3D’s Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Decentralisatie AWBZ naar Wmo Projectleiders Genie Hendriks, directie Ontwikkeling Caroline Krijnen, directie Ontwikkeling 15 juni.
Advertisements

Voorbereiding stelselwijzigingen Transitiebureau en VNG
Sociaal domein Van transities naar maatschappelijke transformatie
Kadernotitie Participatiewet
Decentralisatie Participatiewet sociaal domein
Transitie Jeugdzorg Informele raadsbijeenkomst, maandag 10 maart 2014
Gerrie Abrahamse 18 november • Van harte welkom! • Vergadering • november 2009 Beleid verandert, verandert u mee? Inhoud presentatie: •Veranderingen.
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
Veranderingen in de zorg
Transitie jeugdzorg.
Decentralisatie Wmo in de Drechtsteden: innovatiekracht Regio Drechtsteden, Innovatieagenda Wmo, 5 december 2013.
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Gelukkig oud worden CDA GELDERLAND Janny Bakker 13 mei 2013.
Participatiewet WWB en de veranderingen WMO een stand van zaken
Bijeenkomst raden decentralisaties – Werken naar Vermogen De Pauw, Wassenaar Woensdag 21 maart 2012 Geert Schipaanboord
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
Presentatie Onderhandelaarsakkoord. Vereniging van Nederlandse Gemeenten Hoofdlijnen Akkoord Focus op: Decentralisatie operaties (principes en proces)
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg Passend verbinden!
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
De Participatiewet 26 oktober 2013 Jan Hamming. Presentatie De Participatiewet: wat verandert er voor gemeenten? Uitdagingen Inzet VNG (de knelpunten)
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Workshop CLB 1 juni 2013 Rob de Geest en Gülhan Keskin-Akdemir
Participatiewet.
Samen verder!.
Cliëntenraden en WMO raden De Wolden en Hoogeveen 8 oktober 2014
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Verbinden van zorg en onderwijs
De 3 D’s in Hof van Twente De overgang van Jeugdzorg, AWBZ begeleiding en Participatiewet naar de gemeente per 1 januari 2015.
De beweging in het Sociaal Domein: kans of ramp? 8 oktober 2014
Toelichting belangrijkste beleidslijnen concept Jeugdwet
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Gehandicaptenplatform Overbetuwe
VVD Heusden Gosia Bruins – raadslid commissie Samenleving Datum TRANSITIES IN HET SOCIALE DOMEIN, EEN RAMP OF ZEGEN?
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Projectbureau transities in de zorg
1 Naar een nieuw zorg- en hulpstelsel …en wat betekent dat voor ons? Portefeuillehoudersoverleg Sociale agenda 15 mei 2013.
Aanleiding tot verandering
De veranderingen in de zorg…..
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
De samenhang van de drie transities presentatie dorpsraadvergadering Nederwetten stand van zaken 29 september 2014.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Project oriëntatie op het beroep Aanvulling op indicatiestelling, financiering AWBZ, Jeugdzorg, justitieel kader Kwartaal 2.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW.
Presentatie Kandidatenraad 26 januari 2016
Decentralisatie gaat over mensen! Decentralisatie gaat over wetten en regels, maar moet gericht zijn op mensen. Dat vraagt om betrokkenheid en inzet.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Informatie Stand van Zaken 3 decentralisaties Commissie CSWO
‘Samen aan de slag’ Bijeenkomst voor de gemeenteraden 12 juni 2014.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
3 decentralisaties: Werk, Wmo en Jeugd Vandaag, 1 maart: Uitbreiding Wmo Nieuw Wmo beleid Vervolg: 8 maart transitie jeugdzorg 9 februari: WWNV 9 februari:
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
Lokale ontwikkelingen Peter van der Terp, wethouder Jeugd 17 oktober 2013.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
MONITOR SOCIAAL DOMEIN Geheel Onderwerpen WMO algemeen WMO onderwerpen Financiën WMO Jeugd algemeen Jeugd onderwerpen Financiën jeugd participatiewet.
Presentatie Stand van Zaken inkoop Wmo 2015 Stef van de Weerd 14 mei 2014.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
Decentralisatie jeugdzorg: transitie en transformatie Informatiebijeenkomst gemeenteraden en WMO-raden Parkstad 21 en 27 mei 2014.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Decentralisatie Jeugdzorg
Transcript van de presentatie:

3D’s Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013

3D’s Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal en lokaal niveau Discussie Conclusie

3D’s Inleiding Waarom en doel van deze bijeenkomst

3D’s Stand van zaken Inleiding Inventarisatie Huidige en toekomstige taken gemeenten Toekomstige verantwoordelijkheden Rijk en gemeenten Tijdpad

3D’s Inventarisatie Stellingen: Ik heb een goed beeld van de taken die het Rijk gaat overdragen aan gemeenten Decentralisatie is in het belang van decentrale overheden Er ligt een heldere beleidsvisie van het Kabinet ten grondslag aan de wens om te decentraliseren Om mee te beginnen: zien hoe de zaal hier tegenaan kijkt.

Taken (langdurige) zorg voor en na (1) 3D’s Taken (langdurige) zorg voor en na (1) Huidige taak van de gemeente Toekomstige taken van de gemeente Voorzien in maatschappelijke ondersteuning als iemand wordt belemmerd in het meedoen in de samenleving Organisatie en uitvoering van de plicht tot hergebruik van goederen verstrekt in het kader van de huidige WMO Voorzien in persoonlijke verzorging van mensen Voorzien in begeleiding van mensen Voorzien in maatschappelijke ondersteuning van mensen zodat deze kunnen participeren Voorzien in huishoudelijke ondersteuning cq. Huishoudelijke hulp Verstrekken van persoonsgebonden budget Ik moet de layout nog aanpassen

Taken (langdurige) zorg voor en na (2) 3D’s Taken (langdurige) zorg voor en na (2) Huidige taak van de gemeente Toekomstige taken van de gemeente Verantwoordelijk voor het inrichten van de zorgstructuur, waaronder de inrichting van sociale wijkteams Clientondersteuning bij aanvraag van zorg, begeleiding of ondersteuning ` Verantwoordelijk voor het vangnet inkomensondersteuning, ofwel via de Wmo-voorziening of via bijzondere bijstand. De landelijke regelingen verdwijnen. Ik moet de layout nog aanpassen

Verantwoordelijkheden, taken en beleidsruimte na de transitie Gemeente Rijk Organisatie en uitvoering van (extramurale) ondersteuning, begeleiding en verzorging van mensen Intramurale zorg Na inwerkingtreding financieel verantwoordelijk Verantwoordelijk voor het stelsel van zorg en welzijn Toereikende financiële middelen Toezicht

Taken Participatiewet voor en na (1) 3D’s Taken Participatiewet voor en na (1) Huidige taken van de gemeente Toekomstige taken van de gemeente Verantwoordelijk voor de uitvoering van de samengevoegde regelingen WsW, Wajong en WWB inkomen Verantwoordelijk voor de ombouw van SW bedrijven en verplicht om beleid te maken voor het realiseren van beschut werk. De sociale partners zijn verantwoordelijk voor het vinden van de 125.000 banen uit het sociaal akkoord binnen de arbeidsmarktregio’s. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het matchen van de banen en de mensen met een arbeidsbeperking. Hier de layout nog aanpassen

Taken Participatiewet voor en na (2) 3D’s Taken Participatiewet voor en na (2) Huidige taken van de gemeente Toekomstige taken van de gemeente Gemeenten worden verplicht om in een verordening de inzet van een aantal re-integratie instrumenten vast te leggen Verantwoordelijk voor de uitvoering van het armoedebeleid en de schuldhulpverlening en besteding participatiebudget Verantwoordelijk voor organisatie en uitvoering van tegenprestaties door mensen die recht hebben op een uitkering in het kader van de WWB Hier de layout nog aanpassen

Verantwoordelijkheden, taken en beleidsruimte na de transitie Gemeente Rijk In hoofdlijnen verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering van de samengevoegde regelingen WsW, Wajong en WWB Inkomen. Nog steeds verantwoordelijk voor enkele zaken, hoofdzakelijk gericht op het algehele stelsel, de financiering en het toezicht. Daarnaast ligt nog een aantal punten voor ter onderhandeling tussen gemeenten, sociale partners en het Rijk.

Taken Jeugdzorg voor en na (1) 3D’s Taken Jeugdzorg voor en na (1) Huidige taken van de gemeente Toekomstige taken van de gemeente Jeugdgezondheidszorg (Wpg) Toegangstaken voor de geïndiceerde jeugdzorg Preventief jeugdbeleid (Wmo prestatieveld 2) Ambulante jeugdzorg Residentiele zorg Pleegzorg Crisishulp Justitieel kader: Jeugdbescherming en jeugdreclassering Advies- en meldpunt kindermishandeling Layout nog aanpassen

Taken Jeugdzorg voor en na (2) 3D’s Taken Jeugdzorg voor en na (2) Huidige taken van de gemeente Toekomstige taken van de gemeente Kindertelefoon Begeleiding en verzorging kortdurend verblijf (AWBZ) Zorg verstandelijk beperkte tot 18 jaar Jeugd-GGZ Gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) Layout nog aanpassen

Verantwoordelijkheden, taken en beleidsruimte na de transitie Gemeente Rijk Op een laagdrempelige en herkenbare wijze jeugdhulp bieden Verantwoordelijk voor het stelsel Advies te geven over, het bepalen en het inzetten van de aangewezen vorm van jeugdhulp Toereikende financiële middelen De toegang tot jeugdhulp in het gedwongen kader Toezicht Na de inwerkingtreding financieel verantwoordelijk

3D’s Tijdpad gemeenten Voor alle drie geldt dat zij 1 januari 2015 in werking treden. December 2013: gemeenteraden stellen stappenplan en beleidsplan vast Januari-oktober 2014: inkoopproces Februari: vaststellen modelverordening VNG Najaar 2014: vaststellen begroting 2015

3D’s Actueel Op 29 november heeft de VNG een resolutie aangenomen met grote meerderheid (meer dan 99%) waarin zij het Kabinet oproept de decentralisatie van de zorgtaken aan te passen: verlaging van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp en begeleiding financiële compensatie voor overgangsrecht borging van samenwerking met verzekeraars en inzet wijkverpleegkundigen in sociale wijkteams en geen 5% van de persoonlijke verzorging naar gemeenten brengen.

3D’s Voorstellen sprekers Nationaal: Otwin van Dijk, Tweede Kamer Provinciaal: Tonny van de Vondervoort, Provinciale Staten Lokaal: Marco Florijn, Michiel van der Plas en Gerard Slotema

3D’s Discussie

3D’s Stelling 1 De decentralisaties redden de sociale infrastructuur van Nederland. Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.

3D’s Stelling 2 De wet- en regelgeving is te ver dichtgetimmerd om de decentralisaties echt te verbinden. Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.

3D’s Stelling 3 Zonder extra ondersteuning lukt het de gemeenten niet om de decentralisaties in samenhang met elkaar te zien. Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.

3D’s Stelling 4 Indien een of meerdere decentralisaties niet succesvol zijn, moet het ook omkeerbaar zijn (centraliseren). Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.

3D’s Stelling 5 De gemeente draagt een deel van haar regierol over aan het burgerinitiatief. Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.

3D’s Stelling 6 Inwoners mogen zelf al hun zorg inkopen (via PGB). Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.

3D’s Stelling 7 Toegang tot de jeugdzorg, Wmo en werk en inkomen gaat via één loket. Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.

3D’s Stelling 8 Decentraliseren loont. Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.

3D’s Stelling 9 Decentraliseren leidt tot de vorming van grotere gemeenten en grotere provincies. Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.

3D’s Stelling 10 In ruil voor een uitkering doe je drie dagdelen iets terug voor de samenleving. Hier kunnen we uit selecteren, maar eventueel andere achter de hand houden.