voor wie is dat goed? mr. A.M.I. (Anne Martien) van der Does

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De cliënt in de jeugdzorg vanuit juridisch perspectief
Advertisements

Privacy in de pleegzorg
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Inschrijven - stroomdiagram
8 november 2012 Dilemma's in de rechtspraak rondom ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking Expertisecentrum William Schrikker i.s.m. het.
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Beroepsgeheim op de SEH
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
Personen- en familierecht II: Ouderschap, gezag en minderjarigheid
Veiligheid en communicatie in de gezondheidszorg
Beslissen over beschermen Vrije Universiteit Amsterdam 31 mei 2005.
Personen- en familierecht II: Inbreuken op het ouderlijk gezag
Rechtshandelingen van de Unie
Eigen
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Aanpassing Selectie beleid. Waarom aanpassingen in het huidige selectie beleid?
Nieuwe Wmo – Platform VO
Personen- en familierecht I: Algemene bepalingen en samenlevingsvormen
Het IVRK in personen-, familie- en jeugdzaken
Speciaal Jeugdstraf- & en Strafprocesrecht (ART.40) Naam spreker :mr. E.M. Mijnarends Datum : 27 juni 2012.
IVRK EN HET FAMILIERECHT Ccra-symposium 27 juni 2012 Toepassing van het ivrk in de Nederlandse rechtspraak Mr E.A.A. van Kalveen.
Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Minicongres Wet tijdelijk huisverbod Amsterdam 26/01/2012
Bopz Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen
Juridische aspecten van opname en behandeling in de ggz
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Autisme in de dagelijkse praktijk
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Verdringing: Vrijwilligerswerk in veranderende tijden
Het Nederlandse ontslagrecht
Hfdst 15 strafprocesrecht
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
De (T)OR en de bestuurder
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
Het nieuwe arbeidsrecht 2015
6 juli 2015 mr. C.L. Strop rechter rechtbank Den Haag
Een evenwicht tussen moeder moeten zijn en puber mogen zijn presentatie : Susanne Dreuw & Anne Wijns 24 maart 2015.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink med.hro.nl/binmd.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Minor “werken in gedwongen kader”. Programma dag 1 Over Bureau Jeugdzorg, waaronder: Visie en missie BJZ De afdelingen van BJZ Gezag Jeugdbeschermingsmaatregelen.
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Masterclass 9-6-’11.
Workshop Congres Sociale Raadslieden – Gevolgen van de Koppelingswet.
Informatiebijeenkomst herindelingsprocedure Groningen, Haren en Ten Boer 8 april 2016.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
3100 Jeugdbescherming 800 Jeugdreclassering > specifieke doelgroep > vraag om specifieke kennis en vaardigheden.
Jeugdbeschermingskader
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Familierecht Ouderschap en gezag WIGK. 2 Familieverbanden: -Gezinnen met twee ouders die getrouwd zijn -Gezinnen met twee ouders die niet getrouwd zijn.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Pleegzorg vanuit een nieuw wettelijk kader van kinderbescherming
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
Auteur: Marieke van Schie, huisarts te Leiden
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Klachtenregeling Actan adviseurs & accountants
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Kinderen beschermen we samen
Agenda: Vragen over het Wraparound Care Model Korte herhaling 10 principes, 5 vragen Wie schakel je in: Team Jeugd.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3) AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams.
Transcript van de presentatie:

voor wie is dat goed? mr. A.M.I. (Anne Martien) van der Does VOTS perinataal, voor wie is dat goed? mr. A.M.I. (Anne Martien) van der Does kinderrechter vice-president rechtbank Amsterdam Prinsjesdagsymposium 2007

VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND (IRVK) Artikel 3 IRVK 1. Bij alle maatregelen betreffende kinderen, ongeacht of deze worden genomen door openbare of particuliere instellingen voor maatschappelijk welzijn of door rechterlijke instanties, bestuurlijke autoriteiten of wetgevende lichamen, vormen de belangen van het kind de eerste overweging. Het kind staat dus centraal, anders dan bij de WGBO of de BOPZ, waar de patiënt/moeder het uitgangspunt is.

Is het kind ook het nog niet geboren kind? Artikel 1 IRVK Voor de toepassing van dit verdrag wordt onder een kind verstaan ieder mens jonger dan achttien jaar, …….. preambule IRVK …. het kind heeft bijzondere bescherming en zorg nodig, met inbegrip van geëigende wettelijke bescherming, zowel voor als na zijn geboorte …. Artikel 2 EVRM 1. Het recht van een ieder (everyone) wordt beschermd door de wet. ……. Boek 1 artikel 2 BW (Burgerlijk Wetboek): Het kind waarvan een vrouw zwanger is wordt als reeds geboren aangemerkt, zo dikwijls zijn belang dit vordert. ……….. In de praktijk en om strijd met de regelgeving rond abortus te voorkomen wordt rechtsbescherming aangenomen vanaf een zwangerschapsduur van ongeveer 24 weken.

Rechtsbescherming vanaf een zwanger-schapsduur van ongeveer 24 weken Kinderbeschermingsmaatregelen: de ondertoezichtstelling, eventueel vooraf gegaan door de voorlopige ondertoezichtstelling, met daarnaast wel of geen machtiging uithuisplaatsing en hoe gaat het in de praktijk?

Boek 1 artikel 254 BW: de ondertoezichtstelling Indien een minderjarige zodanig opgroeit, dat zijn zedelijke of geestelijke belangen of zijn gezondheid ernstig worden bedreigd, en andere middelen ter afwending van deze bedreiging hebben gefaald of, naar is aan te nemen, zullen falen, kan de kinderrechter hem onder toezicht stellen van … (een bureau jeugdzorg) …….. ernstige bedreiging zedelijke of geestelijke belangen of gezondheid andere middelen falen/zullen naar verwachting falen voor de duur van maximaal een jaar (artikel 1:256 lid 1 BW) te verlengen op grond van dezelfde criteria (artikel 1:256 lid 2 BW) wordt verzocht door (pleeg)ouder, raad voor de kinderbescherming of openbaar ministerie

Boek 1 artikel 255 BW: de voorlopige ondertoezichtstelling De kinderrechter kan hangende het onderzoek de minderjarige voorlopig onder toezicht stellen indien dit dringend en onverwijld noodzakelijk is. Hij bepaalt de duur van dit voorlopige toezicht op ten hoogste drie maanden ………. hangende het onderzoek, er moet dus een verzoek om ondertoezichtstelling bij de kinderrechter liggen bedoeld voor acute noodsituaties geen hoger beroep mogelijk, dus voor moeder niets tegen te doen

Boek 1 artikel 261 BW: de machtiging uithuisplaatsing Indien dit noodzakelijk is in het belang van de verzorging en opvoeding van de minderjarige …… kan de kinderrechter …(het bureau jeugdzorg)… op haar verzoek machtigen de minderjarige gedurende dag en nacht uit huis te plaatsen. ….. De machtiging kan eveneens worden verleend op verzoek van de raad voor de kinderbescherming of van het openbaar ministerie. …. ……. verzoek moet vermelden voor welke voorziening (bv pleegzorg, netwerkpleeg, ziekenhuis, tehuis = accommodatie zorgaanbieder o.i.d.) de machtiging wordt gevraagd MUHP kan alleen als er (V)OTS (gevraagd) is, maar behoeft niet tegelijk met de (V)OTS gevraagd te worden, afwachten wat de (V)OTS biedt is dus mogelijk

Kinderbeschermingsmaatregelen Worden uitgesproken door de kinderrechter op grond van een daartoe strekkend verzoek waarvan belanghebbenden (dus ook moeder) afschrift krijgen en de behandeling daarvan ter terechtzitting waarvoor alle belanghebbenden worden opgeroepen waarna in beginsel hoger beroep mogelijk is (m.u.v. de VOTS) hetgeen praktijkproblemen op kan leveren. Uitkomst biedt het SPOEDJE, artikel 800 lid 3 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, De kinderrechter beslist op grond van het verzoekschrift (en ….) indien de behandeling niet kan worden afgewacht zonder onmiddellijk en ernstig gevaar voor de minderjarige deze beschikking (het spoedje dus) verliest haar kracht na verloop van twee weken, tenzij belanghebbenden binnen deze termijn in de gelegenheid zijn gesteld hun mening kenbaar te maken

De gezinsvoogd Bij het uitspreken van de (V)OTS wordt een gezinsvoogd benoemd de rechter benoemd de stichting als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de jeugdzorg dat is het bureau jeugdzorg andere organisaties die gezinsvoogden kunnen leveren zijn bv het Leger des Heils (LdH) en de William Schrikker Stichting (WSS). Beiden werken formeel onder de vlag van het bureau jeugdzorg. Bij het verzoek om een (V)OTS wordt meestal aangegeven of de gezinsvoogd van LdH of WSS dient te komen en dan worden deze ook in de beschikking genoemd, maar noodzakelijk is dat niet. doelgroep WSS zijn ouders of kinderen met verstandelijke beperking of (psychiatrische) stoornis. Doelgroep LdH is niet nauwkeurig omschreven. de Stichting Nidos kan zelfstandig - dus zonder tussenkomst van het bureau jeugdzorg - worden benoemd om de gezinsvoogd te leveren. Doelgroep Nidos is asielzoekers, vluchtelingen etc. De kinderrechter benoemt alleen de organisatie die de gezinsvoogd moet leveren en niet de persoon van de gezinsvoogd. Tussentijdse wisselingen zijn dus mogelijk.

Wat doet de gezinsvoogd? Boek 1 artikel 257 BW: … houdt toezicht op de minderjarige en zorgt dat aan de minderjarige en ouders hulp en steun worden geboden …. Deze hulp en steun zijn er op gericht de ouder de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding zoveel mogelijk te doen behouden …. Bevordert de gezinsband tussen ouder en minderjarige De gezinsvoogd: beoordeelt welke hulp nodig is met inachtneming van de proportionaliteit, subsidiariteit en doelmatigheid dat kan inhouden dat een machtiging uithuisplaatsing wordt verzocht en zorgt dat die hulp er ook komt, zowel de indicatiestelling als de facto

Terug naar de praktijk: Er zijn zorgen rond moeder en haar ongeboren kind Variërend van twijfel of moeder in staat zal zijn om na de geboorte zelfstandig voor haar kind te zorgen tot aan de zekerheid dat kind in dat geval aan acuut gevaar bloot zal staan Daarom melding bij bureau jeugdzorg/AMK Sinds 1 januari 2005 is bureau jeugdzorg de centrale toegang tot alle jeugdzorg. Het AMK (advies- en meldpunt kindermishandeling) is onderdeel van het bureau jeugdzorg. Iedere provincie heeft een bureau jeugdzorg, daarnaast hebben Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden een eigen bureau jeugdzorg Het bureau jeugzorg beoordeelt of hulp nodig is. Indien hulp nodig is kan worden verwezen naar vrijwillige hulpverlening. Als vrijwillige hulpverlening niet toereikend is (het merendeel van uw meldingen) wordt een zorgmelding gedaan bij de raad voor de kinderbescherming.

Zorgmelding: De zorgmelding zal voor de raad voor de kinderbescherming aanleiding zijn een beschermingsonderzoek te starten. benadert informanten spreekt indien mogelijk belanghebbenden, moeder en haar omgeving Indien raad voor de kinderbescherming van oordeel is dat het belang van de ongeboren baby wordt bedreigd als de baby na de geboorte zonder meer aan moeder wordt meegegeven zal de kinderrechter om een (V)OTS, al dan niet met een MUHP, worden verzocht.

Verzoek aan de kinderrechter om (V)OTS-MUHP In de praktijk wordt een dergelijk verzoek eerst kort voor de geboorte gedaan omdat raad voor de kinderbescherming pas 6-8 weken voor de uitgerekende datum met het beschermingsonderzoek start omdat het soms wenselijk is dat moeder niet weet dat het kind na de geboorte bij haar zal worden weggehaald en daarom het zo-even besproken spoedje wordt gebruikt ……….

Mogelijke gevolgen van beschikking in de dagen rond de geboorte: hulpverleningsmogelijkheden worden niet optimaal benut, want te laat onderzocht logistieke problemen …………

Conclusie Vroege melding bij het bureau jeugdzorg/AMK zou moeten kunnen leiden tot een beschermingsonderzoek in uiterlijk het tweede trimester van de zwangerschap daarbij dient de raad voor de kinderbescherming in haar overwegingen te betrekken of de veiligheid van het ongeboren kind vraagt dat het onderzoek en daarop volgend verzoek om een (V)OTS-MUHP voor de moeder verborgen blijft of dat juist aan te bevelen is dat een gezinsvoogd samen met (de kring rond) moeder de mogelijkheden van niet-vrijwillige hulpverlening al in het laatste trimester van de zwangerschap onderzoekt, zodat alle betrokkenen op het moment van de geboorte weten wat er gaat gebeuren Indien een (V)OTS gedurende de laatste maanden van de zwangerschap noodzakelijk is, dient de kinderrechter deze ook uit te spreken. De gezinsvoogd kan vervolgens onderzoeken wat na de geboorte nodig is en eventueel tijdig een MUHP aanvragen.