Beleidskader in bullets In de bijlagen van het beleidskader worden voorbeelden gegeven van uitwerkingen van de thema’s. Dit overzicht is samengesteld.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Programma Sociaal Domein Project AWBZ-Wmo April 2014.
Het Groeiboek: Wat staat er in en wat kan je ermee?
Centrale werkwinkel D:
Voorbereiding stelselwijzigingen Transitiebureau en VNG
Projectteam hersenletselcentra: een brug van zorg naar welzijn
1 Conferentie ‘Van pakketmaatregel naar pakketidee’ Bestuurlijke conferentie ‘van pakketmaatregel naar pakketidee’ Henk Castelijns, manager MEE ZOB Brabant.
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
“VRAAG OM DE HOEK, WERK OM DE HOEK” “Innovatie van persoonlijke dienstverlening aan huis” PROJECTPLAN MIDDEN - BRABANT.
Jet Bussemaker Samenwerking tussen zorg, welzijn en wonen.
Voeding en Dieet Zorgmodule Presentatie hoofdlijnen inhoud projectplan.
PGB ‘Breed’ ‘Maak gebruik van het persoonsgebonden budget;
Beleidsregel Geïntegreerde Eerstelijnszorg en Innovatie
Het Landelijk Platform GGz heeft van het Ministerie van VWS in 2006 het project Programma Lokale Versterking toegewezen gekregen.
Reïntegratie, dat regelen wij zelf
Ment Gillissen. Ervaringen eerste ronde  Algemeen: oordeel Programmaraad kwaliteit valt tegen! Veel geld gaat naar:  Grote patiëntenorganisaties; 
Nieuwe Wmo – Platform VO
Voorzitter programmacommissie NPO
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012.
Medezeggenschap en ondersteuningsplannen
Zorggroep Fysiotherapie Zutphen Oost Achterhoek. De stand van zaken, hoe staat het ervoor? Zorgstandaard Integrale bekostiging Ketenzorgorganisatie Monodisciplinaire.
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Hersenletsel.nl De nieuwe patiëntenvereniging voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel:
Patiëntperspectief op kwaliteit van zorg
NME: kiezen, leren, meedoen
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Lokale acties en campagnes alcohol en drugs Werkgroep lokale acties en campagnes.
Jongeren Preventie Team
Instellingssubsidies: basisactiviteiten kerntaken
Kwaliteitscriteria; wat, waarom en hoe? Lisenka van Loon, projectleider NFK 19 april 2010.
Alliantiedagen 2011 Verweer en Vernieuwing Zorg om zorg - CG-Raad Marijke Hempenius.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Integrale zorg een stap verder brengen
Regionale samenwerking 3D Jeugdzorg Wmo/Awbz Participatie.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
5 maart 2010 Monitor AWBZ, cliëntenorganisaties samen aan de slag Inleiding Wim van Minnen, directeur CSO.
Zorgverzekeringswet sociale verzekeringen die de risico’s van ziektekosten dekken
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Kwaliteit en beleid Kwaliteit (eigenschap) De meest neutrale definitie van kwaliteit is: het geheel van eigenschappen van een object, waarbij een object.
Dé vereniging voor mensen met MS en hun betrokkenen.
{ Cliënt participatie Regio Arnhem. Gemeenten regio Arnhem: Arnhem Doesburg Duiven Lingewaard Overbetuwe Renkum Rozendaal Rheden Rijnwaarden Westervoort.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Prestatie afspraken met Union1 Prestatie afspraken Gemeente Oud-Beijerland en Union Commissie Ruimte + Commissie Samenleving 3 december 2008.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
ESF Sociale Innovatie Regio Holland Rijnland – Hilde de Boer.
Communicatie over veranderingen in zorg en welzijn – gemeenten en zorgaanbieders Saskia ter Kuile communicatiemanager In voor zorg! 24 feb 2015.
Gemeenten op weg naar hun CJG Overzicht van de ondersteuning vanuit VNG en Jeugd en Gezin.
Algemene Ledenvergadering 19 mei Agendapunt 1 Opening en mededelingen bestuur - Hoger beroep dhr. Alsemgeest.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Bijeenkomst zorgtafel J&O
IMPLEMENTATIE KWALITEITSKADER
Stichting De Waaier Presentatie 30 november 2017.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Problemen of kansen ? Verstedelijkingsdruk wonen / werken recreatie
Cliëntenraad Sociaal Domein
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Medezeggenschap en ondersteuningsplannen
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Samen waar mogelijk Landelijk regionaal.
Uitkomst Quickscan Kampen
KOH staat voor Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg Hét expertisecentrum voor geaccrediteerde nascholing en taakherschikking in de eerste lijn.
Rijk van Nijmegen Bondgenotenbijeenkomst
Transcript van de presentatie:

Beleidskader in bullets In de bijlagen van het beleidskader worden voorbeelden gegeven van uitwerkingen van de thema’s. Dit overzicht is samengesteld om het nadenken over thema’s te faciliteren.

Instellingssubsidies: basisactiviteiten kerntaken –Lotgenotencontact: Lotgenotenbijeenkomsten; Telefonische hulplijn; Jubileumbijeenkomsten; Ontmoetingsdienst chatbox. –Voorlichting: Folders, brochures, nieuwsbrieven; Themadagen symposia congressen; Lezingen; Telefonische informatielijn; Opzetten en onderhouden van informatiepagina’s op internet.

Instellingssubsidies: basisactiviteiten kerntaken Belangenbehartiging Verbeteren van de beeldvorming door voorlichting en bewustwording; Overleg met aanbieders verzekeraars overheden en andere maatschappelijke organisaties; Deelname aan koepelorganisaties.

Instellingssubsidies: basisactiviteiten kerntaken –Professionalisering verbeteren van de organisatiestructuur en/of het bestuursmodel; Bevorderen van de deskundigheid van bestuur medewerkers en vrijwilligers; Ontwikkelen of verbeteren van het vrijwilligersbeleid; Het verbeteren van het wervingsbeleid voor bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers en of het beleid; Ontwikkelen van beleid/strategie voor het versterken van de positie van de leden en op basis van dat doel projectplan opstellen; Opzetten of verbeteren van een beleid voor verbreding van de financieringsbasis.

Instellingssubsidies: optioneel –Kwaliteitstoetsing Het inbrengen van het cliëntenperspectief bij kwaliteitstoetsingscriteria; Het structureel toetsen aan de hand van de genoemde criteria.

Instellingssubsidies: optioneel –Dienstverlening Ondersteunen in een klachtenprocedure; Bieden van juridische ondersteuning; Verwijzen naar de juiste instantie; Adviseren bij de keuze van een zorgaanbieder.

Projectsubsidies –Cliëntenperspectief: Ontwikkeling van prestatie-indicatoren; Verbetering van de samenhang in de zorgverlening; Ontwikkeling van zorgstandaarden; Verbetertrajecten; Inkoop van zorg en ondersteuning, waarbij vooral gekeken wordt naar inbreng via de zorgverzekeraars; Ontwikkeling van CQ-indexen; Preventie; Instrumenten voor zelfmanagement; Ontwikkeling van kwaliteitscriteria; Bij de ontwikkeling van communicatie naar patiënten gehandicapten en ouderen; (?) Toetsen of de inbreng van het perspectief daadwerkelijk is meegenomen.

Projectsubsidies –Maatschappelijke participatie: Participeren in projecten zodat bij het bouwen van woningen rekening wordt gehouden met de wensen van pgo; Inbrengen van cliëntenperspectief in projecten die zich richten op gelijke behandeling of het versterken van sociale samenhang van pgo; Samen met verantwoordelijke partijen zorgen voor toegang tot goederen en diensten voor pgo; Participeren in projecten met UWV of re-integratiebureaus die ervoor zorgen dat pgo weer deel uitmaken van het arbeidsproces.

Projectsubsidies –Betrokkenheid van de doelgroep : Doelgroep is in alle fasen van het project betrokken; Doelgroep heeft invloed op het project en kan sturen op invulling en uitkomsten; Hoe meer leden van de doelgroep betrokken zijn hoe beter.

Projectsubsidies –Samenwerking Samenwerking tussen een of meer pgo-organisaties indien zij voldoen aan box 4. Gezamenlijk projectplan indienen, met ieder subsidiedeel, dan wel gemandateerd opdrachtgeverschap; Samenwerking tussen pgo-organisatie en niet “ box 4”-organisatie. Alleen de pgo-organisatie krijgt subsidie, andere organisatie heeft cofinanciering of wordt ingehuurd; Samenwerkingsprojecten op het gebied van maatschappelijke participatie kunnen samen met gemeenten of werkgevers; Samenwerkingspartners mogen lokaal of regionaal gezocht worden, mits het project bijdraagt aan de landelijke versterking van de positie van pgo en niet in een bepaalde plaats of regio

Voorwaarden projectplan –Visie: Bijdrage aan sterke positie pgo in stelsel zorg en ondersteuning en hoe een of meer van de beleidsthema’s verwerkt is. –Projectplan: Hoe het project is opgezet vanuit ervaringsdeskundigheid geen wetenschappelijk onderzoek, geen zorg en ondersteuning zoals in ZVW, AWBZ of WMO; Uitgewerkte omschrijving van project; Het project ia aanvullend op eigen activiteiten of dat van andere organisaties; Wijze waarop doelgroep betrokken is bij opzet en uitvoering; Resultaten en hoe de resultaten zich verhouden tot de visie; Welke doelgroep op welke wijze baat heeft bij de resultaten; Tijdsplanning en begroting, sluitend gespecificeerd; Omschrijving borging en verspreiding resultaten; Samenhang met andere projectplannen van dezelfde organisatie en of de uitvoering gaat slagen; Bij samenwerking: goedkeuring van alle organisaties, integraal projectplan, alle organisaties van box 4.

Beoordelingsmatrix Oordeel beleids- thema’s Oordeel kwaliteit HoogVoldoendeLaag Goed 13- Voldoende 24- Matig 56- Onvoldoende ---

Advisering PGOsupport –Intakegesprek, weging projectvoorstel, zoeken naar samenwerkingspartners; –Maximaal 50 uur advisering –Toetsing plan dan wel meeschrijven; –Meer onderlinge afstemming –Management van verwachtingen, verzoek VWS om max 1 project te doen. –Programmaraad beslist

PGOsupport is een gezamenlijk initiatief van de Chronisch zieken- en gehandicaptenraad (CG ‑ Raad), de Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), in nauwe samenwerking met het Landelijk Platform Geestelijke Gezondheidszorg (LPGGz) en het Platform Verstandelijk Gehandicapten (Platform VG).