Verzipping van de thuislozen?. 1. Stadslucht maakt vrij  Voor ’80: Thuisloosheid onder de noemer ‘Daklozen’  Vanaf ’80: De VDVO (Vereniging der Vlaamse.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het hulpverleningsbeleid van de OCMW’s aan de daklozen
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
Persoonlijke Toekomstplanning
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Zorgcoöperaties.
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Rechtstreeks Toegankelijk Hulpaanbod (RTH). Uitgangspunten RTH Perspectief 2020 Kritische succesfactor: voorhanden zijn van ruim aanbod van rechtstreeks.
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
PROJECT  Woonvorm  Mensen met psychiatrische problemen  Hebben geen ziekenhuisbehandeling meer nodig  Minimale zelfstandigheid  Tijdelijk.
Justitie & hulpverlening
Nieuwe Wmo – Platform VO
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Bedrijfsbezoek ‘Active Ageing’
MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG Tine Van Regenmortel
Een pleidooi pro-domo Rien Foulon.
Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.”
Trajectbegeleiding Maya Delafontaine 1BaSWC.
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
De opkomst van de middeleeuwse stad
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Zorg nieuwe stijl.
Symposium ICURO 27 oktober 2011 Art. 107 en het sociaal werk op de eerste lijn Ludo Serrien.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
De oudere persoon na 10 jaar patiëntenrechten
Zorgdragen voor anderen: wat komt er in de praktijk van terecht? Femmianne Bredewold 3 oktober 2014.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Transitie langdurige zorg
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Een toekomstbestendige zorg? Definitie Duurzame Ontwikkeling: Sluit aan op de behoeften van het heden Toekomstige generaties voorzien in hun eigen behoeften.
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Lokale besturen en de Regierol in het woonbeleid.
Presentatie ledenbijeenkomst Viteria d.d dagen decentralisaties, Een zegen of een vloek? Tonny van Hensbergen, Federatie Opvang “Ieder mens.
Functie 2B: ambulante langdurige zorg Samenwerking met de eenheid 511 UMC Sint-Pieters ziekenhuis Modaliteiten uitbouwen voor een goede samenwerking tussen.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
Administrateur-generaal
Doorstromen in de Rotterdamse maatschappelijke opvang. Cas Barendregt, Barbara van Straaten & Carola Schrijvers.
Perspectief van de cliënt
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
BEMOEIZORG IN HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK PREVENTIE VAN UITHUISZETTING Lore Assez.
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Innovatie in Juridische Dienstverlening Jelle van Veenen.
Evangelisch Begeleidingscentrum Klaas van der Hoeven.
Nu al in de zorg?. Wat betekent de overgang voor de budgethouders PAB of PGB? Wat betekent de overgang voor de mensen in de voorzieningen? Persoonsvolgend.
Masterclass Marketing voor kleinere zorgorganisaties 2013 Jan Verschuren BTN Saskia ter Kuile In voor zorg!
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Zorgmijding in de verstandelijke gehandicaptenzorg Jannie Boomsma, december 2008.
Er was eens /1891 : wet ter beteugeling van de landloperij en de bedelarij.
Lokaal, Sociaal en Beleid Een problematiek in viervoud
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Wheermolen-Oost Sloop-nieuwbouw 1.
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Geïntegreerde zorg als utopie?
Thema 4 Integratie van mensen met een verstandelijke beperking
De week van de vrijwilliger
Wmo beleid in de Drechtsteden
Innovatie in Juridische Dienstverlening
Thema 4 Integratie van mensen met een verstandelijke beperking
JEUGDzorg - voor wie?.
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Dak- en thuisloosheid in Leuven Op weg naar een lokale strategie
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Verzipping van de thuislozen?

1. Stadslucht maakt vrij  Voor ’80: Thuisloosheid onder de noemer ‘Daklozen’  Vanaf ’80: De VDVO (Vereniging der Vlaamse Onthaalhuizen) vindt dat ze de ‘thuisloosheid’ hebben ontdekt.  Private en publieke opvanginitiatieven: Wederaanpassing en disciplinering van dakloze landlopers en bedelaars.  Half open regime = Arbeid binnen de muren was de remedie voor een minimale resocialisatie (in open lucht) => Stadslucht maakt vrij!  De VDVO wil het gesloten circuit openbreken

2. De open zee van een CAW  1 e fusiegolf (’95): Verplichte cesuur plaatsten tussen de ambulante en de residentiële werkvormen. Thuislozenzorg voelt dit aan als wantrouwen! De cesuur werd uiteindelijk opgeheven en de zorg voor thuislozen kon zich in de CAW’s geleidelijk van residentiële naar de ambulante werkvormen verspreiden.  Ontankering = Een proces dat start met woon- en relatieproblemen die tijdig gekeerd moeten worden om chronische thuisloosheid te voorkomen. => vraag naar hulpverlening!

3. Verschaling is verschraling  De zorg voor de thuislozen moest geleidelijk wijken voor de ruimere aandacht voor minder kwetsbare groepen. En de thuislozenzorg is geen speerpunt meer in het bereik van de meest kwetsbare mensen. =>Die zorg verschraalde: nieuwe opdrachten voor breder publiek met dezelfde middelen

 Uiteindelijk was er geen afbouw van de thuislozenzorg, maar een rijker aanbod voor het publiek die gemakkelijk van de ene naar de andere hulpverlening konden gaan. (vb: van een vluchthuis naar scheidingsbemiddeling) => Verscheidenheid nam toe  Besluit: Nieuwe samenspel van diverse zorgvormen: meer toegankelijke en duurzame zorg, ook voor thuislozen. Organisatievergroting en gerichte reconversie van werkvormen zorgen voor diversiteit binnen de organisatie. (Het lukt in de meeste CAW’s)

4. De heilzame groep  Soms: Weigering van de moeilijkste groep (vb: iemand die naar alcohol ruikt) => Dat leidt tot rudimentaire => Dat leidt tot rudimentairebed-bad-brood-opvang zonder groepsbegeleiding.

 Die mensen terug proberen te herankeren in de samenleving => Een groepsaanbod dat: ° Sociale vaardigheden versterkt ° Lotgenoten laat ontmoeten ° Lotgenoten laat ontmoeten ° Mensen een sociaal netwerk laat uitbouwen in de omgeving (Dat hoef niet residentieel te gebeuren!) ° Mensen een sociaal netwerk laat uitbouwen in de omgeving (Dat hoef niet residentieel te gebeuren!)

5. De betere klant  Straathoekwerk, begeleid wonen, zorgwonen,… moest de grootste aandacht krijgen.  ‘Meest kwetsbare thuislozen’: Chronische thuisloze mensen die in de grootstad trachten te overleven.  Waarom kiezen voor meest kwetsbare groep? => in groep kunnen zij leren communiceren, leren praten en luisteren.

 Ze hoeven niet meer geweigerd te worden als lastige klanten => Als wonen niet meer betaalbaar is voor onze mensen, laat thuislozen en welzijnswerkers dan samen burgerlijk ongehoorzaam zijn (we kunnen ethisch toch niet aanvaarden dat mensen op straat sterven?!)

6. Wil je het kort houden?  Men wil geen tijdslimiet op de begeleiding, maar men wil ook niet opdraaien voor het falen van andere sectoren.  Er is behoefte aan langdurige begeleiding. (Samenwerking met andere sectoren!)

7. Inclusief subsidiebeeld  De verantwoordelijkheid moet gedeeld worden met andere voorzieningen uit andere sectoren.  CAW’s zijn niet geëquipeerd om alle gaten te vullen of om nieuwe voorzieningen uit de grond te blijven stampen => goede afspraken! + selectieve opname van de andere sectoren goed blijven opvolgen.  De meest kwetsbare mensen vanuit andere sectoren worden aan ‘de maatschappij’ overgelaten. De kwetsbare thuislozen kunnen dat niet aan zonder blijvende steun.

Besluit:  CAW’s hebben een identiteitsprobleem: Meer dan scheidingsbemiddeling is er in en om de CAW’s actiebereidheid nodig om samen werk te maken van een goede zorg voor de meest kwetsbare thuislozen!