De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”."— Transcript van de presentatie:

1 Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”

2  Van contactpunt D.O.P. …..: fysieke aanwezigheid, uitwisseling, cliënten ontvangen i/e bestaande C.A.W. locatie.  Naar   Gezamenlijk op bureau zitten: doorverwijzing cliënten, vb. naar CLB  Samen onthaal? Waar kunnen we samen aan de slag?

3  Ik heb cliënten naar het CLG doorverwezen. De cliënt kon zijn vragen niet genoeg duidelijk maken voor de medewerker, dan word ik betrokken. Het is een proces.  Van een CAW : kreeg ik de vraag om samen met de cliënt na te denken hoe hij zijn leven zo goed en aangenaam kan organiseren. We zijn gestart met vraagverduidelijking, met het beeld van de persoon te schetsen, te zoeken naar zijn capaciteiten, mogelijkheden, passies, en ook naar manieren waarop het wel lukte in het verleden en wat anders kan, om van daaruit tot een mogelijk plan te komen. De samenwerking met de CAW collega’ s is heel belangrijk in dit proces; ze nemen het verhaal binnen “het gerecht” op, ze kunnen concrete stappen zetten, vanuit de begeleiding kunnen ze op voorbeelden komen die de beeldvorming meer mogelijk maakt. Die collega is ook steeds aanwezig op de gesprekken en neemt er actief aan deel.  Crisis werking (onthaal). Een actieve samenwerking, de CAW - collega nam eerder de dringende praktische kant voor zich en samen konden we nadenken over de andere delen van het proces. Op een bepaald moment was de crisis voorbij, waren de zaken een beetje geregeld en is de cliënt gestopt.  Deelwerking aan het woonbegeleidingswerk gelijkaardig verhaal: medewerker CAW neemt de praktische kant op en samen werken we aan het proces binnen een ondersteuningsplan. Dit proces is nog maar gestart. Nieuwe wegen….

4  Het verhaal van Maria die na een verkeersongeval de draad in haar leven terug opnam, maar nu na enkele jaren bijkomende ondersteuningsvragen heeft. Maria klopt aan met vragen naar nrth - VAPH ondersteuning.  Ondersteuningsvragen:  Een aantal huishoudelijke taken zijn fysiek te zwaar geworden, hoe kunnen we dit anders oplossen?  Hoe andere mensen uit de omgeving ontmoeten ?  Hoe overzie ik wat ik vandaag ga doen?  Op wie kan ik terugvallen als mijn echtgenoot er niet is?  Als ik het emotioneel moeilijk heb bij wie kan ik terecht?  steungroep/netwerk: Piet ( mut.), Geert ( huisarts ), Mieke (welzijnschakels), Rik ( CAW ), Hanne ( RTH – vaph ), Annick ( D.O.P. )  Oplossingen: ( community care )  Gezinszorg + aanvraag erkenningen via mut.  Ontmoetingen met anderen: welzijnschakel  informele netwerken  Emotionele ondersteuning: CAW ( lokaal welzijnshuis)  Plannen en organiseren: RTH – vaph  2 x per maand. Nieuwe wegen….

5 Of oude wijn in …..

6 Casus De Speling Steven wordt dit jaar 21 jaar. Het is zijn laatste jaar in De Speling, een internaat waar hij reeds 14 jaar is. Na De Speling zou Steven terug thuis gaan wonen. Voor de ouders, is het geen evidentie. Samen met Steven is een heel traject doorlopen om na te gaan wat hij graag zou willen doen. Hier kwam uit dat hij graag vrijwilligerswerk zou willen doen, het liefst iets met computers. Voor hem is het wel belangrijk dat iemand dit mee kan opvolgen zodat hij bij iemand terecht kan als hij problemen ondervindt, een nieuw takenpakket krijgt,... Een dienst begeleid werk zou dit kunnen opnemen, maar het is wachten tot een open plaats. Idealiter zou begeleid werk aansluiten meteen op zijn verblijf in De Speling, maar dat kan helaas niet. in De Speling zelf doet Steven ook al stage. De stage vindt plaats in de omgeving rondom De Speling zelf. Nu kan De Speling of OpMaat wel mee op zoek gaan tijdens het laatste jaar naar vrijwilligerswerk meer in de buurt van Steven zelf en al een dag in de week opstarten. Maar na De Speling kan dit niet blijven opgevolgd worden. In deze situatie zou RTH een grote meerwaarde kunnen betekenen. Zij kunnen dan na De Speling wel meteen opstarten en verder blijven opvolgen. Zo is de overgang van de minderjarigenwerking naar een meerderjarigenwerking wel vlotter en mooi aansluitend. Tussen kant en wal


Download ppt "Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”."

Verwante presentaties


Ads door Google