De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3) AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams.

Verwante presentaties


Presentatie over: "5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3) AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams."— Transcript van de presentatie:

1 5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3)
AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams en andere organisaties in het sociaal domein om cliëntgegevens te verstrekken of in te mogen zien. Dit mag alleen als in de wet staat dat dit moet. In een verzoek moet altijd concreet zijn omschreven welke cliëntgegevens, voor welk doel en op grond waarvan worden opgevraagd. Zo kan sHL toetsen of zij aan een verzoek moet voldoen. Is het verzoek niet concreet genoeg, of is er in de wet geen verplichting opgenomen? Dan is uitdrukkelijke toestemming van de cliënt verplicht! Info aan gemeentelijke instanties sHL mag de gemeente alleen cliëntgegevens verstrekken voor zover dit noodzakelijk is voor de uitvoering van hun wettelijke taken. WMO2015 sHL mag op grond van de WMO2015 alleen cliëntgegevens (of gegevens uit Caress) verstrekken als de cliënt daarvoor zijn uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. Toestemming van de cliënt is niet nodig als het gaat om gegevens over: het afleggen van financiële verantwoording over een Maatwerkvoorziening het innen van bijdragen het houden van toezicht Jeugdwet Cliëntgegevens (cliënt en/of ouders/voogd) mogen alleen met uitdrukkelijke toestemming worden verstrekt aan gemeente of andere instanties, tenzij deze rechtstreeks betrokken zijn bij het verlenen van Jeugdhulp. Als de gemeente vraagt om cliëntgegevens voor het opstellen van beleidsinformatie, mogen deze alleen geanonimiseerd worden verstrekt. Het bespreken van een cliënt in een multidisciplinair overleg mag alleen met voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van de cliënt en/of zijn ouders/voogd. Info aan jeugdbescherming (gezinsvoogd) sHL is op grond van de Jeugdwet verplicht om informatie over de cliënt en/of zijn ouders te delen met de gezinsvoogd (jeugdbeschermer) als dat noodzakelijk is voor de ondertoezichtstelling van het kind. sHL moet deze informatie ook verstrekken als de gezinsvoogd hier niet actief om vraagt. Het verstrekken van informatie aan de gezinsvoogd wordt wel altijd vooraf met de cliënt of zijn ouders besproken, tenzij dit de veiligheid van het kind in gevaar brengt. Meer weten? Kijk op het Zorgplein onder privacy van de cliënt/het beroepsgeheim (conflict van plichten). In de Praatplaat ‘Toestemming’ op de portalpagina AVG lees je meer ! Door wie wordt het verzoek gedaan? Het doel en de grond concreet omschreven? Is er een wettelijke verplichting? Heeft de cliënt uitdrukkelijk toestemming verleend? Indien cliënt geen hulp wil, maar wel nodig heeft : klik hier voor meer informatie over Bemoeizorg AVG


Download ppt "5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3) AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams."

Verwante presentaties


Ads door Google