De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ."— Transcript van de presentatie:

1 Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ

2 WGBO Patiënten en hulpverleners hebben rechten en plichten.
Deze staan vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Deze wet is van belang voor iedereen die met medische zorg te maken krijgt. Zodra een arts een patiënt gaat onderzoeken of behandelen, is sprake van een geneeskundige behandelingsovereenkomst De wet heeft tot doel de rechtspositie van de patiënt te versterken.

3 De rechten van patiënten
het recht op informatie door de hulpverlener - toestemming voor een medische behandeling - inzage in het medisch dossier - geheimhoudingsverplichting voor de hulpverlener - het recht op privacy tijdens een medische behandeling • vertegenwoordiging van patiënten die niet zelf kunnen beslissen

4 Naast rechten hebben patiënten ook plichten
De patiënt moet de zorgverlener goed, eerlijk en volledig op de hoogte stellen van zijn problematiek De patiënt moet zo veel mogelijk met de zorgverlener meewerken en adviezen opvolgen.

5 Vertegenwoordiging van wilsonbekwamen
De WGBO voorziet ook in een regeling voor vertegenwoordiging van een meerderjarige, maar wilsonbekwame patiënt, zoals een patiënt met dementie of een patiënt die in coma ligt Iedereen kan een verklaring opstellen waarin hij kan aangeven wie als zijn vertegenwoordiger zal optreden in de situatie waarin hij/ zij daar zelf niet meer toe in staat is.

6 Wanneer een patiënt zo'n verklaring heeft, zal die vertegenwoordiger voor hem/ haar als gemachtigde, al dan niet toestemmig geven voor bepaalde handelingen. Is er geen vertegenwoordiger vastgelegd, dan kan de partner, een ouder of een kind, broer of zus als vertegenwoordiger optreden.

7 Wilsonbekwaamheid Iemand is wilsonbekwaam als hij (in één of meer situaties) niet in staat is zelfstandig verantwoorde beslissingen te nemen. Iemand is wilsonbekwaam als hij: informatie niet kan begrijpen en afwegen; niet begrijpt wat de gevolgen van zijn besluit zijn; en/of geen besluit kan nemen.

8 Duur Wilsonbekwaamheid kan kort duren of voor altijd zijn.
Iemand kan bijvoorbeeld geen beslissing nemen omdat hij tijdelijk buiten bewustzijn is. Maar iemand kan ook voor de rest van zijn leven wilsonbekwaam zijn, bijvoorbeeld bij ernstige dementie.

9 Voor specifieke zaken Wilsonbekwaamheid kan ook alleen voor sommige (ingewikkelde) zaken gelden, en voor andere dingen niet. Iemand kan bijvoorbeeld niet meer beslissen of hij een bepaalde operatie moet ondergaan of niet. Terwijl hij nog wel duidelijk kan aangeven dat hij geen vis wil eten.

10 Vertegenwoordiger Als iemand wilsonbekwaam wordt verklaard, kan er een vertegenwoordiger komen. Maar ook dan kan en mag de wilsonbekwame cliënt over bepaalde zaken nog steeds zelf beslissen.

11 De Wet BOPZ bijzondere opnemingen psychiatrische inrichtingen
De Wet BOPZ geldt voor onvrijwillige opgenomen cliënten in instelling voor geestelijke gezondheidszorg. GGZ, verpleeghuis, zwakzinnigeninrichting, BOPZ afdeling in verzorgingshuis

12 BOPZ De Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet BOPZ) regelt gedwongen opname en behandeling van mensen die lijden aan een geestesstoornis. Er zijn verschillende gronden en instrumenten om iemand gedwongen op te nemen. Zo moet gedwongen opname de laatste mogelijkheid zijn en moet er sprake zijn van gevaar veroorzaakt door een geestesstoornis. Dat iemand door een geestesstoornis een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving wordt ook wel het “gevaarscriterium” genoemd.

13 Gevaarscriterium voor gedwongen opname
gevaar voor zichzelf bestaan uit het gevaar dat betrokkene zichzelf van het leven zal beroven of zichzelf ernstig letsel zal toebrengen zichzelf in ernstige mate zal verwaarlozen gevaar dat betrokkene met hinderlijk gedrag de agressie van anderen zal oproepen. Gevaar kan ook inhouden gevaar voor de algemene veiligheid van personen of goederen

14 Juridische status Vrijwillig of onvrijwillige opname noemt men juridische status Als cliënt vrijwillig is opgenomen staat er op diens verzoek: Onvrijwillig opgenomen: artikel 60, BOPZ toets RM IBS

15 Tijdens opname geen bereidheid geen verzet dan artikel 60 BOPZ
Als er wel verzet is en er dreigt gevaar voor veiligheid of gezondheid cliënt kan er RM aangevraagd worden. RM wordt alleen afgegeven sprake is van verzet en gevaar Bij verzet en acuut gevaar kan burgemeester een IBS afgeven. (opname <24 uur)

16 M&M Wet BOPZ omschrijft de middelen en maatregelen die ter overbrugging mogen worden toegepast om een onvoorziene noodsituatie onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld als:

17 Na opname cliënt dreigt te vallen en iets kan breken.
Cliënt ernstig agressief is en iemand en zichzelf kan verwonden. Het zorgplan mag maximaal 7 dagen aangepast worden zonder tussenkomst van wettelijke vertegenwoordiging. Bij wilsonbekwaamheid moet de wettelijke vertegenwoordiger instemmen met het aangepaste zorgplan m.b.t M&M.

18 M&M mogen worden toegepast
Afzondering Fixatie Gedwongen toediening van medicatie Gedwongen toediening voeding en vocht

19 Advies Ken je verantwoordelijkheden als verpleegkundige/ verzorgende.
Verdiep je in de BOPZ; dit zal je steeds vaker tegenkomen binnen instellingen waar je gaat stage lopen… je hebt daarin een grote verantwoordelijkheid..


Download ppt "Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ."

Verwante presentaties


Ads door Google