De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Oikonde Brugge-Oostende Dienst voor pleegzorg Oikonde Brugge – Oostende 050-33 43 17 of 059-40 25 42.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Oikonde Brugge-Oostende Dienst voor pleegzorg Oikonde Brugge – Oostende 050-33 43 17 of 059-40 25 42."— Transcript van de presentatie:

1 Oikonde Brugge-Oostende Dienst voor pleegzorg Oikonde Brugge – Oostende info@oikondebrugge.beinfo@oikondebrugge.be 050-33 43 17 of 059-40 25 42

2 4. Team meerderjarigen

3 “De kracht van pleegzorg voor volwassenen bestaat net uit de evenwaardige deelname van de cliënt en de netwerkleden/vrijwilligers aan het zorgproces.”

4 Zorgvormen Gastgezin Logeergezin Wonen met Ondersteuning van een Particulier (WOP) Woonbegeleiding Woonproject ‘Dorpsstraat’

5 Gastgezin Een tijdelijke of langdurige opvang van een volwassene met een beperking in een gastgezin. ‘Gezin’: ruime interpretatie.

6 ‘Moeder was er niet meer en vader moest naar het rusthuis. Alleen wonen was veel te ingewikkeld voor mij en daarom mocht ik bij mijn zus gaan wonen. Opnieuw samenwonen was niet altijd makkelijk. Toen hebben wij met mensen gesproken van een dienst voor pleegzorg. Er is daarna veel veranderd. We hebben afspraken gemaakt en mijn kamer heringericht met een zetelhoek en TV. In het weekend zijn wij naar Bokrijk geweest. Ik vind het geweldig dat ik bij mijn zus mag blijven wonen.’ (Victor, 48 jaar)

7 Logeergezin Een tijdelijke en afgelijnde opvang in combinatie met het verblijf in een gastgezin. Verblijf gedurende een vooraf afgesproken periode in een geschikt logeergezin. Al dan niet op regelmatige basis.

8 ‘Onze dochter Mieke heeft het syndroom van Down. Eén weekend per maand logeert ze bij haar logeergezin. Mieke is er graag en ze zorgen goed voor haar. Ze voelt er zich welkom en mijn vrouw en ik krijgen op die manier de kans om op adem te komen.’ (Fernand, papa van Mieke)

9 Wonen met Ondersteuning van een Particulier (WOP) Volwassenen met een beperking wonen zelfstandig en worden ondersteund door een steunfiguur (particulier) uit hun familie, netwerk of buurt.

10 ‘Ik wist niet dat je met zoveel rekening moest houden als je alleen wil wonen. Gelukkig had ik een buurvrouw die mijn brieven voorlas en zei wat ik moest doen. We hebben nu een begeleider van een dienst voor pleegzorg. Samen maakten we een contract en vaste afspraken. Zo word ik iedere vrijdagavond uitgenodigd bij mijn buurvrouw, dan neem ik al de post mee die ik gekregen heb en kan ik al mijn vragen stellen. Alleen als er iets echt dringend is, ga ik tussendoor bij haar langs.’ (Marleen, 28 jaar)

11 Woonbegeleiding Het begeleiden en (helpen) ondersteunen in de groei naar meer zelfbepaling. Binnen WOP of andere zorgsituaties.

12 Woonproject ‘Dorpsstraat’ Een huis in de rij voor volwassenen met een beperking die alleen willen (leren) wonen.

13 Visie op wonen ‘Mijn broer is eigenlijk mijn belangrijkste begeleider en niet Peggy (begeleidster voor pleegzorg).’

14 Visie op ondersteuning Wat kan de gast zelf? Waar heeft de gast hulp bij nodig? Wie kan de gast hierbij helpen? Cfr. ondersteuningskringen

15 Visie op ondersteuning 1.Familie en vrienden 2.Collega’s, vrijwilligers, kennissen, buren 3.Algemene diensten waar iedereen terecht kan 4.Specifieke diensten enkel voor mensen met een beperking 1+2 = Sociaal netwerk 3+4 = Sociaal vangnet

16 ‘John wou in het ouderlijk huis blijven wonen nadat zijn moeder was overleden. Hij vond zelf dat Pol, zijn postbode, hem daar het best kon in helpen. Hij heeft trouwens veel vertrouwen in Pol en Pol kent hem reeds langer dan 20 jaar. Daarenboven komt hij er dagelijks langs op postronde en helpt hij met de brieven die John niet kan lezen. Op vraag van John werd Pol ingeschakeld als particulier en vertrouwensman.’ ‘Overdag ga ik werken en ontmoet ik mijn collega’s. Daarbuiten ontmoet ik mensen uit de buurt, in de winkels, in de straat. De buurman helpt mij ook af en toe met een of ander klusje.’

17 Werking van Oikonde Wie kan er bij Oikonde terecht? Welke ondersteuning biedt Oikonde? Aanvraagprocedure? Financiële onkostenvergoeding?

18 Wie kan er bij Oikonde terecht? Erkenning VAPH Pleegzorg/WOP Particulier of gastgezin is geen partner, zoon/dochter of ouder van de volwassene met beperking Volwassene staat met een vraag pleegzorg/WOP op de CRZ met urgentiecode 1 of 2

19 Welke ondersteuning biedt Oikonde? Geregelde huisbezoeken en gesprekken op dienst afhankelijk van de nood; Samenwerking met het sociaal netwerk; Elke werkdag bureaupermanentie van 9u tot 12u30; 24u op 24u permanentie; Verzekering; Onkostenvergoeding.

20 Wat verwacht je van de ondersteuning? Concrete taken: administratie, vragen i.v.m. zelfredzaamheid, dagbesteding, vrije tijd, vakantie, tewerkstelling, gezinsondersteuning, uitwerken van toekomstperspectieven. ZORG OP MAAT

21 Financiële onkostenvergoeding Voor gastgezin: persoonlijk aandeel volwassene + opleg VAPH; Voor particulier: vergoeding door VAPH.

22 ‘Pleegzorg is zorgen voor een thuis zonder zorgen. Het is zorgen op maat. Soms intens, soms op een afstand. Sommige mensen met een handicap willen graag zelfstandig wonen. En met een ruggensteuntje lukt het velen. Ook dat is pleegzorg!’


Download ppt "Oikonde Brugge-Oostende Dienst voor pleegzorg Oikonde Brugge – Oostende 050-33 43 17 of 059-40 25 42."

Verwante presentaties


Ads door Google