Presentatie Slimmer werken in het voortgezet onderwijs Startbijeenkomst 16 juni 2009 / maatregel 8: zie www.rbbbb.nl/8www.rbbbb.nl/8.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
Advertisements

Kwaliteit en onderwijstijd
De relatie tussen visie doelstellingen toetsing leertrajecten Een “innige band” !
Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Gespreksthema's CAO-BVE
• •Vak: scheikunde •Titel: veiligheid in het lab •Leerniveau: havo-vwo •Leerjaar: 3.
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
Kom verder. Saxion. Leergang digitale didactiek in een ICT rijke omgeving.
Welke koers vaart het Zuyderzee College?
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Kandinsky College Malderburchtstraat
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
KENMERKEN VAN EEN STERK ICT-BELEID Jan Saveyn 5 maart 2007.
ISchool Koll groepje Maarten, Rob, Jason, Elmina, Paola en Daisy Docent John Hukom.
Lijn in NLT ? Henriette Kok Baukje Lobregt
Onze missie is leidend. Deze legitimeert ons bestaansrecht in de regio
Opbrengstgericht werken
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Bétapartnersconferentie
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
De kracht van HBSoftware B.V Onze kracht is branchekennis. Wij begrijpen wat vastgoedontwikkeling is. Wij weten wat de prioriteiten van het management.
Titelpagina.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Optimale Parkinsonzorg
1.Oplossingen voor vergrijzing vinden 2.Vernieuwing van binnen uit stimuleren; scholen zelf aan zet 3.Leren van en met elkaar InnovatieImpuls Onderwijs.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Resultaten onderzoek op het Twents Carmel College Magda Bruin Taaltuin twente en de inzet van Muiswerk.
Slimmer omgaan met personeel Dorinde Brands Adviseur Expertisecentrum LEEFtijd 28 augustus 2008, Arnhem.
Veldwerk bovenbouw havo en vwo
Presentatie Jesse*B en Stefan*F
PROGRAMMA WELKOM KENNISMAKING RECTOR IMPRESSIE INTRODUCTIEDAG
TRANSVISIE ZORG Gert Bekendam
moderniseren van het curriculum.
Ict in het voortgezet onderwijs Didactiek in Balans 2011 Onderzoeksuitkomsten 6 april 2011.
De kubus van CSPE succesfactoren!
Op weg naar de groenste school, resultaatverantwoordelijke teams (RT’s)
GOED ONDERWIJS Eigen onderwijskundig concept (volledig leren), drie belangrijke pijlers: activerende didactiek; veel aandacht voor vaardigheden; volledig.
Arbeidsvoorwaarden en perspectief werkgelegenheid
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Als je nog geen idee hebt …
Ouderavond De Doornick Onderwerp: Wel/geen continurooster?
 E-learning business case Frank Klabbers. Infolearn  Infolearn  Leeromgevingen, content-multimedia ontwikkeling training en onderwijskundig advies.
AVS Leerling bij de Les!® 1 Leerling bij de Les!® Algemene Vereniging Schoolleiders.
TEAMTEACHING Hannah Wielenga Hogeschool Utrecht / Landelijk Ontwikkelpunt NLT 5 juni 2009 Met dank aan: Sjaak Luijtjes – Vader Rijn College.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 B ETER ONDERWIJS MET DIGITAAL LEERMATERIAAL : DROOM OF WERKELIJKHEID ? Alfons ten Brummelhuis Arrangeursdag.
Informatiebijeenkomst gemeenteraden ‘Transitie’ 11 en 12 juni 2013 Presentatie door: Pietsje Hulshoff en Heinrich Winter.
Onderzoekateliers Een eerste stap naar partnership?
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Informatieve ouderavond Inrichting schoolorganisatie Th.J.Rijkenschool
‘Het IKC: wat worden kinderen, ouders en medewerkers daar wijzer van?’ Margriet Hofstee, Kinderopvang Zonnekinderen.
Werkdruk en de mr Annemieke Schoemaker Trainer/adviseur.
Krimp als motor voor beweging
Hans van der Rijst – steunpunt BEST
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Kenmerken NLT Interdisciplinair keuzevak Tweede Fase
Gespreksthema's CAO-BVE
23 maart 2017 profilering.
Lerarentekort 6 september 2017.
Grip op stress, tijd en Welkom, mijn naam is Annemiek Tigchelaar en ik ben de eigenaar van Werkdrukverlager. Wij helpen je met grip op je stress,
Student-centered learning Student-centered learning is het proces waar bij studenten makkelijk kunnen leren plannen, tactieken toepassen om het studeren.
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
In gesprek over werkdruk
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Activernde didactiek & passende werkvormen
Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met
Van school met een Agile mindset - de impact van Agile op jongeren
19 juni 2019 in 't Spant in Bussum
Aan de slag met werkdruk: nieuwe plannen uit de sector
Transcript van de presentatie:

Presentatie Slimmer werken in het voortgezet onderwijs Startbijeenkomst 16 juni 2009 / maatregel 8: zie

Slimmer werken ‘ Slimmer werken in het onderwijs is het aanbrengen van verbeteringen of vernieuwingen die betrekking hebben op het werkproces van personeel in het onderwijs waarbij de leeropbrengsten van leerlingen op niveau blijven of toenemen en die duurzame opbrengsten voortbrengen voor de schoolorganisatie en het onderwijspersoneel’

Maatregelen om arbeidsproductiviteit te beïnvloeden: Toepassing van ICT Klassenvergroting Organisatorisch (‘anders organiseren’) Taakverdeling en taakherschikking tussen leraren en assistenten Taakverdeling en taakherschikking tussen leraren en leerlingen Teamvorming van leraren Indirect Professionalisering van leraren/management (Team)beloning (op basis van leerprestaties)

1. Verticale deelschool Kenmerken: Vast klein docententeam verticaal verantwoordelijk voor een groep leerlingen Een ‘kleine’ school binnen een ‘grote’ school met een eigen onderwijsconcept

2. Dagdelenonderwijs Kenmerken: Meerdere leraren van hetzelfde vak begeleiden, in blokken van een dagdeel, samen een grote groep leerlingen Leraren maken gebruik van verschillende onderwijsvormen, afhankelijk van de behoefte van leerlingen

3. Serious gaming Kenmerken Computerspel wordt ingezet om traditionele leermethoden te ondersteunen en uit te breiden. Computerspel dat naast “fun” ook leerdoelen kent. De speler moet een leerdoel bereiken vaak in competitie zodat de speler zichzelf kan verbeteren.

4. Nakijkassistent Kenmerken: Nakijkassistent neemt een deel van het nakijkwerk van docenten over. Docenten geven meer fte les om uren te nakijkassistent te bekostigen (lesgeven is leuker dan nakijken)

5 Aanstormende docenten Kenmerken Leerlingen uit de hogere havo-/ vwo-klassen ondersteunen docenten in het onderwijsproces De leerlingen hebben een volwaardig jaarcontract voor 4 uur per week Docenten geven vooraf aan wanneer zij gebruik willen maken van een aanstormend docent Werkzaamheden worden in overleg bepaald, afhankelijk van de competentie van de leerling en de vraag van de docent

Opbrengsten Organisatie Op lange termijn vermindering lerarentekort (minder docenten nodig) Meer ondersteuning van leerlingen biedt een beter leerklimaat/ betere resultaten Organisatie biedt oplossing voor docenten met te grote werklast Lesuitval neemt af, minder ziekteverzuim, reductie schooluitval, minder coördinatoren/ management nodig door decentraler organiseren Innovatieve uitstraling, efficiëntere benutting beschikbare onderwijstijd

Opbrengsten Personeel Veel plezier en voldoening, beter informeler contact, gemotiveerde leerlingen, werk is afwisselender “kost veel, maar vergt minder”, ‘we maken gebruik van elkaars expertise’ Minder werkdruk, stress en piekbelasting Hechter team en betere teamsfeer Meer lucht in het curriculum Differentiatie in takenpakket Kortere lijnen en gezamenlijk verantwoordelijk, tijdwinst door alleen vergaderen met mensen waar je wat mee hebt

Tips “Docent moet gemotiveerd zijn om zo te gaan lesgeven” “Draagvlak binnen de sectie moet goed zijn” ‘Schoolorganisatie moet docenten de ruimte geven om te kijken wat het beste werkt’ ‘Docenten met durf, lef en sociale vaardigheden’ “Durf het oude systeem volledig los te laten!” Overleg, communiceer, probeer uit en evalueer

Samenvattend: Inzet van “nieuwe” functionarissen of het creëren van nieuwe functies is geen doel op zich maar vraagt om een visie op onderwijs, een vertaling van die visie naar de gewenste en noodzakelijke personele bezetting en om draagvlak op alle niveaus in de organisatie