in de vier jaar een beleidsplan vast, waarin het beleid is vastgelegd ten aanzien van de taken van de veiligheidsregio. 2. Het beleidsplan omvat in ieder geval: een beschrijving van de beoogde operationele prestaties van de diensten en organisaties van de veiligheidsregio, en van de politie, alsmede van de gemeenten in het kader van de rampenbestrijding en de crisisbeheersing; een uitwerking, met inachtneming van de omstandigheden in de betrokken veiligheidsregio, van door Onze Minister vastgestelde landelijke doelstellingen als bedoeld in artikel 31; een informatieparagraaf waarin een beschrijving wordt gegeven van de informatievoorziening binnen en tussen de onder a bedoelde diensten en organisaties; een oefenbeleidsplan; een beschrijving van de niet-wettelijke adviesfunctie, bedoeld in artikel 9, onder b.

Methodiek Handreiking als landelijk format vorm maar keuzes zijn regiospecifiek Interviews met partners (investeren in partnerschap) dragen bij aan hoger bewustzijn met betrekking verschillende aspecten beleid veiligheidsregio Multidisciplinaire benadering Baseren op strategische noties risicoprofiel Met deelplannen steeds dieper. Beleidsplan is strategisch

Beleidsplan zelf Hoofdstukindeling beleidsplan: Het beleidsplan De veiligheidsregio Het risicoprofiel Risicobeheersing Incidentbestrijding Herstel uit een ontwrichte situatie Informatiemanagement Kwaliteitszorg en kennismanagement

Het beleidsplan Gaat over het plan zelf Grondslagen Plandoelstelling Partners Wijze van besluitvorming Beleidsafstemming leeswijzer

De veiligheidsregio Omschrijving regio Missie en visie Organisatie en taken Strategische doelstellingen Sterk regionaal bepaald Procesdenken en gerichtheid op samenwerking zijn voorwaardelijke competenties management Veiligheidsregio

risicoprofiel Strategisch risicoprofiel is basis strategische keuzen Risicobeeld Risicoduiding Risicoanalyse risicobeleid Ervaringen tot nu toe in ZHZ

risicobeheersing Visie op risicobeheersing Uitgangspunten en doelstellingen van beleid beleidsrealisatie Wie en wat hier voor nodig? Wat zelf en wat beïnvloeden? Scope Wettelijke en niet wettelijke advisering Ook controle en handhaving Aan voorkant maar ook dynamisch volgend

Incidentbestrijding Visie op incidentbestrijding Uitgangspunten en doelstellingen van beleid beleidsrealisatie Specifieke en generieke voorbereiding Opleiden en oefenen multidisciplinair in hoofdlijnen opnemen Hoe ver gaan (VR, kolommen, partners) Samenwerking andere regio’s (kennen en gekend worden)

Herstel uit een ontwrichte situatie Visie op herstel Uitgangspunten en doelstellingen van beleid beleidsrealisatie Nog weinig aandacht

Informatiemanagement Visie op informatiemanagement Uitgangspunten en doelstellingen van beleid beleidsrealisatie Is meer dan ICT Hou ambities reëel. Liever korte haalbare slagen dan eindeloos vergezicht Is ook een cultuuronderwerp

Kwaliteitszorg en kennismanagement Visie op Kwaliteitszorg en kennismanagement Uitgangspunten en doelstellingen van beleid beleidsrealisatie Keuze voor kwaliteitssysteem Hoe borgen we kennis?

Afronding Het gaat om proces, niet om papier Hou het ook leuk! Vragen?